Web Analytics

„Dacă părinţii vor să ne ducă la Bucureşti, la Bucureşti ne ducem!”

de | 18.02.2016 10:32 | Dezvăluiri

# Daniela Petre, directoarea Grădiniţei nr. 4, despre serbările şcolare controversate de la Aşchiuţă

Vă prezentam în numărul trecut situaţia incredibilă în care s-au aflat părinţii unor preşcolari de la o grădiniţă din Piteşti, care la serbarea de Crăciun a micuţilor au scos din buzunar sume fabuloase pentru închirierea sălii Teatrului Aşchiuţă, locaţie pusă însă la dispoziţie gratuit de conducerea teatrului, printr-un parteneriat. În acest scandal al serbărilor care a afectat grădiniţa „Primii Paşi”, după ce s-a descoperit că în contabilitatea teatrului nu existau încasări pentru chirie, fie pe numele grădiniţei, fie pe al asociaţiei de părinţi, a fost vehiculat şi numele unei alte grădiniţe care ar fi organizat evenimente în aceeaşi locaţie. Practic, directoarea Grădiniţei „Primii Paşi”, Ramona Ştefan, spunea că şi Grădiniţa nr. 4 „Căsuţa Poveştilor” a mai organizat serbări la Teatrul Aşchiuţă, de Crăciun. Cum era şi firesc, am abordat-o pe Daniela Petre, directoarea Grădiniţei nr. 4.

„Noi nu am beneficiat niciodată de acea reducere. Sau poate că n-am fost noi buni negociatori…”

Directoarea GPP „Căsuţa Poveştilor” nu ne-a ascuns faptul că a organizat serbări de Crăciun la Teatrul Aşchiuţă, pentru că grădiniţa nu dispune de sală de festivităţi. Ba dimpotrivă, ne-a explicat şi procedura care se aplică în cazul organizării serbărilor. „Noi, de regulă, nu prea agreăm sala Teatrului Aşchiuţă. Părinţii stau confortabil, dar scena e foarte îngustă. Sunt reflectoarele pe copii şi mor de cald acolo. Ei şi educatoarea sunt ca într-un cuptor. Dar am avut o singură serbare. Alte serbări au fost în alte locaţii, la Cinematograful „Sebastian Papaiani” sau la muzeu, pentru că noi n-avem sală de festivităţi. Trebuie să organizăm undeva, pentru că serbările sunt un prilej de bucurie şi pentru copii şi pentru părinţi. Dar la noi procedura este în felul următor. Avem şedinţele cu părinţii, care se ţin cu minimum trei săptămâni înainte de organizarea serbării şi se organizează fix cum vor dumnealor. Noi ne ocupăm doar de programul artistic. Restul este treaba comitetului de părinţi şi a Asociaţiei de părinţi. Dacă dânşii vor să ne ducă la Bucureşti, la Bucureşti ne ducem! Dacă vor să ne ducă la Piteşti, rămânem la Piteşti! Există chitanţe pe sală, oricare sală ar fi şi e treaba dumnealor ce fac. Cât dau, cum dau, pe noi nu ne interesează. Există procese verbale înregistrate, scrise de faţă cu părinţii, unde se ia hotărârea cine se ocupă de sală, de costumaţii, de decor şi tot ceea ce trebuie ca să iasă cât de cât bine. Dar nu e numai cea de Crăciun, sunt şi cu alte ocazii serbări. Mai avem şi activităţi în extracurricular pe diferite proiecte, care trebuie organizate împreună cu părinţii”, ne-a explicat Daniela Petre.

„Dacă părinţii nu se ocupă de organizare, facem serbarea aici, într-o sală de clasă”

Directoarea Grădiniţei nr. 4 nu a negat nici existenţa unui parteneriat cu Teatrul Aşchiuţă. „Da, avem parteneriat cu Teatrul Aşchiuţă. Am văzut ceea ce a declarat domnul director al Teatrului Davila, dar de atâţia ani de zile, noi nu am beneficiat niciodată de acea reducere şi nici nu e trecută în parteneriat. Sau poate că n-am fost noi buni negociatori… Raportat la anul acesta, noi n-am văzut decât un spectacol. Dacă se repetă acelaşi spectacol, nu ne mai ducem, chiar dacă ne invită. Oricum, noi dacă participăm la unul sau două spectacole pe an. Şi n-am fost niciodată ca instituţie, ci ca persoană fizică. Poate că e şi asta o treabă, să negociem ca instituţie. Şi-acum cred că şi dânşii iau prin rotaţie unităţile. Nu cred că au aşa mare activitate încât să acopere toate unităţile. Ştiu că au un mijloc de transport şi e foarte bine dacă îi aduce pe copii la teatru”, mai spune directoare GPP „Căsuţa Poveştilor”. Am întrebat-o pe Daniela Petre şi de ce nu se regăseşte grădiniţa pe care o conduce pe lista chiriaşilor Teatrului Aşchiuţă. „Nu putem noi controla contabilitatea teatrului. Poate că serbarea noastră nu a fost trecută pe grădiniţă, poate că a fost trecută în numele părintelui. Pentru că nu eu, ca grădiniţă, fac treaba asta. Noi ne ducem cu copiii să îi ajutăm să spună ce au învăţat. Cei care lucrează pe comitetele de părinţi şi asociaţiile de părinţi, e posibil să fie pe persoană fizică. Părintele e cu treaba lui şi îşi face treaba lui şi îşi asumă responsabilitatea, iar eu ca instituţie, când mă duc, mă duc pe treaba mea. Aici este absolut treaba părinţilor. Treaba noastră e să ne ocupăm de copii şi de ceea ce învaţă copiii şi programul care îl prezentăm. Dacă părinţii nu se ocupă de această organizare, atunci facem serbarea aici, într-o sală de clasă. Astea sunt condiţiile, asta facem. Dacă dânşii se ocupă, mergem după dumnealor. Când nu se cade de comun acord, de ce să stârnim discuţii? Vrem să facem şi noi o sală de festivităţi aici, la grădiniţă şi apoi ne liniştim. Suntem deocamdată în faza de proiect”, ne-a spus directoarea Petre.
Şi totuşi, ceva nu se leagă. Pe lista chiriaşilor Teatrului Davila, a cărui secţie e şi Teatrul Aşchiuţă, se regăsesc doar două instituţii de învăţământ care au achitat facturi în preajma Crăciunului. Acestea sunt: Şcoala Gimnazială „Marin Preda”, prin Asociaţia de Părinţi, care a achitat o factură în valoare de 210 lei pe 24 noiembrie 2015 şi, ca persoană fizică, profesora de dans clasic Tănase Gabriela, de la Palatul Copiilor, care a achitat teatrului o factură de 375 lei pe 15 decembrie anul trecut. Dacă Asociaţia de părinţi a Grădiniţei nr. 4 a plătit pentru închirierea sălii de la “Aşchiuţă” şi s-a emis factură în acest sens, de ce suma încasată de teatru nu figurează pe lista încasărilor din chirii?
Iustina Harco-Burcea

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii