Web Analytics

Deşi afectat de uzură şi de procese, Hotelul Regal din Câmpulung a fost scos la vânzare pentru 1,5 milioane euro

de | 26.03.2014 19:42 | Actualitate

Una dintre clădirile emblematice ale municipiului Câmpulung, Hotelul Regal, se vinde cu aproape un milion şi jumătate de euro. De fapt doar o parte a acestuia – etajul şi mansarda – sunt oferite celor interesaţi, fiindcă încă există litigii legate de restul imobilului. Până se va realiza tranzacţia problema cea mai importantă este constituită de continua degradare care poate afecta iremediabil frumuseţea şi trăinicia unei construcţii vechi de peste un secol.

Preţul de 1.350.000 de euro, la care se adaugă comisionul agentului imobiliar, este justificat dacă ţinem cont de faptul că Hotelul Regal, construit în a doua jumătate a secolului XIX de către Niţă Ştefănescu, este un reper al Câmpulungului. Este notorie fotografia în care Familia Regală admiră oraşul de la balconul Hotelului, Carol I, Regina Elisabeta şi Principele Ferdinand fiind oaspeţi obişnuiţi ai municipiului muscelean. Sunt oferite 30 de camere, 6 băi, o bucătărie şi 2 balcoane, în total o suprafaţă utilă de 2.300 mp. Este vorba doar de partea superioară a clădirii, în condiţiile în care parterul este, în parte, administrat de către Primărie, iar în instanţă continuă demersurile revendicative ale moştenitorilor. Vânzătorul specifică faptul că „lungile procese de intrare în posesie a proprietarilor de drept, mizele majore asupra locaţiei, neputinţa factorilor locali l-au adus într-un stadiu destul de mare de degradare necesitând intervenţii radicale de renovare, doar structura solidă şi impecabil realizată iniţial face ca clădirea să dăinuie”. Acoperişul, în schimb, este partea cea mai puţin afectată.

Procese interminabile

Hotelul Regal a fost naţionalizat de regimul comunist, iar după 1989 a făcut obiectul unor solicitări de restituire din partea moştenitorilor lui Nicolae „Niţă” Ştefănescu. Litigiile în instanţă continuă, la bază fiind Legea nr. 10 din 2011 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Este un vârtej în care a fost prinsă şi Primăria Câmpulung, dar şi unii utilizatori ai spaţiilor din cadrul imobilului. Clădirea nu este declarată monument ca atare, dar este inclusă în zona protejată a sitului urban „Oraşul istoric Câmpulung”.

Atenţie! Cad cărămizi!

Din cauza instabilităţii care afectează dreptul de proprietate asupra Hotelului sunt probleme şi în ceea ce priveşte întreţinerea clădirii. Astfel s-a ajuns la o situaţie care tinde să devină extrem de gravă: degradarea. În balcoane cresc arbuşti, faţada este ciupită de vânt şi ploi, din când în când cad resturi din zonele afectate de intemperii. În ultimii ani a devenit un lucru obişnuit ca cetăţenii care trec pe lângă Hotel să fie împiedicaţi să se apropie de acesta prin panglici de avertizare.
C.I. Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii