Deputaţii au respins un proiect de lege care modifica Legea drepturile de autor

de | 3.02.2021 11:22 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Camera Deputaţilor a respins marţi, decizional, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe dreptului de autor. Proiectul de lege modifică un articol din actul normal prin care este introdus autorul imaginii în categoria autorilor operei audiovizuale.

CITEȘTE ȘI: CSM: Robert Fleckhammer, delegat ca procuror şef secţie la DIICOT, în ciuda opoziţiei unor ONG-uri

„Motivaţia respingerii se întemeiază pe următoarele considerente: – actuala redactare art.67 din Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe este extrem de flexibilă, permiţând o interpretare largă, care enumeră, fără a limita, autorii operei audiovizuale, respectiv «(…) regizorul sau realizatorul, autorul adaptării, autorul scenariului, autorul dialogului, autorul muzici special create pentru opera audiovizuală şi autorul grafic pentru operele de animaţie sau al secvenţelor de animaţie, când acestea din urmă reprezinţă o parte importantă a operei. În contractul dintre producătorul şi regizorul sau realizatorul operei parţile pot conveni să fie incluşi ca autori ai operei audiovizuale şi alţi creatori care au contribuit substanţial la crearea acesteia.»”,  arată raportul de respingere al comisie juridice şi comisie pentru cultură.
Potrivit raportului, în contractul dintre producătorul şi regizorul sau realizatorul operei, părţile pot conveni să fie incluşi ca autori ai operei audiovizuale şi alţi creatori care au contribuit substanţial la crearea acesteia.
„În aceste condiţii, producătorul şi regizorul operei audiovizuale pot conveni, prin contract, ca autorul imaginii să fie considerat unul dintre autorii care au contribuit substanţial la crearea operei, fără a fi necesară menţionarea expresă a acestuia în textul de lege”, conform sursei citate. 

Pe 27 noiembrie 2017, Senatul a respins proiectul, ca prim for sesizat, iar votul de respingere de marţi al Camerei a fost decizional. 

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole