Cursanții Secției de Plastică a Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești își expun, în aceste zile, la Biblioteca Județeană Argeș, lucrările de grafică remarcabile, realizate în ultimele luni. O expoziție unitară, coerentă, gândită astfel încât să valorizeze individualitatea creativă în contextul diversității de înțelegere intuitivă, emoțională a lumii.
32 de artiști amatori, majoritatea copii, au participat, însoțiți de părinți, bunici, prieteni, la vernisajul din după-amiaza de 6 aprilie ploios și deprimant. Doar că ploaia și praful de pe suflete au dispărut ca prin farmec, imediat ce bucuria pură și credința că fac bine, că fac frumos ceea ce fac i-au reunit pe artiștii-ucenici înăuntrul cercului magic unde te descoperi, unde afli cine ești de fapt. Și credința și bucuria lor au fost molipsitoare.
Deschiderea oficială a expoziției a fost onorată de discursurile de întâmpinare ale directorului instituției-gazdă, sociologul Octavian Mihail Sachelarie, de prof. Gabriela Pendiuc, managerul Școlii Populare de Arte și Meserii, de mentorii cursanților, artiștii plastici Elena Zavulovici și Laurențiu Baltă. Toți vorbitorii au remarcat spiritul viu care însuflețește lucrările, aplecarea spre coduri și simboluri, ermetizarea sugestiei, efortul de a surprinde esența, mirabilul și de a le fixa în clipă. Dar n-a lipsit nici povestea, substanța epică, cele două tendințe – abstractul, cu noduri metafizice strânse, și concretul, cuplat la elementele naturii și la seraficele siluete și personaje de basm, completându-se natural, firesc.
Am reținut și observația copiilor, posesori deja de diplome naționale și de burse la Paris, o recunoaștere a talentului și a stăruinței lor: frecventarea cursului de artă plastică îi face fericiți.
Expoziția acestor oameni mici ca vârstă, mari în spirit și ca perspectivă artistică va sta pe simezele Bibliotecii Județene Argeș până la sfârșitul lunii aprilie.
Denisa Popescu
0 Comentarii