Unul dintre cele mai interesante cursuri organizate de Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu este cursul de confecţionat ii. Cursul se bucură de un imens succes și face parte din proiectul „Meşteşuguri uitate”, proiect iniţiat de Gabriela Tomescu şi Lucreţia Picui. Seducătoarea poveste a iei româneşti este redată cu pasiune de doamna Picui, care, pe lângă iniţiatoarea acestui frumos proiect, este şi şefa secţiei Colecţii Speciale a Bibliotecii Judeţene, precum și poetă.
Procesul de realizare a iei, spune dumneaei, începea primăvara cu însămânţarea inului, cânepei şi bumbacului. Întâi se realizau macerarea, scarmănarea şi baterea, urmate de toarcerea firelor şi transformarea lor în pânză prin ţeserea în războaie de ţesut tradiţionale. Confecţionarea borangicului pentru marame începea de la viermii de mătase ce formau gogoşile sau pupele care, după ieşirea viermelui, se puneau într-un vas cu apă caldă în care se agita o mătură pentru ca firele să se desprindă din gogoaşă şi să poată fi folosite.
Pe timpul iernii, când muncile agricole erau sistate, gospodinele se ocupau cu împodobirea iilor şi confecţionarea maramelor astfel încât până la Paşti noile haine să fie gata. Iată cum acest proces de confecţionare a hainelor tradiţionale dura întregul an. Dacă v-am stârnit curiozitatea, puteţi afla mai multe de la amfitrioanele mele în fiecare miercuri între orele 16:30 – 18:00, la cursul de confecţionat ii. E.P.
Încă o recunoaștere internațională pentru filmul „Enescu, jupuit de viu”!
Suntem onorați să anunțăm că filmul a primit Premiul Special al Juriului în categoria Feature Film...
0 Comentarii