Web Analytics

„Dacă te muţi în Câmpulung, în trei luni îi afli pe toţi: cine cară droguri, cine e «peşte»…”

de | 5.12.2019 13:53 | Dezvăluiri

# Drama părinţilor (foto) a căror fată a fost racolată şi traficată de proxeneţi

Ziua Internațională de Luptă împotriva Sclaviei se sărbătorește anual pe 2 decembrie, după convenția ONU din 1949 pentru reprimarea traficului de persoane şi a prostituţiei.
România se menține printre primele țări de proveniență a victimelor traficului de persoane din Europa, o formă modernă de sclavie, arată un raport al Comisiei Europene: „Primele cinci țări UE de cetățenie a victimelor înregistrate au fost România, Ungaria, Țările de Jos, Polonia și Bulgaria”. Tot din același raport se constată o creștere drastică a numărului de victime traficate în scopul exploatării sexuale. Dintre acestea, copiii reprezintă aproape un sfert, 23%. Un caz asemănător este cel al fetei din Câmpulung, racolată pentru prostituție și drogată de 7 ori într-un an. Când a fost racolată, în 2018, fata avea 13 ani și era în clasa a VII-a. Nu a fost singura care a căzut în capcana drogurilor. Proxeneții au determinat două minore să practice prostituția. Aceștia le ofereau droguri adolescentelor, apoi profitau de dependenţa lor.
Cazul a ajuns în atenţia polițiștilor, care au făcut descinderi la domiciliile unor persoane bănuite de proxenetism și trafic de droguri din Câmpulung abia la începutul lunii septembrie a.c., la aproape o lună după ce părinții au protestat la Caracal, acolo unde au făcut cunoscut cazul dispariției fiicei lor. Până acum, doar două persoane au fost reținute în acest dosar, fiind încarcerate la Penitenciarul Mioveni. Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Pitești pentru săvârșirea infracţiunii de trafic de droguri, iar alți doi suspecți se află sub control judiciar. Părinții fetei ne-au călcat pragul redacției și ne-au pus la curent cu calvarul lor.

„Pentru copii cu asemenea probleme, România nu este pregătită”

Inițial, fetiţa a fost internată într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş. „Noi am înștiințat pe cei de la DGASPC să vină să o ia, pentru că în Câmpulung nu mai era în siguranță”, spune tatăl. Părinții subliniază că niciodată nu au refuzat să-și țină fata acasă și că au apelat la Direcția Copilului forțați de împrejurări, știind că aici există centre speciale pentru protecție.
„După ce au mutat-o într-o locație, nu a mai avut tratament o perioadă bună de timp. Atunci noi am făcut reclamații și la Antidrog și abia după aceea a beneficiat de consiliere“, spune mama, care și-ar fi dorit mai multă terapie pentru fiica sa. „Eu nu pot să spun că locația unde a fost dusă nu era ok, ca și apartament, dar un copil cu problemele fiicei mele n-avea nevoie de asta. Nu îi trebuia o locație, ei îi trebuia un centru de recuperare, un centru deschis”, insistă mama. În acel apartament, fata avea un educator care stătea în permanență cu ea. Periodic, părinții o vizitau. „Pentru copii cu asemenea probleme, România nu e pregătită”, spune tot mama.

„În clasa a V-a, fetița noastră a fost la olimpiadă pe județ, la franceză”

Minora a fost redată în prezent familiei. Ea se află în grija părinților încă din data de 25 octombrie. Fata își continuă studiile, în clasa a X-a. „Vrea să meargă la școală. E o fire puternică și nu se lasă doborâtă așa ușor“, continuă mama. În plus, dirigintele fetei și profesorii din Câmpulung au fost înștiințați cu privire la trecutul acesteia.
„Am foarte multă încredere în el (dirigintele, n.red.). A înțeles situația, știe cum să lucreze cu ea, a pus în temă și profesorii”, explică mama.
Părinții o prezintă pe D., fata lor, drept un elev cu rezultate bune la școală, total diferită în trecut față de starea în care au adus-o proxeneții. „În clasa a V-a a fost la olimpiadă pe județ, la franceză, și a luat locul 2”, povestește tatăl.
După ce și-au recuperat fata, părinții au fost și la sediul Antidrog din Pitești. „O să meargă la consiliere de două ori pe lună și o să vină și o doamnă psiholog, tot din cadrul Antidrog. Copilul o să facă consiliere psihologică și la Câmpulung. Sperăm să fie bine, să îi dea pace la școală. Asta e marea problemă. O să o ducem la școală și o să o luăm de acolo ca și înainte, dar ce se întâmplă în cadrul școlii, în curtea școlii e greu de urmărit”, mai spune mama îndurerată.

Mama fetei: „Dacă nu protestam la Caracal, nu se făcea nici descinderea de la Câmpulung”

Înainte de cazul de la Caracal, părinții au apelat la mai multe instituții pentru a fi îndrumați. „Dacă nu ajungeam la Caracal la protest, nu se făcea nici descinderea care s-a făcut acum la Câmpulung. Mă deranjează foarte mult, pentru că din 2017-2018 nu se face nimic, absolut nimic. Tocmai venise soțul din cursă și am spus că vreau neapărat să ajung acolo. Chiar nu mai puteam, simțeam demult că nu se face nimic și că totul e băgat sub preș. Demult am simțit lucrul acesta, dar n-aveai unde să te duci să strigi”, spune mama fetei racolate.
Părinții declară că au anunțat de fiecare dată dispariția fiicei, dar nu sunt mulțumiți de activitatea autorităților. „E un minor și a fost de la 13 ani și 4 luni, cât avea atunci. Se știa că, de fiecare dată când a dispărut de acasă, a fost drogată și prostituată. Eu nu am născut copilul drogat și nici nu am crescut-o să fie vagaboandă. Se știa foarte bine că a fost racolată și că i-au spălat creierul. De la un copil de 13 ani jumate ce să ceri? Poliția a fost ok prima și a doua oară. Deja a treia oară, când ne duceam să anunțăm, erau foarte deranjați, că ei s-au săturat, că n-au timp să umble după ea și n-au personal ș.a.m.d. Din 30 mai și până la 22 iulie au fost trei dispariții, 12 zile, 8 zile, 12 zile. Nu au găsit-o nici DIICOT, nici poliția. În cele 8 zile au găsit-o la un control de rutină, deși nu o căutau pe ea (…)”.

„Cât au de gând să lucreze la un dosar? Până se clasează?”

Părinții au făcut plângeri pentru mai multe persoane suspectate de răpirea fiicei lor. „Noi avem dosare din 2018 și chiar o reclamație din 2017, o plângere la DIICOT pentru celelalte persoane, care au fost ridicate și ele acum, când s-a făcut descinderea în septembrie, dar sunt puse sub control judiciar și atât. Unul dintre ei avea interdicție să conducă și la 2 săptămâni ne-am întâlnit cu el și conducea în continuare. Hoțul neprins, negustor cinstit. Iarăși, avem dosare la Câmpulung pentru viol și prostituție din 2018, unde e și declarația copilului. Noi ne-am interesat la Parchet și nici măcar nu au plecat dosarele de la Poliție. Deci, dosarele sunt acolo, în lucru. Întreb și eu: cât au de gând să lucreze la un dosar? Până se clasează, că deja 2 ani imediat trec?!”, a mai spus mama fetei.
În luna septembrie, atunci când s-au făcut percheziţii la persoane suspectate de trafic de minore şi de droguri, peste 30 de persoane au fost duse la audieri, însă doar două au fost reținute preventiv. S-a dispus luarea măsurii preventive față de inculpații Daniela Cristina Ț. și Mihai Ionuț C., zis „Mameacă”, reţinuţi în arestul IPJ Argeș pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 6 septembrie și până la data de 5 octombrie, inclusiv. Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Pitești pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș pe 29 octombrie. Până în prezent, instanța nu a stabilit primul termen de judecată. Prima ședință a avut loc pe 27 noiembrie, pentru verificarea măsurilor preventive și în cadrul căreia s-a constatat temeinicia și legalitatea acestora. Inculpații se află încă în arest.

„Ce o să ajungă Câmpulungul?”

Este întrebarea pe care o adresează părinții care, timp de aproape doi ani, au făcut toate demersurile posibile pentru a-și scăpa fiica din ghearele proxeneților. Părinții spun că nu sunt singurii din oraș aflați în această situație, dar celorlalți le-ar fi rușine să recunoască. Mutarea din oraș nu este o soluție pentru ei.
„Am muncit o viață să ne facem o casă, să ne fie bine. Am avut o firmă, dar a trebuit să o închidem, ca să ne ocupăm de copii, să nu mai fie nevoit soțul să plece în afară. Pentru ce? Să îi lăsăm pe ei în oraș?! Adică, noi să plecăm, cei care am muncit, și să rămână numai ticăloșii. Ce o să ajungă Câmpulungul? Prin faptul că ei nu fac nimic, oamenii buni o să plece din cauza nenorociților și eu o să vând casa. Și cine o să mi-o cumpere, tot un interlop?”, se întreabă mama.
Orașul Câmpulung este cunoscut pentru descinderile în cazuri de proxenetism. „Poți să fii străin. Dacă te-ai mutat în Câmpulung și doar mergi și întrebi prin oraș, în trei luni de zile îi afli pe toți: cine cară droguri, cine e «pește»… E mic orașul. Polițiștii sunt de zeci de ani acolo. Nu se face nimic. Oare de ce?”, continuă tatăl.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii