Web Analytics
scris vineri, 15.01.2021

Cum au dispărut 3.000 mc cherestea de export de la fabrica din Domneşti

# Neregulile descoperite de Corpul de Control al ministrului Pădurilor la Direcţia Silvică Argeş, condusă de don Armando Chiriloiu (2)
După trei luni în care a zăcut în sertare la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cineva se hotărăște în data de 21 octombrie 2020 și semnează pentru ministru, apoi dă drumul raportului (a se citi dă drumul castanei fierbinți pe care ministrul Costel Alexe o tot dosea). Vă reamintim că raportul a fost încheiat în urma verificărilor din vară ale Corpului de Control care s-a deplasat în Argeș, la sediul Direcției Silvice, la ocoale și la SPL Domnești, fabrica de prelucrare aparținând Direcției Silvice conduse de don Armando Chiriloiu. În acest episod vă arătăm cum au dispărut peste 3.000 de metri cubi de cherestea de export din evidențe.

Cum au dispărut 3.000 mc cherestea de export de la fabrica din Domneşti

Cheresteaua a dispărut pe drumul dintre fabrică și agentul economic. Numai că aplicația Sumal i-a dat de gol…

Pentru stabilirea entităților cărora SPL Domnești le vinde material lemnos procesat au fost analizate avizele emise în anii 2018, 2019 și 2020, conform aplicației SUMAL. În urma centralizării datelor, echipa de control a constatat următoarele: cele mai mari cantități de cherestea tivită au fost achiziționate de SC Damias AS SRL, cu sediul central în localitatea Brad, Hunedoara. Trebuie precizat că SC Damias AS SRL are și un sediu secundar în comuna Domnești din Argeș. La data controlului, Direcția Silvică Argeș avea încheiat un contract cu SC Damias AS SRL. Obiectul contractului este vânzarea de către DS Argeș, prin SPL Domnești, a cantității de 6.500 de cherestea de fag, pe relația China, vânzarea de cherestea de fag uscată și cherestea tivită aburită. Contractul nu prevede durata de derulare. În urma consultării aplicației Sumal Central, echipa de control a constatat următoarele: SC Damias AS SRL a expediat, în intervalul 01.01.2018-30.04.2020, un volum de 11.644,63 metri cubi cherestea tivită, specia fag, din gestiunea SC Damias AS Domnești. Conform situațiilor centralizatoare, în intervalul respectiv, SPL Domnești a expediat către SC Damias AS SRL un volum de 14.693,41 mc. de cherestea tivită, specia fag. În acest context, în aplicația Sumal Central nu se regăsește un volum de 3.048,78 mc cherestea tivită, specia fag. Așadar, s-a volatilizat pe traseul dintre fabrica de la Domnești și firma privată, numai că aplicația i-a dat de gol. Printre propunerile din raport se află trimiterea acestuia și la Curtea de Conturi, care s-ar putea să își facă o imagine completă a celor întâmplate.
Până când autoritățile competente și cărora le-au fost aduse la cunoștință neregulile constatate vor reacționa, noi vom reveni cu alte episoade în care vă vom dezvălui ce anume au găsit inspectorii Corpului de Control, Integritate și Anticorupție la Direcția Silvică Argeș, condusă de Armand Chiriloiu.
Citește și „Om bogat, om sărac” la PSD Argeş. Nea Ţâroiu a făcut din pensie casă unor sărmani. În schimb, Chiriloiu i-a donat fiicei 2,3 miliarde lei vechi
Citește și Văduva lui Sever Pahonţu îi creează insomnii lui Chiriloiu: „Copiii nu mai au tată, eu nu mai am soţ. (…) Au parcurs toate etapele de umilire a unui om”
Citește și De 10 ani se măcelăreşte pădurea la Pietroşani. Şi totuşi, Ocolul Silvic Domneşti nu vrea să o păzească

Noul ministru al Mediului, chestionat despre raport şi la emisiunea ”Decisiv” de pe Antena 3

Luni, 11 ianuarie, la emisiunea ”Decisiv” de la Antena 3, realizatoarea Cătălina Porumbel, care l-a avut ca invitat pe noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, l-a întrebat țintit pe acesta dacă știe de raportul cu numărul 20503 din 21.10.2020 al Corpului de Control al fostului ministru Costel Alexe. Iar ziarista a adăugat și că „acest raport se referea la abuzurile de care era acuzat, de mai mulți cetățeni, directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu; sunt 2014 pagini, cu defrișări ilegale, consum de carburanți cu mașinile instituției în scop personal… Ce faceți cu acești oameni care sunt în interiorul sistemului, în instituțiile statului?”. (…) „Nu a ajuns încă la mine acest raport, nu l-am văzut. Deci, aceste rapoarte de control, dacă sunt deja realizate și aprobate de ministru, cu siguranță au fost trimise la Parchet. Dacă un asemenea raport al Corpului de Control este finalizat, sigur a fost trimis la Parchet. Dacă nu a fost finalizat și vine la mine, cu siguranță îl voi trimite organelor de cercetare penală! Aceste fapte nu au voie să rămână nepedepsite!”, a răspuns Tancozs Barna.

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” Cum au dispărut 3.000 mc cherestea de export de la fabrica din Domneşti. Cheresteaua a dispărut pe drumul dintre fabrică și agentul economic „. H’asta este, „drumurilii” … proaste . H’auzind h’asa ceva, ciordasii-s freaca mainile … de bucurie .

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită