Web Analytics

Cum a „chiuretat” ţepara de la BCR şi bugetul Spitalului Judeţean

de | 1.06.2017 15:06 | Dezvăluiri

4 amalia dumitrascu cumnatul# Cea mai mare fraudă din istoria sistemului sanitar argeşean # Rămâne în continuare sub semnul întrebării cum a fost angajată Amalia Dumitrașcu și apoi lăsată ani buni să-și facă de cap în „bucătăria cu bani” a principalei instituții spitalicești din județ, după ce fusese dată afară de la BCR și era cercetată de Parchet pentru o delapidare de 700.000 euro # Lumea bună din rândul halatelor albe tremură deja la gândul că, strânsă cu ușa acestui nou dosar, Amalia Dumitrașcu ar putea să-și dea drumul la gură

O criptă grea a tăcerii s-a așternut peste responsabilii Spitalului Județean. Și asta după ce s-a descoperit că Amalia Dumitrașcu, individa care a dat o țeapă de 700.000 euro în 2005, la BCR Pitești, furând pur și simplu bani din conturile clienților, a procedat la fel și din postura de economist la principala instituție spitalicească din Argeș. Vă prezentăm în continuare și în exclusivitate, cum a ajuns Amalia Dumitrașcu să lucreze la Spitalul Județean, precum și modul de operare în delapidarea despre care vuiește deja tot Argeșul.

Recomandare de angajare de la firma cumnatului

Dată afară de la BCR, Amalia Dumitrașcu s-a angajat în 2008, prin concurs, la Spitalul Județean. A venit pe o recomandare, n-am depistat încă din partea cui, formulată în stil clasic: o femeie foarte capabilă, însă care a avut ghinionul să-și piardă postul din cauza reducerii activității firmei la care lucra. Absolut nimic despre tinicheaua de coadă de la BCR. Cei de la Resurse Umane din  perioada aceea s-au limitat la a o declara câștigătoare a postului de economist, cerând în prealabil o recomandare formală de la ultima firmă la care a lucrat Amalia. Numai că ultima firmă la care a lucrat Amalia era un SRL al cumnatului, care bineînțeles că i-a dat o recomandare favorabilă. Ironia sorții a făcut ca, la câțiva ani, Amalia să se certe cu cumnatul, care s-a considerat, la rându-i, țepuit, de unde și un proces de durată, între cei doi, în instanțele argeșene. De BCR și de grindina pe care a provocat-o Amalia Dumitrașcu aici, s-a aflat la ceva timp de la angajare. Cum? Spitalul Județean era unul dintre clienții importanți ai băncii și una dintre funcționarele BCR, aflată cu treburi, într-una din zile, la Serviciul Financiar Contabil al Spitalului Județean, a văzut-o pe Amalia într-unul din birouri şi s-a blocat. A comunicat apoi ceea ce știa despre Amalia celor de la Resurse Umane din perioada aceea, care, la rândul lor, în frunte cu șefa serviciului, Rodica Ciubuc și cu directoarea economică Gabriela Burcea au înlemnit. Așa s-a aflat cine era, în realitate, Amalia Dumitrașcu și cu ce pasiv „greu” a obținut postul de economist în bucătăria banilor de la Spitalul Județean. Asta este varianta „light” în posesia căreia am intrat în această fază a investigației noastre. Varianta „hard” ar fi că Amalia a cotizat bani grei la cine a recomandat-o, spre angajare, la Spitalul Județean, dar e o variantă neconfirmată încă. Ea ar putea fi confirmată doar de Amalia, în cadrul anchetei din acest nou dosar dintre filele căruia, dat fiind prejudiciul de peste 40 miliarde lei vechi ce se vehiculează, nu știm cum ar mai putea scăpa. Să mergem totuși pe varianta că doar cel care a făcut „recomandarea” știa ce e de pielea Amaliei și că cei de la Resurse Umane, din 2008, n-au știut istoria ei complicată de la BCR. În 2009, Gabriela  Burcea a fost îndepărtată de la conducerea Serviciului Financiar Contabil al Spitalului Județean și în locul ei a venit Rodica Beșliu.

Parchetul a informat conducerea Spitalului Județean despre cercetarea Amaliei, însă nu s-a luat nicio măsură

Deși se știa deja cine e și cam ce poate Amalia Dumitrașcu, Rodica Beșliu a păstrat-o pe țepara de la BCR la butoanele banilor din spital. Ba chiar a dezvoltat un soi de prietenie cu ea bazată pe achiziționarea de nimicuri și alte cochetării femeiești, gen țoale de firmă, poșete cu ștaif, bijuterii din aur. Amalia Dumitrașcu a mirosit-o pe Rodica Beșliu că e superficială din punct de vedere profesional (cum de altfel a dovedit și auditul dezastruos din 2017) și a speculat-o la sânge. Mai ales că și doamna directoare avea interesul ca anumiți furnizori ai spitalului să fie plătiți mai repede decât alții. Vreme de cinci, șase ani, până în 2016, când Rodica Beșliu s-a pensionat, Amalia Dumitrașcu s-a jucat de-a Harry Potter prin bucătăria cu bani a Spitalului Județean. Interesant e că după angajarea Amaliei la Spitalul Județean, petrecută în decembrie 2008, în anul următor Parchetul a comunicat conducerii Spitalului Județean că angajata de la Serviciul Financiar contabil e cercetată într-un dosar deschis urmare a unei plângeri depuse de BCR. De altfel, din informațiile noastre, adresa de atunci a procurorilor, împreună cu auditul din 2017, au fost atașate de actualul director al Spitalului Județean, Gheorghe Aurelian, la plângerea formulată împotriva Amaliei Dumitrașcu către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Pe factură era numele unui furnizor, însă contul trecut era al unei firme controlate de Amalia

Să vorbim acum și despre modul de operare al Amaliei Dumitrașcu. Având în vedere că avea mână liberă în contabilitatea Spitalului Județean, Amalia Dumitrașcu a făcut ceea ce știa ea mai bine, să delapideze, la fel ca și în cazul BCR. Iar modul de operare a fost următorul. Amalia își alegea un furnizor, Farmexim, de exemplu, în contul căruia făcea plata unei facturi. Numai că pe următoarele facturi trecea numele aceluiași furnizor real, Farmexin sau altă firmă, numai că schimba contul acestuia cu al unei societăți din Merișani, pe care ea avea control. Azi așa, mâine așa, până s-au sesizat furnizorii că nu primesc zecile de miliarde care li se cuvin și au început să facă scandal. Așa a început lumea bună din spital să tremure și noul manager Aurelian Gheorghe, la sesizarea noii directoare economice, Izabela Din, care a depistat numeroase neconcordanțe în balanțe, au decis să comande un audit. Iar auditul comandat abia în anul de grație 2017 a descoperit ce deja v-am povestit și așa s-a ajuns să fie sesizat Parchetul. E chiar incredibil cum controlul financiar din Spitalul Județean n-a observat nimic atâta amar de vreme și cum a delapidat Amalia Dumtrașcu, aproape după aceeași rețetă ca la BCR. E de înțeles și de ce multă lume tremură acum, de teama că, odată prinsă cu ușa acestui nou dosar, Amalia ar putea denunța și pe alții ca să-și scape pielea. A scăpat ea de pușcărie în dosarul BCR prin prescrierea faptelor (deși și aici se poate face o discuție despre cum a fost împins dosarul spre prescriere), însă e greu de crezut că mai poate scăpa și din acest al doilea dosar. Și o precizare de final. Le-am sunat și pe cele două directoare economice de la Spitalul Județean în subordinea cărora a lucrat Amalia Dumitrașcu, ne referim la Rodica Beșliu și Gabriela Burcea, însă nu am putut obține un punct de vedere. În ceea ce o privește pe cea împotriva căreia s-a făcut plângerea penală, se află în continuare într-un concediu prelungit. Probabil și din acest motiv nu a răspuns apelului nostru.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii