Cu exact 27 de zile în urmă, mai exact pe data de 19 mai a.c., circulam pe șoselele patriei cu autoturismul personal, fiind invitat la o nuntă în minunatul oraș transilvan Târgu Mureș. Iar poliția din Copșa Mică, dotată cu radar tip pistol, a sesizat, în localitatea Târnava, că mă grăbeam fără motiv, nunta fiind a doua zi seara, așa că m-a oprit. După ce m-a „calmat” cu o amendă, polițistul, un tinerel bine dispus, de vreo 20 de ani, a observat că expirase I.T.P-ul mașinii încă din luna martie, așa că a reținut talonul și mi-a dat o dovadă de circulație pentru 15 zile.
Ei bine, stimați cititori, am aflat ulterior că procedura în sine e o prostie, întrucât termenul e legal insuficient, pentru că 15 zile talonul stă obligatoriu la Poliția Copșa Mică, în vederea unei eventuale contestații în justiție, chiar dacă procesul-verbal a fost semnat fără observații. Conform procedurii actuale, ofițerul de serviciu de la Poliția Rutieră de pe raza sesizării contravenției nu poate să facă o copie, conform cu originalul, uitându-se foarte atent la original, după care să-i dea drumul doar originalului, nu și copiei, către Poliția București în cazul meu, mașina fiind în leasing. Astfel încât proprietarul mașinii să poată intra în posesia talonului imediat după efectuarea I.T.P-ului. Oameni buni, în ciuda faptului că statul român a intrat în UE, în multe situații, cum este și cea descrisă mai sus, Poliția română a rămas ca în bancurile cu milițieni.
Citește și Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni şi-a deschis staţie ITP
Și, ca să fie și o bomboană pe colivă, de la telefonul oficial al Brigăzii Rutiere București mi s-a spus că pot circula cu mașina fără nicio problemă, că se consideră autorizația prelungită automat, dacă s-a efectuat I.T.P. Însă juriști cu experiență au arătat că, talonul fiind încă suspendat în baza de date a Poliției, există posibilitatea să întâlnești un Garcea polițist, pentru care legea are doar literă, nu și spirit, și care să transforme contravenția în infracțiune… Așa că stau cu mașina „pe dreapta” până recuperez talonul.
Revenind la dilema din titlu, dacă România e un stat mafiot care a eșuat, sau e și mafiot și eșuat, să constatăm că e produsă de afirmațiile lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis, cei mai recenți doi președinți ai statului român, despre care se prezumă că sunt voci autorizate. Iar asta înseamnă, din păcate, că și ultimii douăzeci de ani din existența românilor au fost pierduți, ratați. Și mai înseamnă, tot din păcate, că atât în statul mafiot, cât și în cel eșuat este permis abuzul, iar în statul în care e permis abuzul e chestie de timp până îți vine rândul. Deși cei doi președinți nu prea cred că le vine rândul, ar putea primi indicații și explicații de la Elena Udrea, mai pe înțelesul lor.
Citește și Echipaje RAR vin în localităţile judeţului pentru ITP şi cărţi de identitate
Tot o consecință a sumei dintre statul mafiot și statul eșuat este și căderea pe el însuși a podului din județul Neamț, la șapte luni după „îmbunătățirea” căii de rulare. Apropo de poduri, îmi povestea un român rezident la Bruxelles că și acolo pleacă în concediu în insule exotice câțiva oameni din personalul primăriei care a scos la licitație construcția unui pod, pe banii firmei câștigătoare. Însă construcția podului este realizată impecabil, la parametrii din caietul de sarcini, astfel încât nu este infracțiune, fiindcă lipsește prejudiciul…
În încheiere, declar că până la terminarea acestui punct de vedere s-au „comemorat” 28 de zile de când mi-a fost reținut talonul autoturismului pentru că aveam I.T.P-ul expirat și acesta încă nu a ajuns de la Copșa Mică la București. Au trecut degeaba și 23 de zile de când am I.T.P-ul în buzunar!
Pana in urma cu cativa ani, daca nu aveai ITP valid ti se facea dosar penal. Zi mersi ca ai scapat ieftin, contravenientule!(in urma cu cativa ani ti-as fi zis „infractorule”) Nu mai injura statul ca intarzie, cata vreme tu nu esti in stare sa respecti niste reguli minimale, in toata povestea asta tu esti personajul negativ, iar textul tau este echivalent cu reactia unei beizadele prinsa in culpa care le zice politistilor „lasa ca va arat eu cine sunt eu, sa moara mama!”
„Până în urmă cu câțiva ani” ați fi avut dreptate. „Până în urmă cu câțiva ani” podul nu se prăbușise după reparații… „Până în urmă cu câțiva ani” nu aș fi scris acest articol. „Până în urmă cu câțiva ani”, președinții României nu recunoscuseră că statul român e un stat „mafiot” și „eșuat”. În speranța că voi fi înțeles corect, repet: „Până acum câțiva ani” ați fi avut dreptate, drag cititor de Jurnal de Argeș!