Au fost finalizate lucrările de restaurare a Cetății Poenari. Joi, 3 aprilie, a avut loc recepția lucrărilor, iar a doua zi reprezentanții autorităților au susținut o conferință de presă, la care au participat Marius Nicolaescu – vicepreședinte Consiliul Județean Argeș, Sorin Ivașcu – director executiv Direcția Strategii, Sinteze, Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Lungescu – reprezentant constructor Asocierea SC EURAS SRL – lider asociere, SC ARHING SRL – asociat și Marius Păduraru – istoric și arheolog Muzeul Județean Argeș.
Adevărata cetate a lui Vlad Țepeș va fi redeschisă pentru turiști începând de luni, 14 aprilie. Prețul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți, pensionari.
Reabilitarea monumentului a inclus și lucrări de stopare a umidității și pentru protecția zidurilor cetății, dar și lucrări de refacere a pavimentelor și pardoselilor.
De asemenea, au fost reîntregite parțial pe verticală și orizontală niște ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice și istorico – arhitecturale, iar intervențiile au fost marcate pentru protecția vizitatorilor.
S-a reabilitat calea de acces spre cetate, s-a înlocuit cablul de alimentare cu energie electrică a cetății, s-a montat un traseu de fibră optică și ridicatoare de semnal Wi-Fi pe traseu. Pe traseu s-au montat instalație de iluminat, sistem de supraveghere, generatoare acustice de zgomot, bănci și coșuri de gunoi.
Citește și Doar 5% din populația României ar încăpea în adăposturile de protecție civilă în cazul unui atac








Valoarea totală a contractului de finanţare este de 25.668.767,19 lei, din care 9.647.565,90 lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă publică, iar 16.021.201,29 lei este contribuţia beneficiarului.
Cetatea Poenari, proprietate a judeţului Argeş, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, este încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanță naţională și internaţională).
0 Comentarii