# Inspectorul școlar general se face că nu pricepe că datorită funcției deținute a apărut ca și co-autor tocmai pentru ca distribuția cărții să meargă ca și unsă
Săptămâna trecută, şeful ISJ Argeş, Dumitru Tudosoiu, a organizat o conferinţă de presă special pentru a nega acuzaţiile de plagiat pe care i le-a adus una dintre cititoarele noastre şi pentru a se victimiza în faţa jurnaliştilor. „Generalul” susţine că manualul auxiliar „Ghid pentru desfăşurarea activităţilor psihomotrice în grădiniţă” apărut în acest an la editura Trend, al cărui coautor este, ar fi de fapt o reeditare a auxiliarului „Ghid privind desfăşurarea activităţilor de educaţie fizică în grădiniţă”, apărut la editura Tiparg în 2008 și semnat de patru autori, însă ale cărui drepturi de proprietate intelectuală le-ar deţine educatoarea Daniela Petre. Și atunci, dacă dreptul de proprietate intelectuală aparține educatoarei Daniela Petre, ce caută generalul Tudosoiu pe copertă? Doar prin prisma funcției deținute și care face mai lesne ditribuția acestui manual auxiliar în rândul educatoarelor din județ? De altfel, acest aspect relevat și nouă pe mail-ul ziarului, de către cei care ne-au sesizat plagiatul, a fost eludat din conferința de presă ținută de Dumitru Tudosoiu la sediul ISJ Argeș.
Tudosoiu: „I-am spus dnei Petre că nu mă deranjează şi că este chiar bine pentru viitorul meu dosar personal să fiu trecut în calitate de coautor”
În aceeaşi conferinţă de presă, în care a acuzat publicaţia noastră că „îi frânge aripile”, inspectorul general Tudosoiu a precizat că a fost invitat de educatoarea Daniela Petre, directoarea Grădiniţei nr. 4 din Piteşti, să semneze volumul reeditat, la care ar avea totuşi o contribuţie. Iată ce a declarat „generalul” Tudosoiu: „Autorul cărţii şi cel care deţine drepturile intelectuale este doamna educatoare Daniela Petre. În anul 2008, a insistat să fie trecut pe acel volum, alături de dânsa, şi inspectorul de educaţie fizică de la vremea respectivă (n.red. e vorba de Constantin Cristian Creţu). Contractul dumneaei cu acea editură (n.red. editura Tiparg) a fost pe 5 ani, iar după această perioadă, s-a gândit să facă o reeditare. M-a întrebat şi pe mine, dacă eu consider că la volumul pe care l-a editat, pot veni cu adăugiri. I-am spus că sunt câteva chestiuni legate de curriculum şi că trebuie, dacă vrea să facă o reeditare, să nu rămână acelaşi format, să modifice acolo unde este cazul, lucru pe care l-a făcut. M-a întrebat dacă vreau să fiu pe carte. I-am spus că nu mă deranjează, că este chiar bine pentru mine şi pentru viitorul meu dosar personal să fiu trecut în calitate de coautor, dar am o condiţie: să existe un contract. Am încheiat un contract cu această editură (n.red. editura Trend), în care este specificat Dumitru Tudosoiu – 0%, fără drepturi patrimoniale. Nu am cerut bani, nu mă interesează. Este suficient că am fost trecut acolo. Mă bucur că lucrurile pe care le-am transmis autorului au fost trecute efectiv în manual şi atât”.
Suntem şi noi curioşi care a fost marea contribuţie adusă de şeful ISJ Argeş volumului respectiv. Înlocuirea sintagmei „activităţi de educaţie fizică în grădiniţă” cu „activităţi psihomotrice”, designul coperţii sau decoraţiile paginilor? Pentru că, în rest, cele două auxiliare sunt identice, până şi planurile de lecţie fiind copiate cuvânt cu cuvânt. Ca să nu mai vorbim de faptul că Dumitru Tudosoiu i-a creat din start un avantaj coautoarei sale, prin tipărirea numelui său pe ghidul dedicat educatoarelor, care poate fi lesne distribuit în grădiniţe şi şcoli din simplul motiv că a fost scris de şeful Inspectoratului Şcolar. Mergând pe aceeaşi logică șchioapă, domnule inspector şcolar general, ne întrebăm dacă și pe cărțile de bucate ați fi fost dispus să vă treceți semnătura, numai de dragul de a avea la CV câteva puncte în plus? Pentru că, într-adevăr, această asociere cu directoarea Grădiniţei nr. 4, parafată în aprilie 2015, a fost una deosebit de avantajoasă pentru şeful ISJ Argeş, care s-a ales cu un auxiliar tipărit şi ceva puncte în plus la CV-ul prezentat în cadrul concursului de inspectori generali organizat de Ministerul Educaţiei în această vară.
Părinţii acuză că auxiliarele editurii Trend au fost împrăştiate prin grădiniţele din Piteşti
Şefului ISJ Argeş i-a mai scăpat o informaţie deosebit de importantă: aceea că autoarea Daniela Petre l-a invitat acum să îşi pună semnătura pe manual, la fel cum și la prima ediție l-a invitat pe inspectorul de educaţie fizică de la vremea respectivă, profesorul Cristian Crețu de la Câmpulung, să facă același lucru. Nu putem să nu observăm mecanismul prin care materialul didactic al doamnei Petre s-a bucurat şi se bucură în continuare de o largă audienţă în rândul cadrelor didactice: asocierea cu persoane deţinând funcţii importante în cadrul Inspectoratului Şcolar Argeş. Dacă la prima ediție Daniela Petre îşi asocia manualul cu numele inspectorului de educaţie fizică de la acea vreme, Cristian Creţu, în 2015 a optat pentru asocierea cu numele „generalului” Dumitru Tudosoiu, cel care deţine funcţia maximă de conducere în învăţământul argeşean şi al cărui nume cântăreşte mult în afacerea de distribuţie a auxiliarului în rândul dascălilor din judeţ.
Tudosoiu a recunoscut că are un contract cu Trend, editura cea care a scos cartea Danielei Petre
Şi, nu în ultimul rând, „generalul” Tudosoiu a mai recunoscut un lucru: existenţa unui contract încheiat între domnia sa şi o editură, în speţă editura Trend. Adică fix aceeaşi editură care şi-a găsit piaţă de desfacere pentru auxiliare la Grădiniţa nr. 4, după cum susţine un părinte care ne-a trimis la redacţie, prin poşta electronică, următorul mesaj (semnat cu numele Marian Andrei): „Am citit articolul dvs. din data de 07.10.2015 şi vă pot confirma faptul că respectivele cărţi „Ghid privind desfăşurarea activităţilor de educaţie fizică în grădiniţă” au fost „vândute” foarte bine în grădiniţe, mai exact au fost băgate pe gât tuturor educatoarelor din judeţ. Mai mult, cu complicitatea celor care au redactat plagiatul respectiv, au fost date la o parte alte manuale cu adevărat bune şi utile şi a fost impus acest manual, deşi era mult mai scump. Cred că editura Trend e pe mână cu Tudosoiu şi cu directoarea Petre Daniela de la Grădiniţa nr. 4, unde am eu copilul, pentru că ne-au fost impuse „surprinzător” doar auxiliarele de la editura Trend, lucru pe care l-am auzit şi de la părinţii de la celelalte clase”.
Ba mai mult, auxiliarele editurii Trend dedicate preşcolarilor au fost prezentate şi recomandate părinţilor inclusiv de directorii unităţilor şcolare din Argeş, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, şi la Grădiniţa cu Program Normal nr. 7 din Piteşti.
Iustina Harco-Burcea
***
Autor al primului manual, profesorul Cristi Creţu de la Câmpulung bate şaua să priceapă şi plagiatorul Titi Tudosoiu: „Eu nu îmi bag numele pe o copertă doar de dragul de a mă băga”
Fost inspector şcolar pe specialitatea Educaţie Fizică şi Sport, profesorul doctor Cristinel Creţu este unul dintre semnatarii manualului plagiat de „generalul” Titi Tudosoiu. Renumit pentru lupta câştigată în 2012 cu Gabriel Bratu – fusese demis de acesta din funcţia de director la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” Câmpulung şi repus rapid în funcţie după ce însuşi Bratu şi-a pierdut funcţia – Cristi Creţu nu are aceeaşi atitudine combatantă şi faţă de actualul inspector general, având acelaşi „fond profesional”, după cum s-a exprimat chiar el.
„Din câte am citit, o doamnă care a fost atunci cu noi, apare și acum”
# Domnule profesor, cum comentaţi situaţia plagiatului legat de manualul alternativ pe care şi dumneavoastră aveţi semnătura?
– Nu sunt multe de comentat. În afară de ceea ce a apărut în ziar la dumneavoastră, nu ştiu mai multe. Eu n-am văzut cartea de acu, despre care se spune că e plagiat… Ce să zic: am fost un grup de patru persoane care a colaborat la cartea de atunci. Din câte am citit, o doamnă care a fost atunci cu noi, apare şi acum. Din câte îmi aduc aminte, acea doamnă (n.r.: Daniela Petre) a fost iniţiatoarea proiectului de atunci.
# Dar inspectorul general actual nu a fost atunci?
– Titi Tudosoiu e un tip OK, eu îl respect, ne ştim bine, nu cred că ar fi făcut ceva cu intenţie.
# Apropo de respect, „generalul” Tudosoiu spune că atunci, la primul manual, educatoarea Daniela Petre ar fi insistat să fie trecut ca autor şi inspectorul de Educaţie Fizică de atunci…
– Când, în ce an?
# În 2008.
– În 2008 eu nu mai eram inspector. Şi, din câte îmi aduc aminte, cartea pe care am scris-o nu e din 2008. Dar repet, eu nu pot să interpretez ce a zis el şi nici nu vreau.
# Dar pare că sugerează faptul că…
– Domnule, eu şi acum am în calculator, acasă, materialul cărţii respective. Eu nu îmi bag numele pe o copertă doar de dragul de a mă băga. Într-adevăr, poate mare contribuţie a avut doamna respectivă, dar până nu am văzut, până nu mi-am spus punctul de vedere şi până când nu am intervenit acolo unde era necesar pe carte, nu mi-am dat girul. Credeţi-mă, oricând vă pot arăta lucrarea în calculatorul meu.
# Şi nu vă deranjează că vi s-a preluat inclusiv introducerea apărută în primul manual?
– Nu vreau să fiu interpretat greşit. Sunt colegii noştri, nu vreau să intru în polemică cu ei.
Cătălin Ion Butoiu
0 Comentarii