Web Analytics

Delegare-surpriză ca prefect: Lucian Ionescu a devenit şeful fostului său şef, Emanuel Soare

de | 16.09.2021 13:58 | Actualitate, Politica si Administratie

# „Sigur că vom lucra în echipă, chiar dacă dumnealui are, oficial, atribuțiile de prefect”, spune fostul prefect Soare

Schimbările de la nivel național, care s-au răsfrânt și în spațiul local, au fost în centrul atenției săptămâna trecută. Mai mulți prefecți și subprefecți din țară au fost eliberați din funcție. În Argeș, subprefectul Lucian Ionescu a fost desemnat să preia atribuțiile de prefect în urma demiterii Emiliei Mateescu. Delegarea atribuțiilor s-a făcut prin ordin de ministru, pentru o perioadă limitată de timp, până la numirea unui nou prefect. Între timp, Lucian Ionescu a spus că activitatea Instituției Prefectului va fi coordonată în echipă cu Emanuel Soare, celălalt subprefect liberal și fost prefect pe perioada stării de urgență. Întrebarea care a stat pe buzele multora este de ce nu a fost ales Emanuel Soare pentru a prelua atribuțiile de prefect, având în vedere că a fost prefect anul trecut, în plină pandemie, perioadă în care Lucian Ionescu îi era subordonat, ca director al Cancelariei Prefectului. I-am contactat pe cei doi pentru a afla cum comentează schimbarea de la Instituția Prefectului Argeș.

Citește și Ludovic Orban, vizită pe şantierul Autostrăzii Piteşti – Curtea de Argeş: „Termenele vor fi respectate”

Lucian Ionescu, rezervat în declarații: „N-aș putea decât să fac o presupunere și nu vreau să fac presupunere”

# De ce credeți că ați fost dvs. desemnat să preluați atribuțiile de prefect, deși dl. Emanuel Soare a fost, înainte, prefect?
– N-aș putea decât să fac o presupunere și nu vreau să fac presupunere. Deci, oficial, nu pot să vă spun, pentru că există un ordin de ministru și știți cum e în cadrul MAI, ordinele, de principiu, se execută, nu se discută. Orice ar fi, fie că primea dl. Soare ordinul de ministru, fie că îl primeam eu, tot la fel executam. Nu am avut niciun fel de discuție. Nu am fost informat. Acel ordin nu a fost argumentat față de mine. Pur și simplu, l-am primit. Mai mult, eu eram chiar în concediu.

# Până când ați fost desemnat să preluați atribuțiile?
– Până la numirea unui nou prefect.
# Se zvonește că după Congresul PNL ar putea fi numit noul prefect…
– Poate fi numit și mai devreme. Poate fi numit și în câteva zile, poate fi numit și după 25, nu știu. Tot așa, ar însemna să fac presupuneri. Chiar nu pot să vă dau o informație sigură.
# S-a vehiculat și numele lui Radu Perianu pentru conducerea Prefecturii. Cum comentați, este posibilă venirea acestuia la Prefectură?
– Eu cred că este posibilă venirea oricărei persoane publice, dacă doriți, în condițiile în care, în momentul de față, funcția de prefect nu mai impune condiția de a fi înalt funcționar public.

Citește și Președintele Adrian Miuțescu: ”Susținem în continuare tinerii capabili. Le urez succes în activitate subprefecților Emanuel Soare și Lucian Ionescu!”

Fostul prefect Emanuel Soare, optimist că se vor face schimbări după Congresul PNL

# Cum comentați faptul că i-au fost delegate atribuțiile de prefect d-lui Lucian Ionescu, deși dvs. ați fost prefect și putem concluziona că aveți deja experiență?
– Este dreptul, să zic așa, al ministrului de resort să stabilească care dintre subprefecți primește atribuțiile în lipsa numirii unui nou prefect. Este o atribuție a ministrului de Interne. Dumnealui a stabilit care dintre cei doi subprefecți de la Argeș va primi atribuțiile. Nu avem ce să comentăm. Noi luăm lucrurile ca atare. Nu este niciun fel de problemă. Noi oricum facem echipă aici, la Argeș, avem o relație foarte bună noi, ca subprefecți. Sigur că vom lucra în echipă în privința aceasta. Din punctul meu de vedere, nu este niciun fel de problemă, pentru că am lucrat cu Lucian Ionescu și la Cancelarie, când am fost prefect, am trecut împreună prin momente dificile, iar acum sigur că vom lucra în echipă, chiar dacă dumnealui are, oficial, atribuțiile de prefect. Din punctul nostru de vedere, nu avem ce comenta, suntem aici să facem treabă și vom face treabă cât se poate de bine până la noi ordine.

# Credeți că ar putea fi o răzbunare politică din partea cuiva?
– Nu, permiteți-mi să nu merg chiar atât de departe, dar în această perioadă, în contextul candidaturilor interne din cadrul Partidului Național Liberal, probabil că sunt anumite strategii care sunt puse în practică în acest context. N-aș putea să spun. Noi suntem aici la dispoziție. Dacă ni se dă oportunitatea să arătăm că avem experiență, că știm să facem lucrurile, că am gestionat într-un mod exemplar pandemia în valurile anterioare, noi vom face asta. Dacă nu ni se dă această oportunitate, asta este gândirea politică prezentă, nu putem să comentăm, dar eu cred că, în acest context, indiferent cine a primit atribuțiile, echipa pe care o avem va funcționa și cred că lucrurile vor sta bine. Important este însă – din punctul meu de vedere, ar ajuta instituția – să nu se mai facă alte schimbări, alte modificări. Asta este marea problemă, vine un val patru, e pandemie de gestionat, a început anul școlar, sunt foarte multe probleme, iar aceste schimbări la vârful instituțiilor publice nu sunt bine venite. Dacă această perioadă de interimat va dura cel puțin o lună, până la stabilirea congresului, probail că lucrurile se vor desfășura bine. Dacă în această perioadă se vor face alte schimbări și vor fi numite alte persoane, care n-au mai avut contact cu administrația publică sau cu gestionarea pandemiei, probabil că lucrurile nu vor sta bine.

Citește și Fiul vicelui Ţâroiu şi băiatul consilierului local Lucian Ionescu şi-au pus nunţile în aceeaşi zi

# Presimțiți că vor fi alte schimbări?
– Nu cred că vor fi alte schimbări în perioada următoare.
# După Congresul PNL ar putea fi numit noul prefect?
– Sunt sigur că, după Congresul PNL, se vor face anumite schimbări, care vor aduce o anumită stabilitate la nivel județean și național. Da, cu siguranță se vor face schimbări.
# S-a tot vehiculat numele lui Radu Perianu. Este posibilă venirea acestuia la conducerea Prefecturii?
– Dacă aceste schimbări se vor face înainte de Congres, da, cred că este posibil. Dar dacă aceste schimbări, cum bănuiesc, se vor face după Congres, nu este posibil.
# De ce nu este posibil?
– Eu cred că, după Congres, nu este posibil ca numele vehiculate în această perioadă ca posibili prefecți să fie puse în practică, pentru că, aşa cred eu, în urma Congresului Ludovic Orban va câștiga.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii