Web Analytics
scris duminică, 22.01.2023

Cutremur în zona seismică Făgăraș – Câmpulung

 În ziua de 22.01.2023, la ora 07:41:41 (ora României), s-a produs în zona seismică Făgăraș-Câmpulung Vâlcea un cutremur slab cu magnitudinea 2.0, la adâncimea de 11km.

Cutremur în zona seismică Făgăraș – Câmpulung

Citește și https://jurnaluldearges.ro/cod-galben-de-precipitatii-si-ploi-abundente-prelungit-in-arges-235686/

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km S de Sibiu, 84km NV de Pitesti, 114km V de Brasov, 127km N de Craiova, 154km V de Ploiesti, 155km S de Cluj-Napoca, 188km NV de Bucuresti, 225km NV de Ruse, 233km E de Timisoara, 237km E de Arad, anunță Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare Pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Zona Făgăraș – Câmpulung, a doua zona seismică majoră a țării

Zona seismică Făgăraș-Câmpulung este a doua zona seismică majoră a tarii, după regiunea Vrancea. Desi ponderea majora în seismicitatea României este conferită de cutremurele intermediare (subcrustale, de mare adâncime) din Vrancea, totuși seismicitatea asociata surselor de cutremure crustale (de mică adâncime) din alte zone ale țării, dar chiar și din Vrancea, nu este de neglijat. Și aceasta din cauza faptului ca seismele crustale, desi de magnitudini mai mici decât ale cutremurelor majore adânci, vrâncene, pot cauza pagube semnificative în plan local, în localitățile din zonele respective.

Citește și https://jurnaluldearges.ro/manastirea-negru-voda-din-campulung-a-fost-resfintita-dupa-lucrarile-de-reabilitare-212838/
În concluzie, zona seismică Făgăraș-Câmpulung este a doua zonă seismogenaă a țării, după Vrancea. În aceasta zonă se produc cele mai puternice cutremure crustale de pe teritoriul actual al țării, cu magnitudini maxime în jur de 6,5 grade.

Marele cutremur de la Câmpulung Muscel, din 4 aprilie 1628, a afectat mănăstirea Negru Vodă (refăcută in anii domniei lui Matei Basarab). A fost, probabil, cel mai mare cutremur produs la Câmpulung Muscel, cu o magnitudine estimată in jur de 6,0.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită