Web Analytics

Cu mască sau fără mască?

de | 21.07.2022 12:40 | Actualitate, Home

Vine iar pandemia? – este întrebarea de pe buzele tuturor. În primul rând, pandemia nu a plecat, dar a funcționat la ralanti în țara noastră. În timp ce în alte părți ale lumii, China și țări din emisfera sudică, s-au înregistrat valuri semnificative. Atât timp cât niciun oficial al Organizației Mondiale a Sănătății nu a declarat extincția pandemiei, ea există.

Din fericire, în ultimile 7-8 luni, numărul de cazuri din țara noastră a fost redus, ceea ce a permis desfășurarea vieții sociale aproape de parametrii normali. De o lună însă, numărul de cazuri noi se dublează de la o săptămână la alta, iar măsurile autorităților sanitare vor trebui armonizate cu acest trend ascendent. Masca are ca principal avantaj încetinirea și chiar blocarea circulației virusului SARS-CoV-2, cu reducerea riscului de penetrare a căilor respiratorii. În plus, masca asigură protecție și pentru alte virusuri cu tropism respirator sau bacterii care produc infecții pulmonare. De asemenea, masca protejează organismul de poluare.

Citește și Dr. Adrian Tase: “De la viroze, la expunerea solară”

Vă pot relata un caz anecdotic: un tânăr înotător, după câteva luni de utilizare a măștii în spațiul public, a constatat că poate sta mai mult sub apă! Explicația este că s-a obișnuit cu un grad de hipoxie care îl face mai rezistent la lipsa de aer. Masca prezintă și unele inconveniente, cum sunt hipoxia (primim mai puțin aer oxigenat, iar o parte din bioxidul de carbon expirat rămâne în textură), disconfortul și dificultățile de comunicare. Evident că ea trebuie scoasă temporar în timp ce mâncăm, de aceea ar fi bine să nu ne alimentăm în locuri supraaglomerate. Pentru a fi eficientă, masca trebuie folosită doar atunci când este nevoie, nu mai mult. De asemenea, masca trebuie schimbată la interval de patru ore.

După doi ani și jumătate de pandemie, am învățat comportamentul corect sanitar. Populația este în cea mai mare parte imunizată, fie prin vaccin, fie prin boală. Agentul patogen nu pare să fie devastator, dar poate ucide persoane vulnerabile. Portul măștii este o experiență câștigată și fiecare cetățean poate decide singur dacă să poarte sau nu masca. În instituțiile medicale, masca este absolut necesară. În spațiile închise aglomerate, masca este indicată. În aer liber, mai ales dacă nu sunt persoane prin apropiere, masca nu este necesară în această etapă.
Prin urmare, cine poartă masca bine face. Și cu cât sunt mai mulți, cu atât riscul de răspândire a bolii scade.
Conf. dr. Adrian Tase

Citește și Dr. Adrian Tase: ”Vaccinarea trebuie continuată în ritm alert!”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *