Web Analytics

Defrişări record pentru ultimul deceniu

de | 2.12.2020 22:55 | Actualitate, Economie

     Lipsa de respect pentru natură în general şi pădure în special nu se manifestă doar la nivelul ţării noastre. Problema este una extinsă. Defrişările din regiunile amazoniene împădurite din Brazilia au atins cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani, a anunţat Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), responsabil cu monitorizarea pădurii tropicale.          

Citește și:  Se poate! În aceeași zi, un agent de poliție din cadrul D.G.P.M.B. a refuzat de două ori mita și a sesizat D.G.A.

      În perioada august 2019 – iulie 2020, 11.088 de kilometri pătraţi de junglă au fost defrişaţi în această regiune, potrivit INPE, ceea ce reprezintă cea mai extinsă suprafaţă eliminată după anul 2008. Această suprafaţă corespunde cu aproximativ 4.340 de terenuri de fotbal pe zi sau cu trei terenuri de fotbal pe minut. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, defrişările au înregistrat o creştere cu 9,5 procente.

Citește și:  Interviu incendiar. Calinic are puterea să glumească pe seama Covidului: „Cum să nu scap, când eu însumi sunt un virus?!”

      Pădurea tropicală amazoniană este ameninţată şi în alte ţări, printre care se numără Columbia, unde grupuri armate alungă rangerii din zonele protejate, după cum a atras atenţia anterior organizaţia de mediu World Wide Fund for Nature. Pentru preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, regiunea reprezintă în primul rând o zonă cu potenţial economic neexploatat, motiv pentru care susţine crearea unor suprafeţe mai mari pentru agricultură, minerit şi producţia de energie. Şeful statului a respins criticile internaţionale privind politica sa de mediu catalogându-le drept interferenţe în treburile interne, notează DPA. „Viziunea de dezvoltare a guvernului Bolsonaro în ceea ce priveşte regiunea amazoniană ne duce înapoi, în trecut, cu rate de defrişare care nu au mai fost atinse din 2008”, a declarat Cristiane Mazzetti de la organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace. „Aceasta este o viziune retrogradă, care nu este pe placul majorităţii brazilienilor şi constituie o nedreptate la adresa eforturilor necesare pentru a face faţă crizei climatice”, a adăugat Mazzetti. Din nefericire, Brazilia se confruntă cu probleme economice majore, aşa că şansele ca actuala administraţie să renunţe la aceste proiecte sunt minime.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii