Web Analytics
scris miercuri, 02.04.2025

De la Bruxelles se intervine pentru românii din Ucraina: Solicitare către Kiev pentru a accepta cererile Patriarhiei Române

Europarlamentarul român Șerban Dimitrie Sturdza a transmis o scrisoare oficială(DOCUMENT) adresată ambasadorului Ucrainei la Uniunea Europeană, Excelența Sa Vsevolod Chentsov, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la nerespectarea drepturilor minorității române din Ucraina, în special în ceea ce privește libertatea religioasă și dreptul la asociere al credincioșilor ortodocși etnici români.

De la Bruxelles se intervine pentru românii din Ucraina: Solicitare către Kiev pentru a accepta cererile Patriarhiei Române

Citește și: Video. Patru persoane săltate în Argeș pentru viol asupra unei minore. Acuzații de exploatare sexuală

Europarlamentarul Sturdza atrage atenția asupra faptului că, deși Ucraina beneficiază de sprijin financiar european în valoare de 50 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina  2024–2027, una dintre condițiile esențiale pentru continuarea finanțării este respectarea drepturilor omului și a drepturilor minorităților naționale.

„Este esențial ca Ucraina, ca stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, să respecte criteriile de la Copenhaga, inclusiv protejarea minorităților și a libertăților fundamentale”, a subliniat eurodeputatul român, cu atât mai mult cu cât „minoritatea națională română din Ucraina, o populație autohtonă și compactă, reprezintă cea mai mare minoritate non-slavă a țării dumneavoastră, cu peste 409.000 de persoane conform ultimului recensământ. Această comunitate este concentrată în regiunile Cernăuți (44%), Odesa (30%), Transcarpatica (8%) și alte zone (18%). Toți etnicii români împărtășesc o limbă maternă comună, limba română, iar recentele decizii ale Guvernului Ucrainei de a renunța la termenul „limba moldovenească” în favoarea „limbii române” au fost apreciate pozitiv”.

Acesta semnalează că, deși la 25 august 2024 a fost înființată „Asociația Religioasă Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, în comuniune cu Patriarhia Română și în deplină conformitate cu legislația ucraineană și convențiile internaționale, autoritățile din Ucraina au blocat procesul de înregistrare juridică a acesteia, deși termenul legal maxim de soluționare este de 3 luni.

Sturdza denunță și faptul că autoritățile ucrainene ar tolera „confiscarea abuzivă a lăcașurilor de cult ale comunităților ortodoxe românești” și împiedică revenirea acestora la Patriarhia Română. Mai mult, eforturile repetate ale comunității românești de a obține înregistrarea au fost ignorate de instituțiile ucrainene, inclusiv cererea reînnoită la 29 ianuarie 2025 și apelul oficial adresat președintelui Volodimir Zelenski la 28 februarie 2025.

Citește mai mult: https://www.activenews.ro/stiri/De-la-Bruxelles-se-intervine-pentru-romanii-din-Ucraina-Solicitare-catre-Kiev-pentru-a-accepta-cererile-Patriarhiei-Romane-196230

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită