Web Analytics

Cumpărăturile. Mai facem diferenţa între nevoi şi dorinţe?

de | 2.12.2021 13:01 | Actualitate, Opinii

Cu ocazia reducerilor și a sărbătorilor, oamenii vor lua cu asalt magazinele sau vor da comenzi online pentru a-și satisface poftele sau pentru a duce până la capăt obiceiurile de sărbători. Dar, în timp ce pentru unii cumpărăturile au loc cu un scop, satisfac o nevoie și nu o dorință, pentru alții cumpărăturile sunt folosite drept mecanism pentru a face față anxietății și stimei de sine scăzute. Aceste comportamente care nu le servesc compensează de fapt emoțiile negative și duc la o dependență reală.

Dependența de cumpărături, cunoscută și sub denumirea de ”shopping compulsiv”, face referire la nevoia de a achiziționa diverse lucruri fără să fie necesare, ignorând bugetul real. Cumpărăturile impulsive arată un control slab al impulsului și se manifestă prin achiziții neplanificate. Reacția la dorința imediată de a cumpăra ceva arată că persoana nu poate să își pună limite, de cele mai multe ori regretând achiziția făcută. Cumpărăturile compulsive însă sunt planificate în prealabil și sunt o modalitate de a scăpa de sentimentele negative. Trăsătura comună a celor două feluri arată un locus al controlului slab și o lipsă a limitelor.

Citește și Implicarea socială şi personalitatea

Cum recunoaştem un cumpărător compulsiv?

Ca în cazul tuturor dependențelor, comportamentul respectiv devine principala modalitate a persoanei de a face față unui gol interior resimțit, până în punctul în care aceasta continuă chiar și atunci când comportamentul are în mod clar un impact negativ asupra vieții ei. Persoanele dependente de cumpărături petrec foarte mult timp căutând articole, reduceri și se folosesc de cumpărături pentru a se relaxa sau pentru a trece peste o stare proastă. Ele se simt incapabile să se oprească sau să-și reducă cheltuielile, chiar dacă ulterior prezintă sentimente de vinovăție. Ajung să aibă datorii pe care ulterior nu le pot acoperi, mint și se împrumută, iar viața de familie, muncă și relațiile personale suferă. Cercetările din domeniu arată faptul că aproximativ trei sferturi dintre cumpărătorii compulsivi sunt conștienți că au o problemă, dar nu fac nimic pentru a schimba ceva.

Citește și Factorii bio-psiho-sociali ai personalităţii

Acest tip de dependență implică o recuperare cu susținerea unui specialist în sănătate mintală. Pentru a se ajuta, oamenii pot învăța să se uite în șifonier sau prin casă și să vadă dacă au nevoie cu adevărat de acea achiziție. De cele mai multe ori este indicat să se evite cumpărăturile on-line și achizițiile să se facă în magazinul fizic. Se recomandă ca plata să se facă cash, pentru a vedea cu adevărat suma cheltuită. Bucuriile care durează și care creează amintiri plăcute sunt experiențele (excursiile, concertele, învățarea unui instrument muzical etc.), acestea aduc multă satisfacție și cresc stima de sine.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.

Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu,
Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii