Web Analytics
scris miercuri, 07.01.2015

„Dacă ar fi s-o iau de la început, aş alege o meserie cu bani mai mulţi”

# Mărturiseşte în prag de pensionare, directorul Muzeului Judeţean Spiridon Cristocea.

„Dacă ar fi s-o iau de la început, aş alege o meserie cu bani mai mulţi”

La începutul acestui an urmează să se pensioneze unul dintre cei mai apreciaţi directori de instituţii publice din judeţ. Este vorba de directorul Muzeului Judeţean Argeş, prof. Spiridon Cristocea, cel care a condus şi a menţinut instituţia mai sus menţionată, între cele mai bune, pe acest profil, din ţară. Cu această ocazie i-am solicitat şi un scurt interviu.

# Care este cea mai importantă realizare pe care aţi avut-o ca director?
– E greu să faci, în câteva cuvinte, un bilanţ al atâtor ani de muncă. Sunt director din anul 2005 când am preluat instituţia ce se număra printre cele mai bune din ţară şi normal că trebuia să duc mai departe acest lucru. Eu cred că am ridicat şi mai sus această instituţie, pentru că la ora actuală Muzeul Judeţean Argeş are 11 expoziţii permanente, dintre care multe s-au deschis în această perioadă, este vorba de Planetariu, Muzeul Sportului Argeşean, Flori de Mină şi Cabinetul Numismatic. De asemenea, în 2007 am înfiinţat editura Ordessos.
# Care ar fi cea mai frumoasă amintire din perioada în care aţi fost director?
– Am multe amintiri frumoase, dar cred că cea mai emoţionantă a fost pe 19 decembrie 2013 când la Academia Română mi s-a acordat premiul Nicolae Bălcescu pentru cartea mea „Din trecutul marii boierimi muntene: marele-vornic Stroe Leurdeanu”. Nu atât premiul în bani, că a fost şi un premiu în bani, dar festivitatea de premiere, făcută într-un cadru deosebit, m-a emoţionat foarte mult.
# Veţi mai colabora cu Muzeul Judeţean după pensionare?
– Dacă voi fi solicitat voi colabora.
# Când aţi început să profesaţi?
– Mi-am început activitatea în anul 1965 ca profesor la Şcoala Generală Boţeşti unde am stat trei ani de zile. Apoi am venit la muzeu, unde am activat 46 de ani. Concomitent cu activitatea de la muzeu am fost profesor mulţi ani la unele şcoli şi licee din Piteşti, cum ar fi Astra, Zinca sau Şcoala nr. 19. Dar, între 1998 şi 2012, am fost lector şi conferenţiar la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Piteşti unde am avut normă întreagă.
# Dacă ar fi să o luaţi de la capăt şi ar trebui să alegeţi doar una dintre aceste profesii, pe care aţi alege-o? Aţi alege catedra sau muzeul?
– Mi-e greu să dau un răspuns, petru că trebuie să te raportezi şi la vremurile actuale. De exemplu, pentru mine este o tragedie faptul că aproape două treimi din tineri nu lucrează. Un alt aspect, poate cel mai important al zilelor noastre, este banul. Probabil că şi eu dacă ar fi s-o iau de la început m-aş raporta la acest lucru şi aş alege o meserie cu bani mai mulţi. Aici am avut satisfacţii morale, însă banii ştiţi cum sunt în domeniul culturii. Eu am avut posibilitatea de două ori să fiu ofiţer în poliţie, de fapt în miliţie aşa cum se numea pe atunci. O dată chiar după ce am terminat facultatea şi a doua oară în 1977 când în cadrul Miliţiei Judeţene s-a înfiinţat postul de ofiţer de patrimoniu. Atunci mi-am făcut chiar dosarul şi nu era nicio problemă să nu fie acceptat, dar am renunţat în ultimul moment. Acum n-aş mai fi renunţat.
Ionuţ BURCEA

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...