# Fosta fabrică de stofe este demolată doar pentru a elibera terenul. În urmă cu un an, la sfârșitul lui noiembrie 2011, vă informam că, deşi fabrica de stofe Argeşana şi-a închis demult porţile, societatea comercială cu acelaşi nume nu a încetat niciun moment să existe. O parte dintre activele fostei fabrici au fost preluate de societatea germană Lisa Draxlmaier, care a dezvoltat aici o fabrică de componente auto, restul rămânând în proprietatea societăţii piteştene Argeşana. La ora actuală, firma este controlată de oamenii de afaceri austrieci Ken Klaus Rierer şi Christian Rimpt care au schimbat obiectul de activitate în tranzacţii şi afaceri imobiliare. Mai mult, potrivit datelor aflate la Oficiul Registrului Comerţului Argeş, Argeşana S.A. a devenit societate cu răspundere limitată. Practic, austriecii de la Argeşana vor încerca să valorifice la maximum proprietăţile imobiliare ale societăţii care însumează aproape 6 hectare de teren, ceea ce poate însemna aproximativ 2,5 milioane euro. În anul care a trecut, clădirile Argeșana au fost demolate iar terenul de sub ele a fost eliberat în bună parte.
De la mall și autogară la… nimic
După ce au preluat controlul asupra fostei fabrici de stofe, austriecii au intenționat în primă fază să construiască aici un mall multifuncțional care să ofere piteștenilor o serie întreagă de opțiuni, de la patinoar la hotel, de la spații comerciale la săli de sport, de la săli de cinema la restaurante și nu numai. Ulterior, proiectul a fost abandonat pentru o nouă idee, aceea a unei autogări ultramoderne care să fie prevăzută, de asemenea, cu un hotel și spații multifuncționale. Până la urmă și acest proiect a fost lăsat baltă din cauza crizei, dar și a unor afaceri păguboase în parteneriat cu Dinu Patriciu pentru care austriecii au construit magazinele MiniMax.
De la 90% din producția națională de stofe la imobiliare
Argeșana a fost înființată în anul 1969, iar în decembrie 2001 a fost privatizată, pachetul de 57,123% din acțiuni fiind cumpărat de Asociația Salariaților, contra sumei de 4,68 miliarde lei vechi. În iunie 2007, Asociația Salariaților și-a vândut deținerea de 69,3% din pachetul total de acțiuni, pentru suma de 6,4 milioane de euro, către compania Magnum Proiectare Imobiliară, parte a grupului austriac Real 4 You, care a construit pentru Dinu Patriciu magazinele MiniMax. Noul proprietar a hotărât să renunțe la producție pentru a se axa pe dezvoltarea unor proiecte pe piața imobiliară. În anul 2007, Argeșana era cel mai important producător de țesături de lână din România, având peste 90% cotă de piață, fiind, de asemenea, și unul dintre producătorii de stofe tip tapițerie auto.
Demolatorii uimiţi de jaful de la Argeşana: „Am găsit bobine cu tone de lână şi un munte de umeraşe noi”
Cei care au lucrat la demolarea fostelor hale de producție ale Argeșana ne-au povestit sub protecția anonimatului despre jaful și dezastrul care au îngropat această fabrică înainte de a fi preluată de austrieci. „Într-o clădire am găsit bobine întregi cu lână, cred că erau tone de lână care au ajuns la gunoi. În alta era pur și simplu un munte de umerașe noi, nici nu vă puteți închipui câte erau! Vă dați seama, dacă era valorificată acea lână, câți bani s-ar fi strâns? Și umerașele, dacă s-ar fi vândut cu un ban bucata, tot s-ar fi strâns o sumă frumoasă, așa de multe erau! N-au făcut asta, au preferat să le abandoneze în fabrică și au ajuns la groapa de gunoi. Mare păcat!”, ne-au spus uimiți omenii.
Florin Silvestru
0 Comentarii