Web Analytics

Curtea de Conturi: Jaf la instituțiile statului!

de | 31.01.2017 15:13 | Actualitate

vacaroiuCurtea de Conturi a României a publicat Raportul public, rapoartele referitoare la finanțele publice locale, precum și Raportul de activitate pe anul 2016.

Ca urmare a acțiunilor de control sau audit la instituția condusă de Nicolae Văcăroiu, s-au constatat de-a lungul anului 2016 abateri financiar-contabile, care se referă la înregistrări contabile, la inventarieri incomplete, la plăți nelegale care au prejudiciat bugetele, venituri neîncasate e.t.c. Conform datelor prezentate în documentul postat pe pagina instituției, în cursul anului trecut s-au făcut verificări la 1386 de ordonatori principali de credite, 77 la ordonatori secundari, 567 terțiari, 219 societăți comerciale, inclusiv de interes local, 23 de companii naționale, 75 de regii autonome, 3 instituții bancare precum și 63 de asociații și fundații. Per total, numărul entităților verificate a fost sensibil mai mic decât în 2015, fiind constatate un număr de peste 23 de mii de abateri cele mai multe ținând de calitatea gestiunii economico financiare dar și de realitatea sau exactitatea datelor reflectate de aceasta.

Și numărul abaterilor privind achizițiile publice, respectiv 2.243, este mare. Cel mai des, administrațiile locale au fost găsite în culpă pentru neaplicarea măsurilor de executare silită, nerespectarea prevederilor legale privind stabilirea și evidențierea taxei/impozitului pe mijloace de transport datorat de persoanele fizice și juridice, păgubirea bugetului prin pierderile patrimoniale provenite din neurmărirea veniturilor în termenele legale de prescripție, nestabilirea taxei pe clădiri și terenuri date în administrare ori în folosință, persoanelor juridice, nestabilirea, neevidențierea, neurmărirea și neîncasarea veniturilor proprii e.t.c. În total, valoarea prejudiciilor constatate 1843 milioane lei în timp ce din abateri economico-fianciare s-a cifrat la 29.065 milioane lei.

Curtea de Conturi atarge atenția că dacă nu vor fi eliminate, aceste nereguli pot duce la pierderi de patrimoniu, lipsirea bugetelor publice de de unele venituri importante și chiar la acte de corupție. Raportul va fi prezentat Parlamentului României.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii