Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă conţine reforme drastice în privinţa fiscalităţii. Colectăm la buget cel mai puţin din Uniunea Europeană, în schimb avem nenumărate excepţii de la plata taxelor şi impozitelor, a afirmat la Profit News Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, informează news.ro.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

„Noi avem un sistem fiscal şvaiţer, cu prea multe găuri. Avem TVA, dar avem foarte multe categorii de mărfuri exceptate. TVA -ul nostru este de fapt undeva la 13%. Avem impozit pe venit rezonabil, dar avem şi foarte multe categorii exceptate.

La fel, avem categorii de fiscalizare specială cum este chestia asta pentru microîntreprinderi. Dacă ar fi fost după Comisie ar fi spus, tăiaţi tot, să fie pentru toată lumea la fel, de acolo am plecat cu negocierea, ei constatând că veniturile la buget în România sunt cele mai mici din UE.

Aşa cum suntem acum, suntem pe o traiectorie fiscală horror. Pariul nostru a fost că vom creşte colectarea la buget prin digitalizarea ANAF. Dacă nu reuşim în următorii trei ani să adăugăm 2,5% creştere din TVA, de pildă, atunci guvernul va trebui să facă ceva cu aceste găuri din şvaiţer.

Deci eliminarea treptată a stimulentelor fiscale, reducerea stimulentelor pentru construcţii, reducerea pragului pentru microîntreprinderi, toate se întâmplă doar dacă nu reuşim să colectăm mai mult? Doar dacă nu reuşim să câştigăm acest pariu, cei de la CE sunt convinşi că nu vom reuşi să câştigăm acest pariu.

Citește și: A fost incendiată maşina Codruţei Mercea, achitată în dosarul „Podul Căteasca”, fost director în CJ Argeș

Excepţia pentru IT-işti nu apare. Chestia cu construcţiile se poate rezolva foarte simplu. Acea excepţie pentru salariul pe construcţii se poate stinge natural pe măsură ce creşte salariul minim oricum.”, a afirmat Cristian Ghinea.