Web Analytics
scris duminică, 30.06.2024

De duminică noapte se scumpesc carburanții

Acciza la carburanți crește de la 1 iulie 2024, adică de luni. Prin urmare, vom vedea o majorare a prețurilor la benzină și motorină în noaptea de duminică spre luni, respectiv de la ora 00.00. Astfel, benzina ar urma să se scumpească cu 43 bani pe litru, iar motorina cu 39 bani/litru.

De duminică noapte se scumpesc carburanții

Prețul benzinei standard era vineri de 7,06 lei, astfel că la un rezervor de 50 litri un plin costa 353 lei. Dacă am adăuga majorarea prețului cu noua acciză, plinul ar ajunge la 374,5 lei. În cazul motorinei standard, la un preț de 7,19 lei/litru, plinul ajungea la 359,5 lei vineri la prânz. După creșterea accizei, plinul ar ajunge la 379 lei. Reamintim că începând cu 1 ianuarie 2024, prețul a crescut cu 29 bani pe litru la benzină și cu 26 bani pe litru la motorină. România se află pe locul al 3-lea in Uniunea Europeana în topul ţărilor cu cei mai ieftini carburanţi, după Bulgaria şi Malta.

Urmează un val de scumpiri

Majorarea tarifelor va aduce alte scumpiri: de la alimente şi până la vacanţe. „Chestiunea aceasta nu are decât să inflameze puţin inflaţia cu care ne lăudam că o domolim. La asta se va adăuga mai departe creşterea cheltuielilor cu pensiile în toamnă. Adică alţi bani în piaţă, bani fără acoperire”, spune Bogdan Glăvan, analist economic.

În schimb, tarifele la poliţele RCA au rămas îngheţate. Guvernul a adoptat prelungirea plafonării RCA până la finalul lunii septembrie. Regulile rămân aceleași. Se iau în calcul tarifele practicate de asigurători pe 28 februarie 2023, plus rata inflaţiei, de 6,8%. Și punctul de amendă a fost plafonat de Executiv.

Citește și: Spitalele, obligate să creeze saloane în care să fie izolați și tratați pacienții cu infecții nosocomiale

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită