Web Analytics

Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. Ce au anunțat meteorologii

de | 9.12.2020 16:23 | Actualitate

## Temperaturile de Sărbători – mai ridicate decât deobicei în această perioadă 

În perioada 7 – 14 decembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în toate regiunile. Cu excepția regiunilor nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în regiunile extracarpatice.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod galben de ninsori abundente, valabil în 14 județe din România. Noua avertizare va fi în vigoare de miercuri ora 17.00 până vineri ora 15:00. Meteorologii au transmis și o informare de ploi și vânt pentru sudul, estul și centrul țării.

CITEȘTE ȘI….Arborii uscați din Parcul Lunca Argeșului vor fi eliminați

Informarea meteo intră în vigoare miercuri la ora 14:00 și expiră vineri la ora 15:00.

În sudul, estul și centrul țării temporar vor fi precipitații în general moderate cantitativ și se vor acumula 15…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp. Vor predomina ploile, iar din cursul serii de miercuri (9
decembrie) și până în dimineața zilei de joi (10 decembrie) în jumătatea de nord a Moldovei vor fi mai ales ninsori. Temporar se va depune polei în estul țării și pe arii restrânse în restul teritoriului.
Local, vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 45…55 km/h.

La munte vor predomina nisorile, iar joi (10 decembrie) și vineri (11 decembrie), la altitudini mai joase precipitațiile vor fi mixte, favorizând depunerile de polei. Vântul va prezenta intensificări locale, cu viteze de peste 60…70 km/h

Miercuri la ora 17:00 intră în vigoare o alertă Cod galben și expiră vineri la ora 15:00.

Alerta vizează județele Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Buzău și Vrancea, unde ANM anunță ploi însemnate cantitativ.

În Carpații Meridionali și de Curbură temporar va ninge, mai abundent la altitudini de peste 1400 m și se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări, iar pe creste va fi tare, cu viteze la rafală de peste 90…100 km/h și va fi viscol ce va determina scăderea vizibilității.

În sudul Banatului, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sud-estul Moldovei vor predomina ploile care vor fi însemnate cantitativ, iar cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

## Ce precipitații vor fi înregistrate în următoarele săptămâni

În perioada 14-21 decembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

## Cum va fi vremea de Anul Nou

În perioada 21-28 decembrie, de Crăciun, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal pentru această săptămână, cu posibilitatea unui deficit local în nordul extrem al țării, potrivit Mediafax.

În perioada 28 decembrie – 4 ianuarie, care curpinde și Revelionul, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii