Web Analytics

Dan Manu, despre deficitul de medici la nivel de judeţ: „Nu sunt medici doritori”

de | 17.05.2017 10:19 | Actualitate

pediatrie

În ediţia din 17 mai, Jurnal de Argeş a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de personal al Compartimentului de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului de Pediatrie din Piteşti, unde, după ce unul dintre medicii care asigurau activitatea aici a ales să profeseze în mediul privat, continuitatea (24 de ore din 24) se asigura cu eforturi din ce în ce mai mari de către medicii rămaşi pe CPU. Asta, în condiţiile în care, anterior, dr Adina Enescu, care profesa tot la Urgenţe, a preluat atribuţii de conducere (director medical), context în care mai poate asigura doar activitatea de gardă. Problema e cu atât mai gravă cu cât la precedentele concursuri pentru ocuparea unui post de medic, fie nu s-a prezentat nimeni, fie nimeni nu a promovat.

„În piaţă nu sunt medici doritori”, a explicat, miercuri, preşdintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu.

Şeful CJ vorbeşte de o situaţie generalizată, care vizează inclusiv medicina de familie. „Este pentru prima oară în două luni de zile când județul Argeș are un deficit de medici de familie. Asta e piaţa! Nu putem să-i luăm cu arcanul şi să-i aducem aici. A, putem să le acordăm facilităţi şi motivaţii ca să vină încoace. Şi să ştiţi că s-au făcut din partea Consiliului Judeteam şi avem în vedere locuinţe ANL, care nu se fac de azi pe mâine… Sutem în proceduri cu ANL-ul”, a mai precizat șeful CJ Argeș.

Cât despre situaţia de la Compartimentul de Primire Urgenţe (CPU) al Spitalului Pediatrie, acolo unde deficitul de personal are şi o altă cauză, aceea a sporurilor sensibil inferioare comparativ cu cele primite de personalul Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean, Dan Manu a explicat ce anume cauzează diferenţele de remunerare. „Departeaamentul Situaţii de Urgenţă din care face parte UPU SMURD a separat UPU SMURD de CPU (…)”, a precizat Dan Manu.

Gradul Unităţii este cel care face diferenţa. Pe scurt, dacă spitalul este încadrat la gradul 1, 2 sau 3, poate să-şi înfiinţeze UPU. Dacă este de grad 4 (cum este Spitalul de Pediatrie), sau 5, poate avea doar Compartiment de Primire Urgenţe. Tot gradul unității dictează diferențe de sporuri şi pe alte compartimente.

„La o apendicită făcută pe acelaşi tipar, cu aceleaşi produse, cu aceeaşi calificare, sunt anumite sporuri la Spitalul Municipal Câmpulung, altele la Spitalul Judeţean şi altele la un spital universitar (…) Eu sunt convins că acest deficit se va conpensa”, mai spune Dan Manu, argumentându-și optimismul cu viitoare dotări materiale ale unităților sanitare și stimulente acordate personalului, care ar putea să-i motiveze pe doctori.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii