Web Analytics

Daniel Constantin: „Fiecare ales local care va vrea să facă bine comunităţii va fi ajutat de către mine şi echipa PNL”

de | 3.12.2020 13:18 | Actualitate, Politica si Administratie

Argeșul are nevoie de proiecte care să-i permită o dezvoltare rapidă, iar argeșenilor să le ofere un trai mai bun, susține vicepreședintele PNL Daniel Constantin. Acesta consideră că de vină pentru lipsa de performanță este modul în care PSD a administrat județul, eșecul în absorbția fondurilor europene și lipsa unor proiecte majore de infrastructură fiind cea mai bună dovadă că social-democrații au dat dovadă de incapacitate de a gestiona resursele. Pentru a impulsiona elaborarea și implementarea de noi proiecte, Daniel Constantin spune că, împreună cu colegii de la PNL, va susține și va consilia aleșii locali, indiferent de culoarea lor politică, să depună proiectele de care comunitățile locale au nevoie.

# Ce își propune PNL în Argeș și care sunt obiectivele dumneavoastră personale?
– Atât eu, cât și colegii mei ne dorim să dezvoltăm județul. Cu toții cred că suntem de acord că este nevoie de o schimbare majoră a modului în care este administrat Argeșul. Gândiți-vă la ce potențial uriaș avem și la modul în care este el fructificat. Avem un grad de absorbție a fondurilor europene de doar 3%, de mai bine de zece ori sub media națională, în timp ce la capitolul investiții suntem printre județele codașe. Noi știm ce trebuie făcut, avem soluții. Știm că cele mai multe proiecte ar trebui să plece de la autoritățile locale, acestea fiind cele care ar trebui să cunoască cel mai bine problemele și nevoile oamenilor. Deocamdată, acest lucru se întâmplă destul de rar. În următorii patru ani, noi ne vom asigura că fiecare ales local care va vrea să facă bine comunității va fi ajutat de către noi în toate etapele de elaborare a proiectelor, fie că vorbim de fonduri europene sau de bugetul de stat. Iar aici, foarte important, pentru noi nu va conta culoarea politică: primarul poate să fie de la PNL, PSD, PMP sau USR, va fi sprijinit pentru a iniția și a implementa proiecte de care comunitatea are nevoie. De asemenea, împreună cu toți aleșii locali din Argeș care înțeleg importanța unei economii dezvoltate, vom crea facilități pentru a atrage investitorii privați în zonă.

„Programul Agro Invest a trecut într-o primă lectură, probabil că săptămâna aceasta va fi adoptat”

# Ce garanții aveți că primarii, mai ales cei de la PSD, vor dori un astfel de parteneriat? Nu credeți că ceea ce propuneți este o utopie?
– Este mult spus parteneriat. Noi vorbim aici de nişte nevoi ale comunității și de unii aleși care vor să le rezolve. Dacă toată lumea pune interesele cetățeanului pe primul loc, a fost îndeplinită deja cea mai importantă condiție pentru ca lucrurile să funcționeze. Noi am convenit că vom ajuta pe toată lumea și avem un singur interes: ca proiectele pentru argeșeni să fie puse în practică. Este firesc să avem o relație apropiată și să comunicăm foarte bine cu aleșii locali ai PNL, despre care știm sigur că abia așteaptă să începem să implementăm soluții care să le ajute comunitățile, dar vă asigurăm că îi vom susține pe toți, chiar și pe cei de la PSD. V-am zis, avem o singură condiție: să dorească binele comunității și dezvoltarea României. Probabil acum pare într-adevăr o utopie că vom reuși să implementăm proiecte și vom aduce investiții în Argeș, cu atât mai mult cu cât județul a rămas de mult timp corigent, dar vă asigur că toate acestea vor deveni realitate. Nu sunt vorbe goale: eu ceea ce am promis am făcut. Gândiți-vă că am promis și apoi am implementat scăderea TVA la alimente, am anunțat și am inițiat Legea Irigațiilor, iar lista este lungă. Pot să vin chiar foarte aproape de zilele noastre. La începutul campaniei vă vorbeam de Agro Invest și despre debirocratizarea României, iar astăzi ambele proiecte sunt deja începute. Programul Agro Invest a trecut într-o primă lectură, probabil că săptămâna aceasta va fi adoptat, iar la capitolul debirocratizare deja sunt 60 de puncte anunțate de premierul Orban că vor fi aplicate. Iar aici nici nu mai pomenesc de legea prin care fermierii depun mai puține acte pentru plățile directe, pe care am inițiat-o anul trecut și a fost votată săptămâna trecută în Parlament.

Citește și Vicepreședintele PNL, Daniel Constantin: „Datorită unei legi adoptate azi, 830.000 de fermieri vor depune mai puține documente pentru plățile directe”

Citește și Deputatul Daniel Constantin vine cu veşti bune despre un proiect de irigaţii de 42 milioane lei

„Argeșul nu arată deloc a județ din Europa secolului 21”

# Ați vorbit de nevoile argeșenilor. Care credeți că sunt cele mai importante lucruri care trebuie făcute în județ?
– În primul rând, aș începe să vă povestesc despre infrastructură. Iar aici mă refer atât la drumuri, cât și la rețele de apă și canal, gaze sau electricitate. La aceste capitole nu stăm deloc bine, Argeșul nu arată deloc a județ din Europa secolului 21. Asta trebuie să rezolvăm noi, să le aducem oamenilor acel confort care să le facă viața mai ușoară. Gândiți-vă că bani au existat pentru toate acestea, trebuiau doar atrași depunând proiecte. Știu că nu este ușor, documentația fiind foarte stufoasă, dar eforturile ar fi meritat din plin. Și acum există fonduri importante, iar în viitorul apropiat, după ce va deveni operațional Mecanismul de Relansare și Reziliență, sumele destinate acestor investiții vor fi unele impresionante. Eu mă bazez enorm și pe proiectul de debirocratizare, care va ușura și va scurta drumul proiectelor de la elaborare la implementare. Cu alte cuvinte, va exista finanțare pentru majoritatea proiectelor de refacere a drumurilor sau de extindere a rețelelor de utilități din Argeș, important este să fie depuse proiecte și să fie implementate corespunzător. Nu m-aș opri aici doar la investițiile statului sau din bani europeni, ci aș aduce în discuție și sectorul privat. Investitorilor trebuie să le oferim un cadru stabil în care să-și dezvolte afacerea și să gândim pentru ei o serie de facilități. Aș atrage atenția asupra unui sector cu mare potențial, dar lăsat de izbeliște: turismul. Argeșul are cele mai frumoase peisaje din țară, este păcat să nu susținem proprietarii de afaceri din domeniu pentru ca acesția să poată oferi, la rândul lor, condiții bune turiștilor. Este păcat de Vidraru, de Transfăgărășan să nu ținem deschis tot anul. Apoi avem nevoie de pârtii de ski. Legat de toate acestea, trebuie să venim cu proiecte pentru a dezvolta agroturismul. Iar de aici ajungem la agricultură. Fermele de familie sau alte mici afaceri din domeniu care comercializează produse tradiționale – iar aici mă refer mai ales la zona Muscelului – trebuie promovate și ajutate. În concluzie, împreună trebuie să schimbăm fața județului. Argeșul nu trebuie să însemne doar Dacia. E grozav că avem uzina și că se întâmplă acolo atâtea lucruri excepționale, dar Argeșul trebuie să se facă cunoscut în țară și în străinătate pentru mult mai multe lucruri.

„Sunt convins că a venit momentul ca Argeşul să dea şansa PNL-ului să demonstreze ce poate”

# Argeșul este considerat un fief al PSD-ului. Credeți că la alegerile acestea lucrurile vor sta altfel, iar argeșenii vor vota PNL-ul?
– Argeșenii și-au făcut o părere clară despre modul în care PSD a administrat județul. Mă întorc la absorbția dezastruoasă a fondurilor europene, la lipsa investițiilor, la starea infrastructurii – oamenii văd toate acestea și știu că este mult loc de mai bine. Prin urmare, sunt convins că a venit momentul ca Argeșul să dea șansa PNL-ului să demonstreze ce poate. Deocamdată, o primă imagine le este dată alegătorilor de modul în care Guvernul PNL conduce țară în această perioadă extrem de dificilă.
# După foarte mulți ani, nu am mai sărbătorit 1 Decembrie cu fast. Considerați că a fost o decizie bună?
– Cu siguranță s-a dat dovadă de responsabilitate. Pandemia este o amenințare uriașă, iar statul român este obligat să facă tot ce îi stă în putință pentru a-și apăra cetățenii. Sigur, restricțiile nu sunt plăcute pentru nimieni, dar v-aș aduce aminte de sacrificiile pe care le-au făcut înaintașii noștri pentru Unire și vă asigur că nu există grad de comparație. Sunt oameni care au luptat și au murit pentru țară, noi lor trebuie să le fim recunoscători. Acelea au fost cu adevărat vremuri grele. Aș mai veni cu un exemplu de sacrificiu. Gândiți-vă la regele Ferdinand. A condus România alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excluderea sa din Casa Regală de Hohenzollern. În ceea ce privește modul în care am sărbătorit acum, sunt convins că și cei mai mari oameni politici liberali din istorie, precum Ion I.C. Brătianu, ar fi luat aceleași decizii ca Guvernul Orban.

Realizat de Asociaţia Jurnalul de Argeş la comanda PNL Argeş, CMF: 11200025

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii