Web Analytics

Deputatul Simona Bucura Oprescu, către ministrul Ion Ștefan: „Obsesia dvs. pentru ilegalități și fraude a dus la întârzierea proiectelor”

de | 8.07.2020 10:57 | Actualitate

Deputatul Simona Bucura Oprescu, secretar executiv al PSD Argeș, a avut o intervenție în plenul Camerei Deputaților cu ocazia dezbaterii moțiunii simple împotriva ministrului Lucrărilor Publice, Ion Ștefan. Numindu-l, în deschiderea discursului, „ministru închipuit”, Simona Bucura Oprescu a declarat în continuare:

„Domnule ministru Ion Ștefan,
Au trecut opt luni de la învestirea dvs.
Nici până acum nu m-am lămurit cine sau ce vă recomandă. Experiența dvs., dar și activitatea dvs. de parlamentar nu au nicio legătură cu administrația locală sau centrală! Singurele lucruri pe care le știu despre dvs. sunt că ați primit în comisiile parlamentare de specialitate în mod repetat aviz negativ, că v-ați angajat rudele și cunoștințele peste tot la stat, că aveți aghiotant un penelist cu 3,60 la examenul de Bacalaureat pe care l-a susținut la vârsta de 42 de ani, dar mai ales că ați putea solicita schimbarea administrativă a numelui dvs. în Grindă, nume după care vă cunoaște o țară întreagă!
V-ați început așa-zisa „reformă” cu un moft – schimbarea denumirii ministerului. Nu-și are rostul denumirea de Minister al Lucrărilor Publice, atâta timp cât scopul principal al ministerului este acela al dezvoltării teritoriale a României.
Cu toate că nu am relaționat prea mult cu funcționarii din cadrul Ministerului Dezvoltării, pot spune că mie, personal, mi-au dovedit o aplecare corectă asupra problematicilor.
Astfel se dovedește, în fapt, că, în timp, în acest minister s-a coagulat o echipă interdisciplinară de funcționari publici profesioniști care au reușit să facă din mersul la serviciu nu o acțiune curentă, ci o profesie de credință.

Ceea ce ați reușit dvs, domnule ministru, în ultimele opt luni a fost nu să reorganizați ministerul, ci să-l dezorganizați și să-l distrugeți! Să distrugeți structuri, oameni, programe și proiecte!
Se vede că obsesia dvs. pentru ilegalități și fraude a dus la întârzierea proiectelor, inclusiv a plăților aferente acestora, în medie cu peste două luni, a dus la blocarea activității Inspectoratului de Stat în Construcții prin canalizarea eforturilor acestuia în a demonstra că lucrările executate în toată țara sunt doar pe hârtie.
Modul în care este folosită acum această instituție ca instrument politic o împiedică să își exercite corect atribuțiile prevăzute de lege.

Aveți un miliard neutilizați din PNDL II și având în vedere faptul că programul se termină la sfârșitul anului 2020 este clar că nu mai ajungeți să atingeți indicatorii acestuia, din cauză că nu selectați în continuare proiecte și nu le includeți la finanțare.
Impresia mea este că, în fapt, delegându-vă toate competențele și neînțelegând rolul și atribuțiile ministerului, lăsând funcționari publici să coordoneze, aprobe și să semneze documente vitale pentru administrația publică, v-ați transformat într-o marionetă păpușată de interese ascunse.
Acțiunile dvs., necunoașterea domeniului, fuga de răspundere și ascunderea după semnătura altora încălcă principiul răspunderii ministeriale.
Acum, după opt luni de mandat, observăm că, dându-vă aviz negativ în cadrul comisiei de administrație publică și amenajarea teritoriului, am evaluat corect incapacitatea dvs. absolută de a ocupa fotoliul de ministru și de a exercita în mod corect atribuțiile conferite de lege.
La acest moment, din cauza proastei gestionări, a faptului că funcționarii publici bine pregătiți își caută de lucru în altă parte, întrucât nu mai au încredere în conducerea ministerului, că nu sunt programe și rezultate transformați ministerul dintr-unul al Dezvoltării în Ministerul Sabotării administrației publice locale și centrale din România.

Vă atenționez, pe de altă parte, asupra faptului că ne sunt cunoscute demersurile murdare pe care le întreprind prefecții în teritoriu, promițând primarilor sume din fondul de rezervă bugetară, de parcă bugetul de stat al României ar fi proprietatea lor și, astfel, ar putea fi alocat discreționar de către PNL.
Știm cu toții că există o procedură care implică avizul Ministerului Finanțelor Publice și avizul Direcțiilor de specialitate din cadrul MLPDA, ceea ce mă duce cu gândul la presiunea pe care o exercitați, în fapt, asupra funcționarilor publici. Și astfel înțelegem de ce funcționarii publici din minister își caută de lucru în altă parte!
Dacă dvs. credeți că funcționarii publici care pleacă pot fi înlocuiți de către cunoștințe, rubedenii și prieteni, vă înșelați amarnic! Iar rezultatele se văd! Competențele nu se formează și nu se pot înlocui atât de ușor precum credeți dvs!
Lăsând persoane captive anumitor interese private, care nu au lucrat măcar o zi în activitatea de urbanism și nici în administrația publică locală să blocheze planurile de amenajare a teritoriului, știut fiind că fără un plan urbanistic general aprobat nu se pot realiza investiții – nici publice, nici private – veți condamna comunitățile la sărăcie și subdezvoltare!
Știm cu toții că a greșit constructorul o grindă și că nu sunteți băiat pretențios. Dar, când este vorba despre țară, pretențiile noastre sunt mari. Dacă pentru dvs. respectarea jurământului depus pe Biblie și pe Constituție față de România nu înseamnă, poate, mare lucru, măcar să nu uitați că răspunderea ministerială rămâne, chiar dacă v-ați delegat semnătura!”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii