Web Analytics

Culisele unui scandal naţional: emisiunea lui Măruţă şi sms-urile de la Primăria Bascov

de | 8.03.2018 11:28 | Politica si Administratie

4 Lorena StancuArticolul nostru în care am dezvăluit că sms-urile date la emisiunea lui Măruță, pentru a vota Ansamblul Doina Bascovului, au fost date de pe telefoanele Primăriei Bascov și riscă să fie plătite din banul public au bătut toate recordurile de audiență ale presei on line din județ.  În nici 24 de ore de la publicare, 30.000 de vizitatori unici intraseră pe site-ul  ziarului nostru pentru ca,  la nici 40 de ore, articolul de pe www.jurnaluldearges.ro să ajungă la 70.000 de vizitatori unici.

Jurista Mariana Pușcașu le-a spus consilierilor că încalcă legea

„Aproape un miliard de lei au cheltuit angajații Primăriei Bascov pe SMS-uri”, a susținut purtătorul de cuvânt al liberalilor argeșeni, Gelu Tofan, în conferința de presă a partidului, de joia trecută. Așa a început totul. După cum știți, la competiția națională „Duelul Ansamblurilor”, produsă de Cătălin Măruță la Pro TV, ansamblul „Doina Bascovului” a obținut peste 60.000 de voturi, învingând ansamblul „Zestrea Buduresii” din Bihor și „Doina Cârcinovului” de la Priboieni.
Scandalul a izbucnit  în ședința Consiliului Local Bascov, atunci când  primarul Gheorghe Stancu a introdus pe ordinea de zi o propunere de proiect prin care solicita ca facturile uriașe la serviciile de telefonie mobilă să fie suportate de Primărie.  Potrivit lui Gelu Tofan, prima factură, pentru SMS-urile din semifinală, de 230 de milioane de lei vechi, deja a ajuns la Bascov și vor urma și altele. Cum spuneam, acest punct de pe ordinea de zi a generat discuții aprinse în plenul Consiliului Local Bascov, iar proiectul a picat după ce chiar  consilierul juridic al Primăriei, Mariana Pușcașu, le-a atras atenția consilierilor  că, dacă votează respectiva hotărâre, încalcă legea.
Cum proiectul promovat de primarul Gheorghe Stancu a picat, rămâne de văzut cine va da banii. Mai trebuie spus că angajații Primăriei Bascov au trimis mesaje la Pro TV de pe telefoanele de serviciu pentru a vota ansamblul Doina Bascovului, ba se spune că au avut chiar normă de sms-uri. La prețul de 40 eurocenți, cu TVA, fiecare. 

Consilierul local Dorin Vlăsceanu: „Primarul Stancu ar trebui să ne mulțumească pentru că l-am tras de mânecă, iar fapta nu s-a săvârșit”

Primul consilier care s-a împotrivit a fost Dorin Vlăsceanu, președintele PNL Bascov, care ne-a declarat: „În mod ipocrit, în spațiul public, se induce ideea că are cineva ceva cu Casa de Cultură. Trebuie să reamintesc că, la ședința în care s-a votat bugetul, consilierii au aprobat alocarea a 12 miliarde de lei pentru acest an pentru Casa de Cultură «Adriana Trandafir». Noi îi sprijinim pe acei copii și îi vom sprijini întotdeauna. Nu am nimic nici cu directoarea, fata aia face treabă bună acolo. Dar să nu uităm care este fondul problemei, este vorba despre bani publici!  Noi l-am oprit (n.red. pe primarul Gheorghe Stancu) să facă o greșeală. L-am tras de mânecă. Ar trebui să ne mulțumească pentru că fapta nu s-a săvârșit. Toți consilierii locali au trimis s.m.s-uri de pe telefoanele lor personale. Eu am dat 45 la prețul de 0,40 de euro cu TVA. Când îmi vine factura, mă duc și plătesc. Am votat pentru comuna mea, acolo m-am născut, acolo trăiesc.”
Despre desfășurarea ședinței de consiliu, Dorin Vlăsceanu relatează: „A fost vorba despre punctul 15, ultimul pe ordinea de zi.  S-a propus să se treacă pe costuri suportate de Primărie valoarea sms-urilor trimise de salariați de pe telefoanele de serviciu pentru concursul Duelul Ansamblurilor de la Pro Tv. Doamna Pușcașu, consilierul juridic al Primăriei s-a pronunțat cu privire la acest proiect și a spus «vă sfătuiesc să nu votați pentru că este ilegal» Din 11 consilieri ai PSD, doar unul, Sorescu, a votat pentru, zece s-au abținut, nu au fost de acord. La fel și cei 6 ai opoziției, care au votat împotrivă. Consilierii au fost responsabili”.  Referindu-se la ce se va întâmpla după ce facturile în valoare de sute de milioane vor ajunge la Primărie, iar administrația nu are acordul legislativului să achite, consilierul spune: „Ce o să facă Stancu? Facturile vin la Primărie, asta este clar. Le plătește și apoi dă o decizie internă, că le impută salariaților. Altă soluție nu este. Dacă era contract de sponsorizare, era înainte, nu după eveniment”.

Ansamblul „Zestrea Budureșii”: „Suntem împăcați cu gândul că am jucat corect până la final și nu am mituit pe nimeni pentru a câștiga trofeul”

Iată ce au postat administratorii  paginii  „Ansamblul Zestrea Budureșii”, (ansamblul care a câștigat locul II), în data de 26 februarie:
„În primul rând, vrem să vă mulțumim din tot sufletul pentru susținerea voastră, pentru toate voturile, pentru emoțiile pe care le-ați trăit împreună cu noi. Chiar dacă azi nu am ieșit învingători, noi nu suntem supărați, ci suntem mândri pentru ceea ce am făcut și pentru faptul că am ieșit până aici și am reprezentat cu mândrie Bihorul și tradiția din România și suntem împăcați cu gândul că am jucat corect până la final și nu am mituit pe nimeni pentru a câștiga trofeul. toate meritele vă aparțin, fără voi nu am fi ajuns până aici!!! Vă iubim enorm de mult!!!”. Apoi au curs și mai curg încă mesajele, susținătorii felicitându-i pe artiștii ansamblului bihorean nu doar pentru talent, ci și pentru corectitudine. Cei mai mulți au criticat sistemul de vot care le-a trezit suspiciunile, neezitând să vorbească despre fraudă, furt și sabotaj.

Instructorul copiilor de la „Zestrea Budureșii”: „S-a fraudat”

L-am căutat și pe instructorul copiilor de la Ansamblul Zestrea Budureșii din Bihor, Ioan Popa, pentru a-i cere un punct de vedere și acesta ne-a declarat: „S-a fraudat. În primul rând că cei care ne-au susținut nu au putut vota. Ne-au votat și din Ardeal, din Moldova și cei din Dobrogea… Este vorba despre zeci, poate sute de mii de voturi pierdute. Lumea de aici, din Bihor, e foarte nemulțumită. Îl înjură pe Măruță. Nu știu eu ce s-a întâmplat acolo. Dar mi s-a părut ciudat că cei de la Bascov nu au făcut Dansul Făgărașului, obligatoriu în concurs, Noi l-am făcut. Și cei de la Cârcinov l-au făcut. De altfel, cu cei de la Doina Cârcinovului ne-am împrietenit. Cei de la Bascov au fost foarte reticenți față de noi, nu înțeleg de ce. Dar nu vorbesc despre copii, ci despre conducătorii lor. Asta este problema, că au fost niște chestii ciudate în concurs. Că poate ei câștigau, dar să nu fi fost aceste suspiciuni. Eram și noi cu sufletul împăcat, era ok. Dar, așa, suferă copiii. Și ai noștri și ai lor. Copiii sunt nevinovați. Repet, conducătorii sunt vinovați și sistemul”.

Primarul comunei Priboieni, Sorin Lupu: „Noi am fost cei mai buni, dar nu am avut bani…”

Pe locul trei s-a plasat Ansamblul Doina Cârcinovului, de la Priboieni. Și iată care a fost reacția primarului Sorin Lupu: „Am pierdut. Asta e! Am câștigat locul III. Ce? Avem noi bani să dăm sms-uri ca Bascov? Important este că am ajuns acolo. Ce? Eram nebuni să dăm sms-uri? Mai bine dacă străngeam bani îi dădeam la copii. Noi ieri am sărbătorit. Am tăiat un porc… Am pus mână de la mână, am cumpărat un porc și l-am tăiat profitând de vremea aceasta frumoasă. Am avut și un invitat de onoare în persoana lui Gelu Voicu de la București.  Am fost invitați la Etno TV și au recunoscut că noi am fost cei mai buni, dar nu am avut bani… Suntem o comună săracă, avem taxe și impozite încasate pe an de 5,5 miliarde de lei vechi, iar iluminatul public este un miliard pe an. Ăștia sunt banii!”.

Primarul comunei Bascov, Gheorghe Stancu: „E o greşeală pe care o regret toată viaţa”

Cât despre primarul comunei Bascov, Gheorghe Stancu, întrebat de reporterii Jurnalului de Argeș, în legătură cu scandalul sms-urilor, acesta a declarat: „Eu le-am sugerat angajaţilor să dea mesaje ca să susţină ansamblul, mai mult în semifinale şi finală. N-am obligat pe nimeni. Plătim diferenţa noi, ne-o însuşim. Este o greşeală, vom plăti cu toţii. Prima factură, ce a venit deja, este de 22.000 lei. Factura următoare va fi undeva de aproximativ 40.000 lei. Fiecare angajat din Primărie va plăti partea lui, practic pentru mesajele pe care le-a dat de pe telefoanele de serviciu. Ne-am euforizat puţin, ce să spun? E o greşeală pe care o regret toată viaţa. Bugetul local nu va fi afectat cu niciun leu”, ne-a declarat Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii