Web Analytics

Demersuri pentru un vis / Spitalul Câmpulung: şi Covid, şi non-Covid

de | 30.10.2020 10:33 | Actualitate, Politica si Administratie

Noile autorități locale de la Câmpulung încearcă să repună în funcțiune Spitalul Municipal și pentru patologii non-Covid, după ce mai bine de o jumătate de an piedica pusă de Ministerul Sănătății a provocat chiar tragedii în rândul cetățenilor lipsiți de asistență medicală și tratament corespunzătoare. Iar acest lucru se petrece peste sforăiala PSD și PNL din campania electorală pentru alegerile locale, atunci când, deși situația infectărilor în Argeș și a internărilor la Câmpulung favoriza redeschiderea, nu s-au făcut demersurile promise inclusiv de ministrul Nelu Tătaru.
Andrei Aron, fost manager interimar al spitalului, acum consilier pe probleme de sănătate al primarului Elena Lăsconi, este cel care a evidențiat lipsa de atitudine din perioada de eliberare a unității medicale de internați suspecți sau confirmați cu noul coronavirus. Acesta susține că de-abia acum s-a întocmit documentația prin care se solicită deschiderea în sistem mixt a Spitalului Municipal Câmpulung. ”E un vis să-l scoatem complet din zona Covid, momentul este destul de dificil. Dar încercăm să avem un sistem mixt, astfel că au fost bine elaborate planuri în acest scop care prevăd circuite separate pentru diversele patologii”, susține Aron. Iar ideea are ca suport și determinarea noului manager interimar, medicul chirurg Mădălin Iordache. ”Am acumulat destulă experiență care să ne ajute să prevenim ceea ce s-a mai întâmplat, fiindcă am avut destul de mult cazuri de infectare în rândul personalului medical, chiar și un deces. Iar pentru ceea ce ne dorim avem destule exemple și în țară, vezi cazul Spitalului Județean Suceava, care funcționează în regim mixt. La noi există corpul central, alte două pavilioane, mai multe lifturi, scări separate, numai să nu vrei nu dai avizul de redeschidere”, este de părere noul manager.

Medici puțini, pacienți din toată țara

Spitalul Municipal Câmpulung a fost desemnat spital suport Covid în aprilie, aici fiind transferate, de regulă, persoanele infectate care prezintă comorbidități. Sunt 145 de paturi destinate acestora, din totalul de peste patru sute, specificul patologiei nepermițând utilizarea tuturor locurilor. Personalul medical este deficitar, în condițiile în care există doar trei medici pe Infecțioase și doi la ATI, compartiment care dispune de 14 paturi. Doar un singur corp de clădire aparținând spitalelor câmpulungene a fost deschis pacienților non-Covid, dar nu la Municipal, ci la Pneumoftiziologie. În rest, asistența medicală este acordată în cadrul ambulatoriului de specialitate și de către medicii de familie, cazurile grave fiind tratate la alte spitale din județ și din țară.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii