Web Analytics

Depistat cu Covid-19, patronul de la Krantz acuză medicii de la Boli Infecţioase. Corin Boian: „Le e teamă că i-aş putea acuza, dacă iese rău, că m-am infectat în spital”

de | 2.04.2020 13:35 | Dezvăluiri

# El susține că medicii au refuzat să-i facă teste după noul protocol și că acest lucru e ilegal # Boian mai spune că doar după ce a amenințat că intră în refuz de hrană doctorii de la Infecțioase i-au luat analize după noul protocol # În așteptarea rezultatelor ultimelor două teste, Boian spune că, dacă acestea nu ies negative, există posibilitatea ca el și celălalt pacient cu care a fost pus în cameră să se fi infectat unul de la altul # Patronul de la Krantz mai spune că dușurile din secția unde stă el internat sunt nefuncționale și că secția nu arată tocmai ok ca și condiții, deși a fost renovată în urmă cu 4-5 ani
Primul argeșean infectat cu Covid-19 care a acceptat să vorbească cu ziariștii a fost Corin Boian, patronul firmei de construcții Kranz. Cunoscutul om de afaceri ne-a vorbit despre postura de pacient la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Argeș, acuzând neregulile și umilința la care este supus în calitate de pacient confirmat ca purtător al virusului Covid-19. „Spitalele și carantinele sunt adevărate fabrici de infestare. Și spun asta după experiența mea de pacient la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean”, ne-a declarat Corin Boian.

Boian acuză că a fost internat în cameră cu un pacient depistat pozitiv

Bărbatul a sunat singur la DSP Argeș și s-a autoizolat la domiciliu pe 16 martie, la șase zile după contact, atunci când a aflat din presă că una dintre persoanele aflate cu el la o întâlnire a fost depistată pozitiv. În cursul aceleiași zile, undeva mai spre ora 17.00, a venit și DSP Argeș și i-a prelevat probe pentru teste.
„Pe 22 martie, în a douăsprezecea zi de izolare, și pe 23, în a treisprezecea, au venit cei de la DSP și mi-au luat din nou probe pentru încă două teste”. Lucrurile s-au complicat dramatic însă pe 23 martie, când Boian a primit mai întâi rezultatul testului făcut pe 16 martie, care a ieșit negativ, apoi, câteva ore mai târziu, și rezultatul celui de-al doilea test, de pe 22 martie, din ziua a douăsprezecea de izolare, care a ieșit pozitiv.
„Imediat am fost luat cu izoleta și internat la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean”.

Doar intervenția prefectului l-a separat din cameră de celălalt pacient

Aici, potrivit omului de afaceri, a fost internat cu un alt pacient depistat pozitiv, procedură pe care o consideră „incorectă, imorală și criminală”. De ce? Pentru că până nu veneau și celelalte două teste obligatorii, care să-i confirme că este pozitiv, se putea infecta de la colegul de salon. Sau, dimpotrivă, colegul de salon putea să se infecteze de la el până să-i vină următoarele două teste obligatorii. Alertând autoritățile asupra a ceea ce putea fi, și anume o infestare în masă, Boian a reușit să îi convingă pe medicii de la Boli Infecțioase să îl mute singur, la fel și pe colegul de cameră. Dar numai după ce l-a sunat pe prefectul Emanuel Soare și la intervenția acestuia, căruia omul de afaceri i-a explicat faptul că pe secție mai erau cel puțin 10 saloane libere.

A cerut să fie testat la 7 zile, pe noul protocol, însă a fost refuzat

Luni, 30 martie, l-am sunat din nou pe omul de afaceri Corin Boian, pentru a vedea cum se mai simte.
„Sunt bine cu sănătatea, sper să nu mă lase capul de la ceea ce se întâmplă. Este o doctoriță aici, doamna Stoian. Ieri, pe 29 martie, trebuia să fiu testat la șapte zile de la testul pozitiv, pe protocolul nou. Medicul curant, doctorița Stoian, mi-a spus că am venit pe protocolul vechi, că mă tratează conform protocolului vechi și nu îmi face un alt test. Însă esența unui protocol nou este de a îmbunătăți și a trata evenimentele apărute între timp, pentru că situația este în dinamică, și a găsi rezolvări mai bune. După părerea mea, ea are temeri că i-aș putea acuza pe ei în situația în care se confirmă un rezultat pozitiv, fiindcă ultimul test al meu, înainte de a fi internat, a fost negativ. Se tem că aș putea să îi acuz pentru faptul că am fost infestat în spital. Dincolo de protocol, care are caracter de lege, care ar putea să fie rațiunea și logica medicală a unui doctor ca să refuze să îmi facă testele? În acest fel, în situația în care iese negativ, mă trimite acasă și eliberează un pat care poate fi folosit de un alt bolnav. Este o perioadă în care avem nevoie ca de aer de paturi. Aici, acum sunt mai mulți pacienți decât atunci când am fost adus eu. S-ar putea să mai fi venit și din cei cu Covid, am înțeles că au mai fost aduși și niște copii… Acum să vă explic cum e cu protocolul nou. Sistemul medical nu îi mai ia în calcul decât pe cei care au simptome specifice. În momentul de față, pentru cine vine la spital, medicii au obligația să îl investigheze și, dacă manifestă niște simptome în zona asta de boală, trebuie să îl interneze, să îi facă test și să îl țină sub observație. Deci, nou-veniții sunt considerați acum doar suspecți, nu sunt confirmați, pentru că pot avea doar gripă obișnuită, roșu în gât sau febră din alte motive de boală, nu Covid. Nu pot fi internați la spitalul normal pentru că vin, totuși, cu simptomatologia specifică. Probabil mulți dintre ei se vor confirma. Ei în continuare în această secție au 10-15 camere și mă țin aici. Acum sunt singur. Celălalt pacient care era cu mine a fost frumos testat la șapte zile. I-a venit testul din ziua a șaptea negativ, mai stă o zi-două… Îi dau drumul acasă și are obligația să meargă în izolare încă 14 zile. Pe el l-au tratat după protocol. Dar cu mine ei fac o altă abordare, altfel decât cea legală. Ei știu legea. Repet, în cazul meu suspectez că există o teamă. Le e teamă că i-aș putea acuza, dacă iese rău, că m-am infectat în spital. Pentru că motivația cum că eu am venit pe protocolul vechi nu ține! Pentru că celălalt pacient (fostul «coleg de cameră», n.red.) a venit cu trei-patru zile înaintea mea și a fost identificat tot pe protocolul vechi, înaintea mea.”

„Șefa de secție se pitește de mine”

Corin Boian ne-a mai spus și despre cum este tratat de cadrele medicale, precum și despre condițiile din Secția Boli Infecțioase de la Pitești.
„Doamna Constantin (dr. Camelia Constantin, șefa Secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean, n.red.) nu a venit deloc la mine. Dar avea obligația șefa de secție să se intereseze ce e cu mine, de ce fac atâta pe nebunul, dacă am sau nu dreptate etc. Trebuia să trimită, eventual, și un medic psihiatru să stea de vorbă cu mine. Dar nu… Se pitește! Tot încerc să o sun, să stăm de vorbă. Să îmi motiveze refuzul de a mă testa. Asistentele, infirmierele nu vin. Ne sondează din când în când, telefonic, să ne întrebe dacă am avut ceva simptome. Asta nu e ceva ce aș condamna. Niciun om nu trebuie să se expună decât dacă situația o cere și e necesar. Nu are rost să vină la mine, când eu sunt sănătos. De ce să vină la mine, să se expună? Fac în continuare tratament cu Kaletra, medicamentul pentru Covid, un antiviral”.

„Secția asta a fost renovată acum 4-5 ani și nu are dușuri funcționale”

În continuare, omul de afaceri Corin Boian s-a referit și la condițiile de la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean și e prima mărturie de acest fel a unui pacient internat cu Covid-19: „Și vreau să mai subliniez ceva, că, dacă tot sunt internat aici, am mai observat și eu lucruri… Secția asta de Infecțioase a fost renovată cu 4-5 ani de zile în urmă, dar nu are dușuri funcționale, dacă vă vine să credeți. Are două dușuri la baie. Unul nu curge deloc, iar celălalt țârâie. Nu poți nici să te speli pe față, darămite să faci duș! Au o armată de oameni angajați aici, dar în zona de personal tehnic. Probabil 30-40% raportat la tot personalul medical e TESA. Și nu sunt în stare să facă un duș să meargă! Să pună un butoi pe casă, ca în Egipt, așa măcar se încălzește apa de la soare și putem face duș! Eu nu de confort mă vait aici. Mă vait în primul rând de modul cum se acționează, de lipsa de profesionalism sau chiar de rea intenție!”.

În final, s-au speriat și i-au făcut testul

Luni, 30 martie, la două ore de la convorbirea noastră, Corin Boian ne-a spus că au venit până la urmă și i-au făcut testul. „I-am amenințat că intru în refuz de hrană. Sau poate că i-a sunat din nou prefectul sau au realizat singuri că am dreptate, nu știu ce s-a întâmplat. Dar au venit și mi-au făcut până la urmă testul pe care l-am solicitat pe protocolul nou. Acum stau și aștept să-mi vină rezultatele, n-am altă soluție”.

*** *** ***

Tot la Boli Infecţioase a murit o tânără asistentă în condiţii încă neelucidate

# Mihaela Coșoi avea doar 32 de ani și luase varicelă de la fetița ei. Pentru că se simțea rău, medicii de la Infecțioase i-au recomandat medicamente de stomac, de vomă, ba chiar și un… test de sarcină. În final, Mihaela a murit de inimă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean # „Consider că soția mea a murit din cauza neglijenței și a lipsei de diligență a medicilor, care nu au dispus efectuarea analizelor relevante (conform protocoalelor existente) sau au interpretat greșit rezultatul acestora”, a scris soțul Mihaelei în plângerea penală.
În 2016, asistenta medicală Mihaela Coşoi din Pitești, în vârstă de 32 de ani, a fost internată la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean, condusă de dr. Camelia Constantin. Luase virusul varicelei de la fetița ei, însă, pentru că nu se simțea bine, s-a prezentat la Infecțioase, de unde a fost trimisă acasă cu o simplă reţetă. O zi mai târziu s-a întors tot la Infecțioase, acuzând dureri și având o stare generală proastă. A fost internată, însă situația i se agravase vizibil și, după mai multe ore de stat pe secție, a fost trimisă la Spitalul Judeţean Piteşti. Însă prea târziu, pentru că a murit pe patul de spital.
Când era încă internată la Secția Boli Infecțioase, Mihaela i-a solicitat soțului, care nu a fost lăsat să intre la ea, prin SMS, medicamente de stomac, de vomă, ba chiar și un test de sarcină, la indicațiile medicului curant. Bărbatul, Lucian Coșoi, a spus, ulterior, chiar că dr. Mirela Rusnac a spus despre soția lui, bolnavă, că este răsfățată. „Soția mea nu avea nicio problemă de sănătate preexistentă și acest lucru rezultă din dosarul medical de la medicul de familie, pe care îl anexez în copie. Din păcate, la ora 22.40, din cauza neglijenței doctorilor, soția mea și-a pierdut viața. Potrivit certificatului constatator al decesului, din 13 ianuarie 2016, cauzele morții au fost următoarele: insuficiență cardiacă majoră, ischemie mezenterică, cardiopatie dilatativă, ciroză cardiacă, poliserozitavaricelă în remisie. Consider că soția mea a murit din cauza neglijenței și a lipsei de diligență a medicilor, care nu au dispus efectuarea analizelor relevante (conform protocoalelor existente) sau au interpretat greșit rezultatul acestora”, a scris Lucian Coșoi în plângerea penală pe care a făcut-o în urmă cu patru ani împotriva doctorilor de la Spitalul Județean.
Expertul de la IML București a considerat că diagnosticul stabilit la prezentarea la medic a pacientei a fost corect, însă incomplet. Și asta pentru că pacientei ar fi trebuit să i se facă examene paraclinice de tip EKG, ecografie cardiacă, pentru a permite instituirea, din timp, a măsurilor de terapie intensivă. Cu alte cuvinte, Miki, așa cum îi spuneau soțul și prietenii, s-a stins cu zile. Expertiza a intrat și în analiza Comisiei Superioare de Medicină Legală București, unde s-a aflat în analiză încă un an. Lucian Coșoi a fost chemat, în urmă cu aproximativ o lună, de ofițerul judiciarist din cadrul IPJ Argeș care s-a ocupat de dosar. Întrebat ce i-a comunicat judiciaristul, Lucian Coșoi ne-a spus că i-a înmânat o copie a avizului emis, pe o foaie de hârtie avers, de Comisia Superioară Medico-Legală, „Ofițerul mi-a dat documentul de la București. Poliția nu mai are ce face, trimite, cred, la procuror. În documentul primit de la Comisia Superioară de la București, după un an de zile, se spune că totul a fost făcut bine…”, ne-a spus bărbatul, supărat, neavând parcă nici puterea de a mai lupta.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii