Daniel Iordăchioaie s-a născut la 9 iulie 1968 la Ștefănești, Argeș. Atras de copil de muzica ușoară, a urmat, între 1973 – 1980, cursurile ținute de d-na Cornelia Voica la Școala Populară de Artă din Pitești (alți cursanți, din epocă, ai d-nei Voica, au fost Felicia Filip, Marcel Pavel, Ileana Șipoteanu, Claudia Hanghiuc, Otilia Rădulescu etc., dar o să-i dedicăm în viitorul apropiat un medalion).
În 1987, Daniel Iordăchioaie ajunge să fie angajat solist la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, Secția de Estradă. Este și anul în care a participat la Festivalul național de la Mamaia și scoate primul disc, intitulat, orgolios, „Daniel”. S-a impus fulgerător cu șlagărul compus de Dumitru Lupu, „Mă-ntorc la tine, iar, mare albastră!”, ulterior consolidându-și poziția de vedetă a muzicii ușoare cu alte șlagăre, compuse de Ion Cristinoiu, Temistocle Popa, dar și de către sine. Mai mult, e textier pentru melodii interpretate de Elena Cârstea, Viorel Gavrilă, Petre Geambașu, Mihai Vanica.
Treptat-treptat, Daniel Iordăchioaie începe să piardă contactul cu muzica mare, în ciuda emisiunilor muzicale prezentate la TVR și a participării în jurii. Ce-i drept, nu a mai scos un șlagăr de multă vreme.
O problemă (una care contează pentru un solist) a constat și în faptul că s-a îngrășat foarte mult, pierzând chipul angelic de altădată. Dar, în această vară, după ce s-a recăsătorit (prima soție, vreme de 14 ani, a fost actrița Nouria Nouri, având doi copii împreună), Daniel Iordăchioaie „a dat jos”, în trei luni, 42 de kg! Iată o nouă metodă de slăbit, să te îndrăgostești lulea de cineva, în cazul de față de Rosa.
În aceste condiții, Daniel Iordăchioaie a cântat, în luna august a.c., din nou pe scena Festivalului Mamaia, după 35 de ani! În concurs, nu în recital. Așa se face că la 26 august 2024, Daniel a câștigat premiul I la secțiunea Creație, cu melodia „Vei fi mereu”, marele trofeu mergând către un brazilian stabilit la Timișoara, Sandro Machado.
E de așteptat ca Daniel Iordăchioaie, impulsionat de succesul recent, să revină în circuitul național de valori! Și să revină și la Pitești, orașul ce l-a consacrat.
Citește și Un roman postum de Radu Gabriel Pârvu
0 Comentarii