Web Analytics
scris joi, 05.11.2020

Daniel Constantin atrage atenţia: „Argeşul nu trebuie să piardă fondurile europene pentru lupta împotriva COVID în şcoli şi pentru tabletele elevilor”

Daniel Constantin atrage atenția autorităților locale din Argeș că au la dispoziție bani din fonduri europene nerambursabile pe care îi pot accesa pentru cheltuielile cu lupta împotriva COVID-19 în școli, dar și pentru asigurarea tabletelor pentru elevi sau a altor echipamente IT.

Daniel Constantin atrage atenţia: „Argeşul nu trebuie să piardă fondurile europene pentru lupta împotriva COVID în şcoli şi pentru tabletele elevilor”

“Sunt mulţi bani care ar putea oferi şansa unei educaţii mai bune şi mai sigure unor copii”

Finanțările sunt reglementate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 144/2020, publicată în Monitorul Oficial în 25 august. “Sunt mulți bani care ar putea oferi șansa unei educații mai bune și mai sigure unor copii care au mare nevoie de sprijin. Lansez un apel către toți primarii din Argeș să acceseze aceste fonduri, e un efort mic pentru beneficiile imense aduse comunităților locale”, a declarat Daniel Constantin.
Contextul în care vicepreședintele PNL face acest apel este dat de situația precară a absorbției fondurilor europene în județ. Daniel Constantin susține că este nevoie de o analiză serioasă a factorilor care au determinat ca banii europeni să nu ajungă în județ, dar că va încerca să-i ajute pe toți aleșii locali să deblocheze sau să inițieze proiecte pe fonduri europene. “Aici nu este vorba de culoare politică, campanii electorale sau alte lucruri de acest fel. Trebuie cu toții să ne punem la bătaie experiența acumulată pentru a face bine, iar eu sunt dispus să ajut cu tot ce pot pe oricine vrea să facă bine”, a declarat Daniel Constantin.

100 milioane euro destinate achiziţionării de tablete şcolare şi alte echipamente IT pentru unităţile de învăţământ

Apelul vicepreședintelui PNL vine ca urmare a unei informării trimise de Ministerul Fondurilor Europene cu privire la accesarea a peste 235 de milioane de euro în total. Astfel, elevii din unitățile de învățământ preuniversitar ar putea primi, dacă școlile în parteneriat cu primăriile sau cu inspectoratele școlare depun proiecte, tablete școlare și echipamente IT, în limita valorii de 100 milioane euro. Totodată, școlile pot fi dotate cu echipamente de protecție medicală și dezinfectanți, în limita valorii de 50 milioane euro, precum și containere sanitare mobile, pentru care sunt alte 25 de milioane de euro, de contractat și absorbit. Din cele 100 milioane euro destinate echipamentelor IT, 87,5 milioane euro sunt din fonduri europene nerambursabile și 12,5 milioane euro este contribuția statului român, fondurile fiind asigurate în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014 -2020.

       Citește și  Am avut dreptate în ceea ce am scris încă din august! / „Libertatea” confirmă dezvăluirile din „Jurnalul”: Dacia a fost cel mai mare focar de Covid din Argeş

„Se pot achiziţiona inclusiv containere sanitare mobile”

Celelalte tipuri de echipamente de protecție și containerele sanitare mobile vor fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020. Achiziționarea de containere sanitare mobile este eligibilă pentru unitățile școlare care nu au asigurat accesul la rețeaua de apă și canalizare. Decontarea cheltuielilor urmează regimul de cost simplificat, cu obligația beneficiarului finanțării de a depune documente justificative privind costul de achiziție a acestora.
Sesiunea de primire a proiectelor pe Programul Operațional Infrastructură Mare este deschisă, urmând ca în această săptămână să înceapă depunerea și a celor din cadrul Programului Operațional Competitivitate. Până în prezent, a aplicat o singură localitate din Argeș.
Iulian Radu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...