Web Analytics

Daniela Petre: „Eu sunt autorul, restul au apărut pe copertă în contextul în care le-am cerut o părere”

de | 22.10.2015 20:26 | Dezvăluiri

# Să râdem cu educatoarea care l-a făcut autor de manual pe „generalul” Tudosoiu”

În numărul anterior vă prezentam versiunea inspectorului general Dumitru Tudosoiu vizavi de scandalul de plagiat în care este implicat. Vă supunem acum atenţiei şi varianta Danielei Petre, educatoarea care deţine drepturile de autor ale controversatului manual auxiliar „Ghid privind desfăşurarea activităţilor de educaţie fizică în grădiniţă”, apărut la editura Tiparg, în anul 2008 şi reeditat în acest an la editura Trend. Reeditat, atenție, aproape 100% cu același conținut, însă cu titlul modificat în „Ghid pentru desfăşurarea activităţilor psihomotrice în grădiniţă” şi având numele şefului ISJ Argeş plasat la loc de cinste pe copertă. Surprinzător, directoarea Grădiniţei nr. 4 susţine că doar ea este autoarea cărţii şi că, atât în 2008, cât şi în acest an, toţi ceilalţi semnatari şi-au exprimat doar păreri vizavi de conţinutul materialului didactic. Altfel spus, au fost tolerați în calitate de autori. Totuşi, deşi susţine că nu e interesată de câştiguri financiare, Daniela Petre s-a eschivat atunci când a fost întrebată frontal dacă i-a cooptat pe „generalul” Dumitru Tudosoiu – în 2015 – şi pe inspectorul Cristian Creţu – în 2008 – tocmai pentru că aveau funcții de conducere și numele lor putea vinde mai bine cartea în rândul cadrelor didactice. Practic, la întrebarea noastră, Daniela Petre s-a eschivat răspunzând cu o serie de întrebări.

„Dl Tudosoiu a apărut exact ca dl Cristi Crețu, dându-și avizul și dându-mi indicații”

# Dna Petre, fostul dvs. coautor, dl Cristian Creţu, a lăsat să se înţeleagă că ar fi avut şi dumnealui o oarecare contribuţie la volumul editat în 2008, la Tiparg…
– În momentul în care am editat ghidul respectiv, dl Creţu era inspector de educaţie fizică şi mi s-a părut normal să-i cer avizul, fiind din domeniu. Însă contractul de drepturi de autor a fost strict pe numele meu. Dl Tudosoiu a apărut exact la fel cum a apărut şi dl Cristi Creţu, dându-şi avizul pe tot ce am scris eu acolo şi dându-mi indicaţii ce pot să mai adaug la cartea anterioară ca să o pot reedita.
# Nu cumva l-aţi cooptat pe dl „general” Tudosoiu la reeditarea auxiliarului, la fel cum în 2008 l-aţi cooptat pe inspectorul de educaţie fizică de atunci, dl Creţu, pentru ca distribuţia cărţii să meargă strună?
– Da’ de ce? Nu puteam să iau pe altcineva? De ce trebuia să-l iau neapărat pe dl general? Eu am considerat că totuşi a terminat Educaţie fizică şi este pe domeniu. Aşa puteam să fac o metodică de dezvoltarea limbajului şi îl luam pe dl general! Da’ ce să-mi spună dl general la dezvoltarea limbajului din moment ce dânsul ştie treaba cu sportul? Nu puteam să-l iau pe dl general şi atunci (n.red. în 2008), dar era dânsul atuncea?
# Dar dl Creţu susţine că nu mai ocupa funcţia de inspector de educaţie fizică atunci când a apărut cartea…
– Nu cred. Era inspector. Poate nu-şi mai aduce aminte, că doar nu mă duceam eu la Câmpulung după dânsul!
# Dar ceilalţi doi coautori, Ana Ivan şi Constantina Ciucurel, ce contribuţie au avut?
– Aşa! Şi care e problema lor sau a dvs cu ei? Eu sunt autorul, şi la prima, şi la a doua carte. Restul au apărut pe copertă în contextul în care le-am cerut o părere despre ceea ce am scris eu, pentru că noi ne consultăm atunci când vrem să facem o treabă. Nu cred că cineva ar avea atâta largheţe la suflet să pună pe o lucrare pe care a muncit-o din copertă în copertă pe cineva care nu şi-a adus măcar o mică contribuţie la acest lucru.
# De ce aţi schimbat editura? De ce nu aţi reeditat cartea tot la Tiparg?
– Am avut un contract pe cinci ani de zile cu editura Tiparg care a expirat. Tipargul a editat timp de doi ani de zile, după care a continuat probabil să distribuie şi nu şi-a mai onorat contractul. Nici n-am mai insistat. Pe mine nu m-a interesat în mod deosebit câştigul respectiv. Pe mine m-a interesat că mi-am făcut un interes al meu şi mi-am pus pe hârtie gândurile mele de la momentul respectiv. Am văzut că a fost căutat şi a fost de ajutor colegelor mele care şi-au susţinut lucrările de gradul I pe educaţie fizică şi le-a folosit în activitatea lor. Pe mine asta m-a interesat. Nu am un interes în a face nişte bani din chestia asta.

„Eu am Asociația părinților și ei fac comenzile de auxiliare”

# Cum comentaţi afirmaţiile cititorilor noştri, că manualul dvs e distribuit obligatoriu educatoarelor din judeţ?
– Nu se face distribuţie obligatorie nici în judeţ, nici în ţară. Am vândut 200 de exemplare în toată ţara. Cartea a fost promovată de editură şi e treaba lor ce fac. Vreau s-o văd pe acea Maria Vorovenci care spune că am obligat-o să cumpere acea carte. Vreau s-o dau în judecată pentru că m-a denigrat în felul ăsta şi mi-a adus un prejudiciu. Eu am un statut, mi-am văzut de onoarea mea şi de veselia mea până la vârsta asta. Nu vreau să arunce cu noroi o fiştecine care probabil nici nu ştie să scrie două cuvinte pe o hârtie şi s-a pomenit şi ea probabil în învăţământ, cum se pomenesc o mie şi o sută, fără să ştie cu ce se mănâncă. Şi-apoi nu există acest nume: Maria Vorovenci. Nu mi se pare cunoscut. Eu am o oarece vârstă, am cam mers prin tot judeţul şi le cam ştiu pe toate educatoarele.
# Vă întreb ceva. Știți că la Grădiniţa nr. 4 din Pitești, la care sunteţi directoare, s-au impus auxiliare numai de la editura Trend?
– Cum au găsit ofertele la clasă, pe mine nu mă interesează. Educatoarele şi comitetul de părinţi stabilesc de comun acord în şedinţele de la început de an şcolar şi fac achiziţiile pe clasă. Eu direct nu, pentru că eu nu lucrez cu copii deocamdată. Sunt degrevată de sarcini. Eu am „Asociaţia părinţilor” şi ei fac comenzile de auxiliare. Procedura de achiziţie a auxiliarelor e aplicată de ani de zile la noi, nu de anul acesta. Părinţii caută pe site, noi luăm ce vor dânşii, dacă nu sunt de acord cu ce vrem noi. Recomandă şi educatoarele auxiliarele, dar nu întotdeauna. Nouă nu ne-a trebuit o procedură făcută de inspectorul general ca să facem treaba asta.

Comentarii devastatoare ale cititorilor vizavi de scandalul plagiatului

Iată şi cele mai relevante comentarii ale cititorilor noştri legate de scandalul uriaş generat de şeful ISJ Argeş, Dumitru Tudosoiu, după apariţia numelui său pe reeditarea volumului semnat, în 2008, de educatoarea Daniela Petre şi alţi trei coautori:
# Constantin zamfir – Titi – 2015-10-13, 19:52:
Şi mai e ţinut general? D.N.A asta înseamnă fals şi uz de fals

# Mare şef al ISJ – un piteştean  – 2015-10-14, 18:03:
Extraordinar articol, sunt curios ce autoritate mai are acest mare şef al ISJ, numai incompetenţi sunt promovaţi. Păcat de ţara asta…

# Doamne ajută – Iulia – 2015-10-15, 19:23:
Ce.? Se vrea primar. Ce bine să scăpam de el

# Tot plagiat – Petre – 2015-10-17, 04:56:
De bun simţ ar fi fost să se păstreze colectivul iniţial, ca la orice reeditare dar, cum dl Tudosoiu era direct interesat, în perspectiva concursului şi, mai târziu a câştigului consistent, i-a şters pe ceilalţi şi s-a pus moţ, coautor. Cine crede că dacă vede pe un auxiliar numele şefului şi i se spune să îl cumpere, nu îl cumpără. Hai, să fim serioşi. Aşa făcea şi dl. Gardin, aşa fac toţi care s-au cocoţat în vârful învăţământului. Cine să-i certe? Şefii? Care şefi, când nevestele lor, profesioniste sau nu, trebăluiesc prin curtea inspectoratului şcolar.

# Pa’ persoana fizica – Luca  – 2015-10-17, 05:46:
Felicitări pentru articole, nu vă opriti aici!
Ştiu concret că dvs. (n.r. Jurnalul de Argeş) abia ,,zgâriaţi’’ esenţa lucrurilor care se întâmplă în învăţământul condus de d-nul Tudosoiu!
Material realizat de Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii