Web Analytics

Cristian Gentea: „Sper ca piteștenii să se bucure de noul format al Simfoniei și de noua locație”

de | 15.04.2022 15:09 | Actualitate, Politica si Administratie

Timp de trei zile, în acest weekend, Parcul „Lunca Argeșului” găzduiește ediția a 45-a a „Simfoniei Lalelelor”. Vineri, prima zi a festivalului, a început cu o conferință premergătoare la Primăria Pitești, unde au fost primiți invitații, printre care s-au aflat inginerul Ilarie Isac, cel care a numit sărbătoarea Simfonia Lalelelor, olandezul Frank Timmerman, creatorul „Tulipa Pitești”, ambasadori, parlamentarii de Argeș, membri ai Consiliului Local, reprezentanți ai Consiliului Județean, primari din județ și mulți alții.

Primarul Cristian Gentea, gazda evenimentului: „Pentru noi, primăvara este încărcată de o simbolistică particulară. Simfonia Lalelelor este, de 4 decenii, o stare de manifestare identitară. Suntem fericiți că Simfonia florilor timpurii de primăvară ne este recunoscută ca o marcă proprie și avem datoria de a o onora”.

Reamintim că, în 2021, din cauza restricțiilor, Simfonia nu s-a putut organiza cu expoziții florale, târg de flori sau alte evenimente stradale, însă a fost adusă și plantată „Tulipa Pitești”, o lalea care poartă numele municipiului, realizată de un reputat cultivator olandez, Frank Timmerman. Pitești a devenit, astfel, singurul oraș din lume, din afară țării lalelelor, Olanda, care are o floare cu numele său. „Suntem, deci, mândri că avem un oraș cu nume de floare”, a subliniat primarul.

Dacă, anul trecut, premiera a fost „Tulipa Pitești”, premiera din acest an este schimbarea locului în care se desfășoară Simfonia, parcul „Lunca Argeșului”, într-un cadru natural, „cel mai mare parc natural amenajat pe fonduri europene din România”, care se întinde pe 24 de ha, cu teatru în aer liber și locuri de joacă. „Am mai spus-o, Simfonia Lalelelor 2022 este gândită ca un eveniment al tuturor piteștenilor, în care fiecare, indiferent de vârstă, să regăsească modalități de a savura cele trei zile de sărbătoare ale orașului lalelelor”, a mai spus Cristian Gentea, care le-a mulțumit celor care s-au implicat în organizarea Simfoniei.

„Sper ca piteștenii să remarce eforturile lor și să se bucure în aceste trei zile de frumos, de noul format al Simfoniei și de noua locație. Este sărbătoarea piteștenilor și ei merită, cu prisosință, orice efort. Nu întâmplător tematica Simfoniei din acest an este înflorirea speranței, „Bloom of hope”. După pandemie și amenințarea conflictelor de la granița Europei, iată că, în 2022, înflorește speranța!”, a spus primarul Piteștiului.

A urmat un tur în Parcul Lunca Argeșului, acolo unde se va desfășura până duminică tradiționala simfonie. Găsiți un întreg circuit al activităților de timp liber: standuri cu flori de vânzare, expoziții dendro-floricole realizate de 31 școli/grădinițe/licee/colegii din Pitești, un cort expozițional unde au loc simpozioane, lansări de carte și conferințe.

Pentru prima dată în Pitești, un parc cu peste 40 de exponate de dinozauri care se mișcă și emit sunete. Dino Parc rămâne în oraș până pe 31 mai. Sunt și zone de mâncare și de picnic.

Aici sunt plantate peste 50 de soiuri de lalelele, peste 20 de soiuri de orhidee și peste 100 de plante suculente. Participă peste 100 de expozanți și comercianți de flori și material dendro-floricol din Baia Mare, Cluj Napoca, Craiova, Aiud, Râmnicu Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Ploiești, București. Participă reprezentanți ai Grădinii Botanice din Capitală și ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca. Partener este și Universitatea din Pitești, care s-a implicat prin Facultatea de Științe, specializările Horticultură și Biologie, cu expoziții, cât și prin manifestările culturale.

Sunt autobuze cu curse gratuite de la Teatrul „Davila”, din 30 în 30 minute. Reamintim că în Parcul Lunca Argeșului sunt concerte. Participă Filarmonica Pitești, Smiley, Theo Rose, Școala Populară de Arte, Palatul Copiilor și Comunitatea Elenă. Mai multe detalii AICI.

În parc găsiți și mai mulți voluntari, adolescenți și tineri piteșteni, studenți ai Universității din Pitești, alături de liceeni de la Colegiul Național „I. C. Brătianu” și de la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”, care vor oferi informații sau ghidare vizitatorilor, vor supraveghea zonele în care sunt concentrate activitățile pentru o bună desfășurare a evenimentului și vor distribui pliante celor prezenți.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *