Web Analytics
scris duminică, 12.02.2023

Cum poți supraviețui unui cutremur: ce faci după?

Marile seisme din Turcia, din 6 februarie, care au dus la mii de morți, răniți și sinistrați, ar trebui să ne pună în gardă. Nici noi, românii, nu suntem feriți de mișcări seismice, așa că e bine să luăm aminte. Prin urmare, cu sprijinul „Antiseismic District”, vă vom arăta „Cum poți supraviețui unui cutremur?”. Continuăm cu câteva sfaturi despre ce faci după cutremur.

Cum poți supraviețui unui cutremur: ce faci după?

Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur: cum reacționezi în primele secunde de cutremur

Rămâi calm: Nu te grăbi să pleci din locul în care te afli, pentru că este posibil să te expui unor pericole suplimentare, căi de evacuare avariate sau obiecte în cădere. După încetarea cutremurului, verifică ce este în jurul tău și abia apoi deplasează‑te. Stai cât mai departe de zonele afectate – cum ar fi plafoane avariate, pereţi exteriori sau faţade – și nu intra în clădiri decât dacă ești sigur că nu te pui în pericol.

Pregătește‑te pentru o replică: Unele replici sunt violente și pot fi îndeajuns de puternice încât să producă pagube sau colapsul clădirilor cu rezistenţa deja scăzută în urma cutremurului iniţial.

Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur: trusa de supravieţuire pentru cutremur

Cum ceri ajutorul din interiorul unei clădiri: Dacă ești prins într‑o clădire și serviciul telefonic este indisponibil, atârnă la fereastră o bucată de pânză albă. Prin această modalitate îţi semnalizezi prezenţa în casă și necesitatea intervenţiei serviciului de urgenţă.

Dacă ești blocat în interior, poţi folosi un fluier, deoarece emite sunete puternice și este un semnal că ai nevoie de asistenţă imediată din partea autorităţilor. Dacă ești prins sub dărâmături, bate ritmic cu un obiect (ex.: o cărămidă) pe o suprafaţă dură cum ar fi o ţeavă sau un perete, astfel încât autorităţile să te poată găsi. Nu aprinde chibrituri sau bricheta chiar dacă este întuneric, pentru că e posibil să provoci un incendiu sau o explozie, dacă există scurgeri de gaz printr‑o ţeavă avariată. Evită să împingi în dărâmături sau să inhalezi praf și acoperă‑ţi nasul și gura cu o bucată de haină.

Ai grijă de tine și de cei din jur: Verifică dacă ești rănit şi abia apoi încearcă să îi ajuţi pe cei din preajma ta. Încearcă să ajungi la cel mai apropiat punct medical din zona în care te afli, doar dacă este cazul. Sună la 112, doar dacă ești într‑o situaţie de urgenţă. Opreşte sângerarea aplicând presiune directă pe rană şi foloseşte pături pentru a ţine cald persoanelor rănite. Nu îi mișca pe cei răniţi din locul în care se află decât dacă există un pericol și mai mare.

Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur: măsuri de protecție în interiorul locuinței

Recomandare: Ca să știi cum să reacţionezi într‑o situaţie de urgenţă, te poţi înscrie împreună cu familia sau prietenii la un curs de prim ajutor și vei avea cunoștinţele minime pentru a acţiona într‑o situaţie critică, dacă cineva din preajma ta își pierde starea de conștienţă, are o hemoragie, un stop cardio‑respirator, o luxaţie, o entorsă, arsuri ș.am.d.

Verifică interiorul locuinței: Dacă este întuneric, folosește o lanternă pentru a‑ţi inspecta locuinţa şi ai grijă la ferestrele sparte. În situaţia puţin probabilă în care ceva ia foc în interiorul casei, anunţă pompierii și încearcă să‑ți previi vecinii.

Imediat după un cutremur major, este recomandat să deconectezi curentul, gazul și apa de la robinetul sau panoul central, deoarece în acest fel reduci șansele unor pagube în interiorul casei.

Citește și: Cunoscutul comentator sportiv Bogdan Socol a murit în timpul unui antrenament. Avea doar 42 de ani

Cum știi dacă este indicat să ieși din clădire: După încetarea cutremurului, e foarte important să știi dacă este sigur să părăsești clădirea. E normal ca o clădire să sufere avarii în timpul mișcărilor seismice, însă e recomandat ca, înainte de a te deplasa, să te asiguri că accesul către exterior se poate face în siguranţă.Scările sunt elementele clădirii care tind să cedeze primele. Trebuie să te asiguri că nu există fisuri la capete, la intersecţia cu peretele, deoarece acestea indică fragilizarea scărilor.Bucăţile de tencuială desprinsă îţi pot pune viaţa în pericol. Analizează în ce stare se află elementele de deasupra căii de acces (ex.: plafonul, decoraţiunile, obiectele care atârnă), pentru a nu fi rănit după încetarea mișcărilor seismice.

Comunicarea și deplasarea după cutremur: Este recomandat să ai cu tine un aparat radio pe baterii, pentru a asculta actualizările autorităţilor legate de stabilizarea situaţiei, de punctele de adăpost și de asistenţă pentru sinistraţi sau alte instrucţiuni transmise. Folosește mașina doar dacă ai o urgenţă și evită să conduci în zonele cele mai afectate, deoarece vei îngreuna efortul autorităţilor de salvare. Străzile trebuie să fie cât mai libere, astfel încât vehiculele de urgenţă să se poată deplasa cât mai rapid.

Întâlnirea după cutremur: Familia sau persoanele apropiate trebuie să te aștepte în locul pe care l‑aţi stabilit împreună, dar ia în considerare că drumul poate dura mai mult decât în mod obişnuit, deoarece pot apărea situaţii neprevăzute pentru fiecare dintre voi. Lasă un indiciu vizibil în locul respectiv, dacă ești nevoit să pleci și nu poţi folosi telefonul, pentru ca persoanele din planul tău de întâlnire să ştie că ești în siguranţă. Dacă consideri acest sfat util, stabilește de dinainte indiciul, împreună cu persoanele apropiate, pentru a fi mai ușor de recunoscut. (ex.: un bileţel, un obiect personal etc.)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită