Web Analytics

De Ziua Culturii Palestiniene, lansarea cărţii „Bahadino, copilul păcii”

de | 17.03.2022 12:06 | Actualitate, Cultură

În fiecare an, la 13 martie (data nașterii poetului național al Palestinei, Mahmoud Darwish) se serbează Ziua Culturii Palestiniene. Această zi a fost marcată sâmbătă, 12 martie, de către Centrul Cultural Pitești, prin lansarea romanului „Bahadino, copilul Păcii”, de Salah Mahameed, apărut recent în traducerea piteștencei Marilena Lică-Mașala, în cadrul proiectului „Ferestre culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, colaborator de ani buni al instituției piteștene. Sala „Ars Nova” de la Casa Cărții s-a dovedit a fi neîncăpătoare (după ridicarea stării de alertă se funcționează la capacitatea de 100%). Manifestarea a fost organizată de directoarea Carmen-Elena Salub, în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, înființat de Ahmed Jaber (cetățean român).

La evenimentul editorial au participat autorul, Salah Mahameed, originar din orașul Umm el Fahem de lângă Nazaret, din Palestina. Este absolvent al Facultății de Medicină din Padova și este stabilit în Italia, la Veneția, având cetățenie italiană (de altfel, a vorbit în italiană, cartea fiind tradusă din italiană), vice-ambasadorul Palestinei la București, Oul Wael Al-Batriikhi (venit direct din vama Siret, unde petrecuse 5 zile pentru a-i ajuta pe miile de studenți palestinieni refugiați din Ucraina) și prof. univ. dr. George Grigore, coordonatorul Secției de Limba și Literatura Arabă din cadrul Universității București, cel care semnează prefața romanului și care a prezentat cartea. Salah Mahameed a înființat, în 1991, Asociația Culturală «Azzaytuna» și în 1997 a pus bazele Editurii «Azzaytuna», coordonată de scriitoarea Milena Milani. De profesie medic de familie și membru al Colegiului Medicilor Italieni, Salah este și autorul a numeroase cărți scrise în limbile italiană și arabă, cum ar fi: „Islamul și Occidentul”, „Zâmbetul etern”, „Cauza palestiniană în conștiința europeană”, cea mai recentă lucrare fiind „Bahadino, copilul păcii”.

Citește și Publicistul și istoricul argeșean, Sevastian Tudor, o nouă lansare de carte în prezența consulului onorific al României în Suedia

Ținând cont de actualul context, când Federația Rusă duce un sângeros război împotriva Ucrainei, cartea „Bahadino, copilul păcii” este de maximă actualitate, mesajul ei fiind unul destul de clar: trebuie să facem orice pentru promovarea păcii și a iubirii între oameni. Cum mărturisea autorul Salah Mahameed, a fost de acord cu traducerea în limba română întrucât Marilena Lică-Mașala a înțeles mesajul cărții.
La lansare a participat și Cristina Munteanu, consilier al primarului Cristian Gentea, transmițând vice-ambasadorului Al-Batriikhi un mesaj din partea edilului Piteștiului. Au mai luat cuvântul Cornel Poenar (conducătorul Editurii „Accent Media” din Deva, la care a apărut cartea), Silvia Grigore, Lucian Costache, Loreta Din și mulți alții.
La final, Corul „Mihai Viteazul” din Pitești a interpretat câteva cântece patriotice și a cântat „La mulți ani!” în cinstea Zilei Culturii Palestiniene.

Citește și George Simion, lansare de carte la Filarmonica Piteşti!

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *