Web Analytics

De ce a fost condamnată doctorița Alexandrescu în dosarul eliberării a sute de rețete fictive

de | 21.11.2019 10:12 | Actualitate

Articolul publicat pe site-ul Jurnalul de Argeș legat de faptul că doctorița Anca Alexandrescu a fost reîncarcerată în dosarul rețetelor fictive a stârnit multe reacții, având zeci de mii de vizualizări și zeci de comentarii. Au fost și useri care au lăudat-o pe doctorița Alexandrescu, însă și mulți utilizatori care au criticat-o. ”Foarte bine, să nu mai fure din sistemul medical, alții mor din lipsă de medicamente…să stea acolo să mai cugete…”, a scris pe pagina de Facebook a Jurnalului de Argeș utilizatorul Costel Stănescu. Reamintim că doctorița Alexandrescu a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, sentința fiind definitivă.

Vă prezentăm în continuare detalii din rechizitoriul procurorilor în acest dosar răsunător. Fosta șefă a DSP Argeș a fost condamnată deoarece farmacia din Călinești al cărei asociat unic era a prescris și apoi decontat aproape 400 de rețete fictive, unele dintre ele pe numele unor pacienți morți. Prin acest mecanism, bugetul Casei de Asigurări de Sănătate a fost prejudiciat cu 232.655 lei.

După cum spun procurorii, pe parcursul anului 2009 reprezentanţii farmaciei Vital Pharmaceutica Plant au încasat sume importante în baza unor reţete fictive, iar ancheta a stabilit că două doctoriţe, două farmaciste şi un medic ORL-ist, care a decedat în 2013, au fost implicați în aceste fraude. Este vorba de doctoriţa Anca Elena Alexandrescu, asociat unic la farmacia SC Vital Pharmaceutica Plant SRL din Călinești, colega ei, Diana Modoacă, administrator al societăţii, medicul ORL-ist Toma Constantin Duţescu, decedat în septembrie 2013 și asistentele de farmacie Ioana Tudor şi Elena Mihăilă. În ceea ce-l privește pe dr. Toma Duțescu, dosarul a fost casat fiindcă acesta a decedat.

Dosarul a fost deschis în aprilie 2009 la Parchetul Judecătoriei Topoloveni, după ce un anume Paul Chiriță din Călinești a sesizat că la farmacia Vital Pharmaceutica Plant s-au înregistrat mai multe rețete medicale eliberate de diferiți doctori, fără ca pacienții să beneficieze de medicamentele prescrise, „scopul fiind acela de a se obține decontarea contravalorii rețetelor astfel emise de la CAS Argeș”.

La o lună și jumătate de la sesizare, în iunie 2009 oficialii de la CAS Argeș au efectuat un control la farmacia din Călinești, prilej cu care s-au constatat grave nereguli, inclusiv faptul că medicul Duțescu nu înregistra în Registrul de Consultații mai multe date obligatorii, cum ar fi: identificarea consultațiilor inițiale și de control, seria și numărul prescripțiilor medicale, medicația prescrisă sau semnătura beneficiarului serviciilor medicale.

Concret, iată cum funcționa mecanismul de la farmacia din Călinești. Doctorița Alexandrescu coopta medici specialiști care să emită prescripții medicale conținând date fictive. Prescripțiile erau trecute pe numele unor persoane care nu au beneficiat niciodată de consultații sau medicamente. Mecanismul a fost concretizat prin emiterea de rețete medicale de către dr. Toma Duțescu. Doctorul a fost determinat de Anca Alexandrescu ca, în perioada anului 2009, să emită în fals prescripţii medicale. Cu ajutorul direct al administratorului farmaciei din Călinești, Diana Modoacă, rețetele medicale au fost introduse apoi în sistemul informatic de la farmacie. Administratorul Diana Modoacă, la rândul ei, prelua de la Anca Alexandrescu prescripțiile medicale eliberate de doctorul Duțescu și le determina pe farmacistele Ioana Tudor şi Elena Mihăilă să le introducă spre decontare. Prin această metodă se dorea să se arăte că persoanele înscrise ca beneficiari în prescripții au fost la farmacia din Călinești și că au beneficiat de ele. Totuși, medicamentele nu au existat niciodată în gestiunea punctului farmaceutic, ele figurau doar scriptic.

Principalul furnizor de medicamente al farmaciei doctoriţei Alexandrescu era societatea Ioana Med Farm, administrată de soţul ei Săndel Alexandrescu, condamnat definitiv în mai multe dosare.

Extrem de importantă în acest dosar este mărturia pe care doctorița Crina Călinescu a dat-o în fața procurorilor. Aceasta a spus că a colaborat o foarte scurtă perioadă cu doctorița Anca Alexandrescu, dându-i rețete ale pacienților pentru eliberarea de medicamente de la farmacia din Călinești, însă a renunțat după ce și-a dat seama de nereguli. „În cursul lunii aprilie-mai 2009, nu mai rețin, Alexandrescu Anca m-a întrebat dacă nu am nevoie de bani. Eu am fost puțin contrariată, neînțelegând sensul întrebării, însă aceasta mi-a propus explicit ca în schimbul unor sume de bani să emit prescripții medicale fictive. Am refuzat propunerea în totalitate și din acel moment nu am mai fost contactată de către Anca Alexandrescu cu astfel de propuneri”.

Doctorul Duțescu a acceptat în schimb „propunerea” Ancăi Alexandrescu și, după cum au declarat cele două asistente de farmacie în fața procurorilor, acesta primea „sume cuprinse între 30 și 50 lei, respectiv circa 10% din valoarea decontată de CAS Argeș, cu mențiunea că toate aceste prescripții aveau valori de peste 600 lei/bucată, pentru un tip de 7 medicamente cu valoare ridicată”.

Mai trebuie spus că procurorii au audiat nu mai puțin de 100 de persoane ale căror nume apăreau pe rețetele eliberate de către doctorul Duțescu și toate aceste persoane au declarat că nu îl cunoșteau pe acesta, că nu au beneficiat de consultații medicale de la el și că nu le-au fost eliberate rețete.

Tot procurorii mai precizează că „deși inculpatele Alexandrescu Anca și Modoacă Diana au invetarat faptul că nu cunosc nimic despre neregulile constatate cu privire la rețetele eliberate de către suspectul Duțescu Toma, acest scop de obținere ilicită de venituri este întărită de faptul că după ce s-a efectuat un control de către CAS Argeș și s-au descoperit nereguli, inculpatele nu au depus diligențe în vederea sumelor încasate fără drept”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Dacă pentru încasări fictive din banii de la sănătate dr. Anca Alexandrescu fosta șefă de la DSP Argeș a fost condamnată la peste 3 ani și jumătate închisoare cu executare întreb: ,, câti ani de închisoare cu executare merită un medic care a UCIS DIN CULPĂ,,???. Dar cei care s-au ,, străduit,, să mușamalizeze fapta nu merită o pedeapsă pe măsură??

Ultimele articole