Web Analytics

Culisele concursului ”Vrei să fii milionar?”, povestite de prim-procurorul Vişan

de | 23.11.2011 22:54 | Actualitate

# D’Artagnan de la Parchet. Că prim-procurorul Daniel Vișan de la Tribunalul Argeș a câștigat 15.000 lei la emisiunea „Vrei să fii milionar”, de la Kanal D, s-a mai scris. Ce nu s-a scris e cum a ajuns întâiul magistrat al Argeșului să fie ”interogat” pe scaunul lui Virgil Ianțu și de unde pasiunea asta mistuitoare pentru concursurile de cultură generală. Veți vedea că e vorba de o adevărată aventură și exact asta am încercat să aflăm în continuare.

Ca să se califice, a sunat de 12 milioane de pe telefonul mobil

„Exact cum zicea un tip de la «Vrei să fii miliardar». «La început, am cumpărat cartele… vreo 20. Și m-am înscris» , zicea omul acela. Asta era pe vremuri.”, începe povestea norocosului magistrat. „Aparent totul era simplu la început, însă pe parcurs mi-am dat seama că e destul de complicat.  Concursul a debutat prin vară, prin iulie au început înscrierile. Știam din reclamă că primele două etape se desfășoară la telefon, în prima etapă era necesar să mă calific între primii 80, iar în etapa a doua între primii 10.  Prima ediție la care m-am calificat a fost ediția a doua.”, continuă Daniel Vișan. Potrivit regulamentului de concurs, afișat pe internet, în prima fază a preselecției, telespectatorii trebuie să răspundă corect la o întrebare adresată de un robot telefonic, într-un timp cât mai scurt posibil, dar nu mai repede de 0,200 secunde și nici mai mult de 30 de secunde. În urma acestei faze se califică 80 de participanți, care vor putea intra în etapa a doua. În etapa secundă, dintre cei 80 se selectează în mod similar primii 10, însă de această dată timpii de răspuns sunt mult mai „strânși”. Cei 10 se califică pentru participarea în studio. „Până să ajung în studio, cred că am ajuns de vreo 3 sau 4 ori în primii 80. Dacă ai telefon cu taste nu știu de care, dacă ai telefon cu touch screen, dacă… în sfârșit, fiecare cu dotările lui tehnice, ai șanse mai mari să obții un timp mai bun. Am înțeles că de pe telefonul fix nu există delay-ul de la releu, cum e la mobile, și se pot obține timpi mai buni, și este și mai ieftin apelul. Dar eu n-am timp să stau toată ziua pe lângă telefon, cum fac alții fără ocupație, așa că am sunat de pe mobil.”, își amintește șeful procurorilor argeșeni.   Pe lângă faptul că a încins telefonul cu apelurile, încercările repetate de a se califica în concurs i-au încărcat factura telefonică a mobilului cu 12 milioane de lei. „În medie, se dau cam 8000 de apeluri pe zi. Vă dați seama că sunt zile când, probabil, se dau și câte 10.000 de apeluri. La astea se mai adaugă sponsorizările, minutul de publicitate ș.a.m.d. Făcând un calcul simplu, evident că este rentabil. Era ca la nebuni, simţeai că îţi ia creierul foc. Încercam să apăs tasta la semnalul sonor pe care îl auzeam în telefon, nici prea repede, nici prea târziu, cumva să mă suprapun cu semnalul sonor. Şi tot încercând mereu, s-a întâmplat să se încingă aşa de tare telefonul, pentru că sunam tot timpul, încât a trebuit să îl las jos din mână, pentru că nu mai puteam să îl ţin. Au fost weekend-uri în care am sunat și câte cinci ore în șir.”,  adaugă Daniel Vișan.

Proba fulger, o adevărată probă de… cord

În cele din urmă, perseverența și banii cheltuiți cu facturile telefonice i-au fost răsplătite: s-a calificat între primii 10, în etapa a doua, mai exact al cincilea. Prim-procurorul Vișan crede că ziua de 28 i-a purtat noroc. Pentru că, tot într-o zi de 28, are și ziua de naștere, iar acest număr i-a fost de multe ori de bun augur. A urmat etapa de studio, a cărei înregistrare s-a desfășurat într-o hală mare, la Afumați, într-un uriaș parc industrial în apropiere de centură. Era firesc să se aștepte să întâlnească acolo persoane cunoscute de la alte ediții sau din alte concursuri TV, la care mai participase. Printre cei cu care se mai întâlnise în studioul concursului, la ediții trecute, s-a numărat și o profesoară de istorie de la Colegiul Brătianu din Pitești, Mihaela Olteanu. Despre dânsa, Daniel Vișan își amintește că, deși se calificase de vreo patru ori pentru etapa de studio, nu a reușit niciodată să se califice „în scaun”, cum se spune în limbajul concurenților etapei care îi aduce față în față cu Virgil Ianțu. O veritabilă probă de foc, „proba fulger”, de care profesoara piteșteancă nu a reușit încă să treacă niciodată, este proba care aduce calificarea în scaun. „Dacă n-ai inima puternică, poţi să faci stop cardiac. Atât de mare e tensiunea acolo şi adrenalina se varsă în aşa hal în momentul în care aştepţi să se pună întrebarea, încât simţi că pulsul sare de 200 şi ai impresia că îţi iese inima pe gură. M-am gândit că poate nu reacţionează toţi aşa, dar cred că cei care se duc acolo şi ascund faptul că sunt suferinzi de inimă îşi asumă un mare risc.”, spune, în mod surprinzător, acest lucru un om pe care chiar natura muncii sale îl face să fie cumpătat și să aibă sânge rece.

Pachetul de întrebări, conceput în funcție de studiile și hobby-urile concurentului

Cu emoții mai mari sau mai mici, cert este că Daniel Vișan s-a calificat de la prima probă fulger căreia a trebuit să îi facă față. Odată depășit și acest obstacol în calea spre milion, Virgil Ianțu l-a întâmpinat pe Daniel Vișan cu felicitări, ocazie care i-a readus față în față și care nu putea rămâne neremarcată de către realizatorul emisiunii. „Ce mai faceţi, domnule? Nu ne-am mai văzut demult!”, a spus Virgil Ianțu, amintindu-și și faptul că argeșeanul a câștigat sume importante de bani nu doar la alte ediții „Vrei să fii miliardar?” sau „Vrei să fii milionar?”, ci și la alte concursuri TV de cultură generală. După toată experiența acumulată în timp, Daniel Vișan spune că, în această etapă, întrebările sunt livrate la pachet. Pachet care este conceput în funcție de studiile concurentului, de profesia lui, de vârsta și hobby-urile sale. Toate aceste date sunt obținute din niște fișe cu întrebări pe care candidații le completează la sosirea în studio. „Desigur că ai putea să nu răspunzi sincer la ele. Numai că eu nu aș fi putut să fac așa ceva, pentru că, în primul rând, nu-mi ajută Dumnezeu să mint și, în al doilea rând, ei au deja «cazierul» meu, au ditamai «cazierul»”, glumește magistratul piteștean. „Cât de mult ajută varianta cu consultarea publicului?”, îl întreb pe interlocutorul meu, căutând să aflu detalii din culisele emisiunii. „Publicul e format din figuranți, sunt plătiți să facă figurație, să aplaude. Nu votează toți. Nu fiecare are consolă. Nu știu dacă sunt mai mult de 10-15 console împrăștiate printre ei. Publicul, dacă nu-l întrebi până la pragul de 1000 lei, nu numai că nu te ajută, dar te mai și duce pe o pistă greșită. În schimb, Virgil Ianțu chiar îi ajută pe concurenți, într-un mod foarte subtil, foarte discret.”

Va folosi banii câştigaţi ca să-şi termine casa

Premiul pe care Daniel Vișan l-a câștigat  la această a șaptesprezecea participare la un concurs TV de cultură generală este și cel mai mare de până acum.  „Cam ăsta-i premiul pe care şi-au făcut ei calculul să îl dea. Interesul lor este să-şi facă show-ul, dacă se poate cu bani cât mai puţini.”, remarcă norocosul câștigător.  Magistratul intenționează să investească banii câștigați de astă dată în finalizarea
locuinței sale, o casă la construcția căreia muncește din anul 2007. „Dacă nu ar fi fost vorba de finalizarea casei, mi-aș fi dorit foarte mult ca acești bani să îi folosesc pentru a oferi un Revelion fericit soției și fetiței mele.” „Norocul e de două feluri: poate veni de la Providență, dar poate veni și din partea cealaltă. Post factum, pot să zic că m-a ajutat Dumnezeu la maximum.”, adaugă el.
Material realizat de Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii