Web Analytics

Cum a afectat scandalul brânzei cu E.coli familia patronului de la Lactate Brădet

de | 21.12.2016 12:54 | Actualitate

# Patronul Lactate Brădet trage linie după un an infernal #  Marius Badea: „Fiul meu mi-a spus: tată, pe mine m-ai pierdut. Eu nu mă mai întorc în ţara asta care ne-a provocat atâta suferinţă” #  Fiul cel mare, Călin Badea, este student în anul I, în Anglia, la Universitatea din Liverpool # „Am pierdut 300.000 de euro în urma scandalului brânzei cu E.coli”, mai spune întreprinzătorul argeșean

Anul 2016 a fost pentru Lactate Brădet, firma omului de afaceri Marius Badea, cel mai teribil din istoria acestui brand. Iar asta nu doar din cauza pierderilor de 300 de mii de euro puse pe seama scandalului brânzei cu E.coli, care le-au depășit chiar și pe cele generate de incendiul care i-a mistuit fabrica în 2008, ci mai ales a dezamăgirilor care l-au dus pe patronul argeșean în pragul unei decizii radicale. Într-un interviu acordat săptămânalului Jurnal de Argeș, Marius Badea mărturisește cât de tare i-a dezamăgit pe copiii săi acest scandal, cum și de ce a trebuit să returneze banii românilor care au subscris pentru eșuatul proiect „Lactate Brădet devine Brădet Românesc SA” și cu ce investiții își redresează acum brandul.
„Nici dușmanilor mei nu le doresc să treacă prin ce am trecut eu. Scandalul cu E.coli a fost mai greu de suportat decât incendiul. Pierderile sunt mari, cred că am ajuns la 300.000 de euro în urma acestui incident și încheiem anul cu o cifră de afaceri de două milioane de euro, mult mai puțin decât estimasem în ianuarie. Dar cifrele contează mai puţin. Este concluzia la care am ajuns după tot ce s-a întâmplat”, mărturisește patronul Lactate Brădet.

„Eu sper ca, pe parcurs, băiatul cel mare să se întoarcă în țară”

Cel mai tare îl macină faptul că de pe urma acestui scandal au avut de suferit și cei doi băieți ai săi, în vâstă de 19, respectiv, 10 ani.
„Le-am spus şi copiilor mei să fie atenţi în viaţă că nu contează la ce nivel financiar ești, ci conteză să ai liniştea sufletească și să înţelegi că cel mai important este să fii împăcat cu tine şi să fii lăsat în pace. Băiatul meu cel mare, care studiază în Anglia, în primul an de facultate, a rămas profund dezamăgit de tot ceea ce s-a întâmplat cu acest scandal: «Tată, înainte m-aş fi întors cu siguranţă acasă. Acum, îți spun sincer că pe mine m-ai pierdut. Eu nu mă mai întorc în ţara asta care ne-a provocat atâta suferinţă». Dacă el asta va decide, n-o să mă pot opune. Pentru că el, ca şi cel mic,  s-a lovit de răutăţi. Iar ca și copil, să ia din plin aceste lovituri, nu e ușor. Amândoi au suferit enorm în toată această poveste. Cel puţin, în prima parte a scandalului, i-am văzut pur și simplu copleșiți. Eu sper ca pe parcurs băiatul cel mare să-și dea seama că a fost doar o greșeală și să se întoarcă în țară, pentru că, altfel, pentru mine, acest lucru ar însemna o a doua suferință”, mai spune Marius Badea.

Doar 134.000 lei atrași prin subscripție publică

Și nu doar scandalul propriu zis a fost o palmă grea primită de omul de afacei argeșean, ci și eșecul catastrofal al proiectului „Lactate Brădet devine Brădet Românesc SA”, lansat de Marius Badea în primăvară, după scandalul brânzei cu E.coli, prin care n-a reuşit decât strângerea a mai puţin de 2% din suma pe care mizase inițial. Badea anunțase cu prilejul lansării proiectului pe platforma Sprijina.ro, că-și propune să obţină, prin subscriere publică, finanţări de 10 milioane lei, într-un interval de 60 de zile. Dacă, cel puţin la început, ideea a fost salutată de mulţi români care l-au încurajat pe site-urile de socializare, următoarele două scandaluri în care a fost implicat numele firmei sale (cel al angajaţilor cu E.coli şi diagnosticarea cu SHU a bebeluşului român din Italia), i-au dat calculele peste cap. A tras linie și a constatat că n-a reuşit să strângă decât 134 de mii de lei, adică nici măcar două procente din suma pe care miza, bani pe care, în mare parte, i-a returnat celor care au subscris.
„După încheierea procedurii, s-a aşteptat 4-5 luni, după care cei care au subscris au fost întrebaţi dacă vor să-și retragă banii. S-au trimis înapoi sumele către cei care au făcut solicitări în acest sens, iar restul banilor au fost trimişi către asociaţia „Părinţi Salvatori”, cea care a coordonat strângerea de fonduri. Practic, după restituire, diferența fost virată în conturile noastre și, în aceeași zi, a plecat, ca donație, către asociație. Iar noi ne-am angajat ca aceeași sumă pe care au donat-o oamenii, s-o donăm și noi, în semn de solidaritate cu acești oameni care au zis că vor ca banii lor să ajungă acolo. Am zis, domnule, dacă n-am reuşit proiectul pe care ni l-am propus, atunci toţi banii nerevendicaţi să fie donaţi către asociație. Au mai fost și câteva persoane care și-au cerut banii înapoi după efectuarea donației. Îi asigur că le vom da și lor banii fără niciun fel de probleme”, mai spune Marius Badea.

A accesat fonduri europene 700.000 de euro

Și, totuși, omul de afaceri merge mai departe. „Planul este să revenim la ce am fost. Am accesat niște fonduri europene și niște împrumuturi, pentru a putea ieși din situația în care ajunsesem și pentru a putea plăti la timp datoriile către furnizori. Este vorba de 700.000 de euro. Sperăm să n-avem probleme financiare, să mulțumim clienții, să scoatem produse bune, ca de obicei, dar și produse noi și să nu-i dezamăgim pe cei care au avut încredere în acest brand. Fondurile europene erau, oricum, aprobate dinaintea scandalului, dar după incident am avut o reținere și din partea finanțatorilor, plus că noi nu știam ce se va întâmpla și am ezitat până în ultimul moment. Dar la încurajarea băncilor, care au văzut cum ne mișcăm, și a oamenilor, am zis că trebuie să dăm drumul investițiilor”, spune Marius Badea.

Patronul Lactate Brădet suflă acum şi-n iaurt

Investițiile vizează liniile de producție (plus feliere, ambalare, etichetare), dar mai ales partea de siguranță, astfel că în laboratorul propriu vor putea fi făcute, în curând, analize rapide de depistare a prezenței bacteriei E.coli. „Urmărim ca, pe liniile tehnologice îndustriale, să avem nu doar o anumită capacitate de producție, ci și un control igienic foarte bun al produsului. În acest sens am făcut achiziții în ceea ce privește aparatura de laborator. Noi, oricum, facem analize. Acum, analizele pentru care noi am fost incriminați și pe care nu le face nimeni în mod curent, pe care le-am efectuat în afară, în Germania și prin care am demonstrat că nu este prezentă bacteria, vor putea fi făcute direct în fabrică, în laboratorul pe care îl dotăm acum. Vom putea face niște testări rapide pentru acest E.coli. Pe noi ne interesează să putem vedea dacă în 24 de ore produsul ar putea fi contaminat”, explică Marius Badea.
Cât despre calculele matematice, după dezamăgirea din primăvară,  patronul Lactate Brădet întrevede, totuși, perspective optimiste. „Sper să încheiem 2016, cum spuneam, cu o cifră de afaceri de două milioane de euro, poate chiar mai mult, asta în condițiile în care, teoretic, dacă nu avea loc acest scandal, anul acesta am fi ajuns probabil la 3 milioane de euro. În 2015 eram pe o pantă ascendentă. Urcam de la lună la lună. Dacă am fi păstrat această tendință, acum ar fi fost altceva pentru noi.  Pe grafic, se vede o cădere bruscă, în momentul scandalului, după care se vede o revenire uşoară. Tocmai aceasta din urmă ne-a încurajat şi pe noi. După reluarea activităţii am observat, din nou, un plus”, mai spune întreprinzătorul.

„La incendiul din 2008, aceeaşi acuzaţie a fost, că cineva a dat foc la fabrică”

Chiar dacă prin cap i-au trecut și ipoteze conspiraționiste legate de scandalul care putea să-l ruineze, omul de afaceri argeșean mărturisește că refuză, totuși, să creadă că la mijloc ar fi fost așa ceva.
„Vreau să cred că toată treaba asta a fost făcută din greșeală, că nu ne-a sabotat cineva. Vreau să cred că la mijloc a fost mai degrabă vorba de o greșeală de informare, pentru că dacă plec de la ipoteze de genul ăsta, aș putea face un scenariu foarte bogat, având atât de multe analize, și de la noi, și de la competitori, care arată total diferit față de realitate. Eu sunt o fire optimistă și nu pot să cred că cineva poate să facă un rău de genul ăsta cuiva. Gândiți-vă că la incendiul din 2008, aceeași acuzație a fost – inclusiv verdictul pompierilor – că cineva a dat foc la fabrică. Am spus și atunci și spun și acum: nu cred așa ceva, fiindcă n-am avut și nu am dușmani, nu urăsc pe nimeni și acum, fie vorba înte noi, nu suntem așa de mari să ne vrea cineva atât de mult răul, încât să ne facă asta intenționat. Este peste puterea mea de a crede lucrul ăsta, iar dacă nu-l cred, nu-l pot accepta”, mai spune Marius Badea. 
Iar întreprinzătorul argeșean ține cu tot dinadinsul să vadă partea plină a paharului. „Ceea ce mă bucură, partea bună a acestei nenorociri, a fost că am cunoscut oameni minunați, de toate categoriile. În contextul în care am fost în această criză, am văzut că, de fapt, oamenii au o altă față. O grămadă de prieteni și o grămadă de oameni care m-au mulțumit sufletește, m-au încărcat pozitiv, pentru că au fost alături de noi poate mai mult decât mă așteptam vreodată”, încheie Marius Badea.
Material realizat de Isabela Moiceanu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii