Web Analytics

Depăşiri de poluare la Piteşti. Vicele Apostoliceanu: „Avem depăşiri doar la PM 10, care este un praf”

de | 27.02.2020 13:26 | Actualitate, Politica si Administratie

La sfârșitul lunii ianuarie a.c., ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că 10 orașe din România au înregistrat depășiri în aer ale poluanților PM 10, oxizi de azot, dioxid de azot și/sau benzen. Pentru a se evita o eventuală procedură de infringement, autoritățile celor 10 orașe sunt obligate să elaboreze și să pună în aplicare planuri de calitate a aerului, la recomandarea instituțiilor europene. Pitești se află pe această lista, alături de Craiova, Cluj, Timișoara, Constanța, Brăila, Turnu Măgurele, Galați, Bacău și Ploiești. Reprezentanții celor 10 orașe au fost convocați pe 4 februarie la București de către ministrul Mediului. Din partea Primăriei Pitești a participat viceprimarul Sorin Apostoliceanu, pe care l-am contactat pentru a ne povesti ce s-a întâmplat.

„Au fost câteva depășiri anul acesta, pentru că nu a plouat absolut deloc și praful a rămas la sol”

„Ne-a întrebat pentru fiecare oraș în ce stadiu suntem cu măsurile pentru planul de calitate a aerului, pentru că în anul 2018 am fost nominalizați printr-un ordin de ministru să facem acest plan de calitate. Noi l-am făcut și chiar pe 12 februarie a fost o dezbatere publică la Primărie cu privire la acest plan de calitate a aerului, care a stat pe site-ul Primăriei și al Agenției de Mediu să îl vadă toată lumea, să îl citească. A fost dezbatere. Eu nu am fost în ziua aceea, dar am înțeles că n-a venit nimeni și acum o să îl trecem în Consiliul Local, să îl punem în aplicare. Ei au văzut, au înțeles acest lucru (reprezentanții Ministerului Mediului, n. red.). Noi avem depășiri doar la PM10 (pulberi în suspensie, n. red.), care este un praf. Au fost câteva depășiri anul acesta, pentru că nu a plouat absolut deloc și praful a rămas la sol, ca să zic așa. Am fost și cu reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției de Mediu. Am spus clar că noi lucrăm foarte bine și ei au confirmat stadiul în care ne aflăm cu acel plan de calitate a aerului și a fost ca o informare. Ne-au rugat să ducem până la capăt toată procedura, ceea ce, bineînțeles, vom face”, ne-a declarat vicele Apostoliceanu.

# Primarul Ionică:  Dacă mai vin niște ploi, problema aceasta dispare”

În cadrul conferinței de presă de săptămâna trecută, primarul municipiului Pitești, Cornel Ionică, a enumerat măsurile pe care primăria le-a pus în practică cu scopul de a reduce poluarea aerului în oraș. Avem niște măsuri privind calitatea aerului în municipiul Pitești. Am avut o situație în ultimul timp. Începând cu luna noiembrie, din cauza lipsei de precipitații și a faptului că blocurile sunt foarte apropiate, s-a creat acel tunel care nu permite poluanților să se risipe în atmosferă, rămân la sol. Specialiștii mai spun și că fenomenele specifice, ceața, nu permit acest lucru. Ca măsuri imediate, pe care ni le-am însușit, a fost udarea pe care o facem de 2 ori pe zi a tuturor străzilor din zona unde sunt constatate aceste depășiri. Am avut depășiri, e clar că le-am avut. (…) Ne-am propus un număr mult mai mare de plantări care să prevină astfel de fenomene. Dacă mai vin niște ploi, problema aceasta dispare. Avem în vedere să respectăm toate măsurile de care este nevoie”, a precizat primarul Ionică.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului are efecte negative asupra sănătății oamenilor. În Pitești, principalele surse de poluare sunt traficul rutier, termocentralele care produc agentul termic și apa caldă menajeră în locuințe, industria cu ramuri diversificate, lucrările de construcție și încălzirea rezidențială cu gaze naturale, lemne și alți combustibili fosili, arată planul de calitate al aerului pentru municipiul Pitești, 2019- 2023. În acest plan mai sunt descrise și măsurile de reducere a poluării. Printre acestea se numără reabilitarea și modernizarea unor clădiri, extinderea și reabilitarea arterelor de circulație, îmbunătățirea calității rețelei pietonale, reabilitarea trotuarelor, amenajarea pistelor și parcărilor pentru biciclete, amenajarea spațiilor verzi, achiziționarea de autobuze electrice, de autobuze ecologice, realizarea unor stații pentru vehiculele electrice și altele.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii