Web Analytics

Cum stau spitalele argeşene după tragedia de la Piatra-Neamţ! / Dr. Horia Trăilă: „Pacienţii sunt recalcitranţi. Am avut un pacient care a pus haine în chiuvetă şi le-a dat foc”

de | 19.11.2020 13:30 | Actualitate, Dezvăluiri

# Directorul Spitalului Mioveni se întreabă: „Mai este, oare, Armata cu noi? De ce nu sunt unele spitale militare aruncate în această luptă?”

Pe fondul celor întâmplate la Spitalul din Piatra-Neamț, unde au murit în incediu mai multe persoane aflate la ATI, i-am contactat pe directorii celor mai mari și importante spitale din Argeș. Aceștia au vorbit despre verificările pe securitatea la incendii, despre temerile personalului medical și, în general, despre lupta împotriva COVID-19.

Horia Trăilă: „Erorile sunt umane, mai ales când tot personalul este foarte obosit, același personal care, de 8 luni de zile, duce această luptă”

Dr. Horia Trăilă, directorul Spitalului Mioveni: „Secția noastră ATI este închisă, dar modificările făcute pentru ea au fost, toate, făcute în normă. La presiunea care se face, se dau indicații verbale să se crească mereu capacitatea, credeți-mă că fiecare se descurcă cum poate. În momentul în care s-au făcut niște modificări, nu a mai venit nimeni după aceea, când s-au băgat pacienți Covid, să verifice ce și cum. Noi, ca medici, încercăm să oferim șansa la viață pentru cât mai mulți pacienți. S-au implicat unitățile administrativ-teritoriale să ajute… Până acum nu am văzut un leu de la autoritățile centrale. Când am cerut ajutor la Prefectură din fondurile de rezervă, au zis că au zero lei. Tot ce s-a făcut s-a făcut cu bani de la autoritatea locală sau cu fonduri proprii și fiecare s-a descurcat așa cum a putut în momentul când i-au venit pacienți trimiși pe repede înainte… Să arunci vina tot pe cei care au făcut tot efortul să se crească această capacitate este incorect! Noi am făcut modificarea atunci, când am băgat oxigenul, am făcut instalația electrică, cabluri noi direct din panou, luând în considerare faptul că lângă fiecare gură de oxigen s-ar putea să existe un ventilator. Deci, am luat în calcul creșterea necesarului energetic și cu o siguranță pusă la fiecare priză individual, tocmai pentru acest tip de aparate, în ideea că s-ar putea să fie folosite și vor fi folosite 24 de ore din 24. Noi am luat în calcul acest lucru… Oricând se poate întâmpla ceva rău. Cine nu muncește nu greșește, iar erorile sunt umane, mai ales când tot personalul este foarte obosit, același personal care, de 8 luni de zile, duce această luptă, în condițiile în care pacienții sunt recalcitranți. Noi am avut un pacient care a pus niște haine în chiuvetă și le-a dat foc. Deci, a fost o astfel de situație. Oamenii devin foarte nervoși, unii chiar, efectiv, nu mai acționează corect din punct de vedere legal, psihic și social”.
„Am avut de-a face cu manifestări antisociale în spital din partea pacienților, unii față de alții sau față de personalul medical. În alte situații, pur și simplu boala îi face să fie necooperanți, încearcă să-și smulgă firele, aparatele, trag de perfuzii. În ATI, tot timpul este cineva sau cel puțin la noi așa a fost, dar pe secții nu poți să ai personal tot timpul lângă pacient, pentru că sunt foarte mulți pacienți pentru cât personal medical avem. Fiecare vrea să i se acorde atenție lui, uitând că sunt și alții. Iar în momentul când încep să se simtă mai bine, nu le mai pasă de ceilalți. Sunt cuminți când nu se simt bine și li se acordă lor tratament, după care, realmente, fac scandal. Am avut pacienți care s-au luat la bătaie, am avut pacienți care și-au făcut testamentul, am avut pacienți care s-au purtat grosolan și nesimțit cu personalul medical. Tot personalul medical este absolut revoltat că sunt spitale care nu au intrat în lupta aceasta. Totul se aruncă tot pe cei care au fost băgați de la început în prima linie. Mai mult, au ajuns stimulentele care s-au dat și sporurile și s-a ajuns să câștige la fel și personalul care nu a lucrat non-stop cu Covidul. Doar că, la un moment dat, au avut și ei un pacient și au zis că vor să fie trecuți și ei pe listă. Iar oamenii aceștia muncesc numai așa… Am avut angajați care s-au contaminat, care au stat mult peste program, pentru că ei consideră că au o responsabilitate. Ei au venit pe durată determinată, mulți dintre ei. Li s-a promis la început că va fi o lege care se va da pentru cei care au venit atunci, pe stare de urgență, să poată să fie trecuți pe perioadă nedeterminată. Acum trebuie să scoatem acele posturi la concurs. Nu poți să-i ceri tot cuiva care este angajat pe o perioadă determinată, fiind angajat oarecum în așa fel încât nu are o siguranță a zilei de mâine. Mai este, oare, Armata cu noi? Mă uit la Spitalul Militar. De ce nu sunt unele spitale militare aruncate în această luptă? Sunt toate foarte bine dotate, au personal bine plătit, odihnit, pentru că nu au făcut treaba asta… De ce nu sunt băgați în luptă alături de noi? De ce tot noi ne zbatem?”, mai spune dr. Trăilă.

Citește și Operație în premieră la Spitalul Mioveni, coordonată de dr. Horia Trăilă

Citește și Dr. Horia Trăilă – apel către aparținătorii bolnavilor infectați cu virusul COVID-19

Citește și Scandal monstru! Primarul din Mioveni confirmă că lui şi dr. Trăilă li s-a făcut dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Gabriel Copciag: „Boala a evoluat și s-a schimbat prin acest consum mare de oxigen”

Gabriel Copciag, directorul medical al Spitalului Județean Argeș: „În prezent, avem 15 paturi Covid în Secția ATI și 12 în unitatea mobilă. Într-adevăr, boala a evoluat și s-a schimbat prin acest consum mare de oxigen, acest consum care nu a fost în primul val. Și atunci, și la noi a crescut dintr-odată acest flux de oxigen. Deocamdată aparatele noastre, ventilatoarele și tot ce avem în Secția ATI sunt verificate, există proceduri în care medicul-șef și asistenta-șefă au trecut în fișa postului responsabilitatea funcționării acestor aparate. Adică în fiecare zi verifică și semnalează administrației orice defecțiune, orice neregulă. Instalația noastră electrică este nouă, pe lângă cea veche rămasă îngropată în ziduri, spitalul fiind din 1973. Instalația electrică este autorizată, și cea care este în funcțiune pe tot sectorul ATI, nu numai pe Covid. Nu știu exact ce s-a întâmplat la Piatra-Neamț, pentru că este o mare tragedie și sper să nu avem vreodată asemenea probleme. Am verificat și suntem verificați continuu privind normele de securitate. Amintim că tocmai acum o lună s-a încheiat un control mare al inspecției, control încrucișat, adică și din alte județe, tocmai pe fiecare încăpere a acestui spital. În privința normelor de securitate la incendii, avem compartiment și persoană responsabile pentru a gestiona acest lucru, avem fișele de instruire a personalului. Adică suntem la zi cu acest lucru. Fără îndoială că, dacă se întâmplă un asemenea eveniment, o explozie sau ceva de genul, îmi dau seama că este o tragedie și sper să nu ajungem niciodată în situația asta”.

Citește și Mai credeţi că nu există? Şase doctori argeşeni au fost infectaţi cu COVID

Marian Clipici: „Consider că instalația electrică va face față acestor noi lucrări și mă refer la această stație de oxigen”

Marian Clipici, directorul Spitalului Leordeni: „Noi nu avem ATI. Avem doar concentratoare de oxigen și suntem acum în lucru cu proiectarea și, după ce obținem toate avizele, realiyarea unei stații de oxigen. Consider că instalația electrică pe care o avem în momentul de față va face față acestor noi lucrări și mă refer la această stație de oxigen. Nu cred că ar trebui o capacitate mai mare, o modificare a instalației electrice… Nu trebuie să mergem pe premisa că se va întâmpla ceva rău, trebuie ca toate lucrurile să fie în ordine, să avem toate avizele necesare. Avem autorizație ISU, avem tot ce ține de funcționare. Vă dați seama că și personalul medical și-a pus întrebări despre ce s-a întâmplat la Piatra-Neamț. Dar noi nu avem ATI, nu avem un consum de electricitate așa de mare”.

Citește și Bombă! Există un aparat de testat Covid la Spitalul Leordeni, dar nu poate fi folosit

Mircea Popescu: „Întotdeauna mi-a fost teamă de aceste aspecte și mi-am verificat periodic instalațiile”

Mircea Popescu, directorul Spitalului Costești: „Nu știu exact motivele care au dus la acea tragedie de la Piatra-Neamț, dar, din punctul meu de vedere, verificăm periodic cu echipe proprii și cu firme externe partea de Terapie Intensivă. Suntem în regulă. Am avut de curând diverse controale de la mai multe instituții ale statului și nu s-au depistat neconformități. Sper să trecem cu bine peste aceste aspecte. Noi suntem un spital orășenesc, nu sunt foarte multe aparate de susținere a funcțiilor vitale, de intubare. Noi avem refăcute instalațiile sanitare, clădirile au fost refăcute aproape în întregime și, odată cu aceste lucrări, s-au refăcut toate instalațiile, electrice, de oxigen, de aer comprimat. Toate sunt noi, nu sunt improvizații. Întotdeauna mi-a fost teamă de aceste aspecte și mi-am verificat periodic instalațiile. De fiecare dată când a fost nevoie, acestea au fost înlocuite, la fel aparate sau prize… Personalul medical este la limita puterii de a suporta. Nu s-au luat concedii integral, suntem întotdeauna cu grad mare de infectare, echipamentul care se poartă îți limitează activitatea și ai o altă stare de disconfort, dar trecem peste toate aceste neplăceri. Oamenii s-au dedicat însă meseriei și au luat-o cu bune, cu rele”.

Citește și Spitalul Costeşti a trimis aparatură pentru salvarea victimelor incendiului din Clubul Colectiv

Florentina Matei: „Fiecare dintre noi are temerile sale şi putem spune că avem în jurul nostru tot ce se numeşte viaţă şi moarte”

Florentina Matei, directoarea Spitalului Valea Iașului: „Unitatea noastră nu are în structura organizatorică Secție ATI. Nu aveam decât o stație de oxigen, pe care am dat-o în folosință în decembrie 2019. Este efectuată în baza unui proiect, cu avizul DSP și cu aprobarea Consiliului Județean Argeș. Această instalație nu a necesitat autorizație de securitate la incendiu conform prevederilor legale în vigoare. Ca atare, deci, noi funcționăm exact după normele care presupuneau funcționarea acestei stații și nu consider că momentan am avea o problemă și datorită faptului că lucrarea se află în garanție. Mai mult decât atât, din 6 în 6 luni se execută revizie sau, ori de câte ori avem probleme, firma care a realizat această investiție este solicitată pentru orice mică deficiență și se deplasează la unitatea noastră. Am avut în anul 2020 și verificare de la ISU și nu s-a constatat nicio deficiență până în acest moment. Cred că fiecare dintre noi are temerile sale și probabil din luna martie funcționăm cu o teamă pe care nu o să o putem descrie și putem spune că avem în jurul nostru tot ce se numește viață și moarte”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „Pacienţii sunt recalcitranţi … . Mai este, oare, Armata cu noi? De ce nu sunt unele spitale militare aruncate în această luptă?”
    Nineaca, ti-ai gresit cararea / menirea ; mai bun ai fi fost de satrap , nicidecum de doftor .
    In aiasta dimineata, printr-o alimentara, un ins fluiera precum sobenul pe camp !!! Tu / doftore ai putea percepe ceva din asta ? Slabe sperante, cata-ti altceva de facut ; doftoreala nu-i de tine !