Web Analytics

Cristian Gentea: „PSD a făcut mai multe amendamente la OUG 119 privind energia”

de | 19.09.2022 14:01 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Cristian Gentea, primar al municipiului Pitești și președinte executiv PSD Argeș anunță că două amendamente de mare impact social și economic completează seria ajustărilor/corecturilor propuse de PSD la OUG 119 privind energia:

  • PSD extinde aplicarea tarifului social de 0,68 lei/kWh, FĂRĂ limită de consum, pentru consumatorii casnici nevoiți să utilizeze ”dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare tratamentelor”. Este o chestiune de viață și moarte, deci acest amendament propus de PSD trebuie inclus în lege!

Citește și: Polonia anunţă că se va opune oricărui demers al UE care urmăreşte să priveze Ungaria de fonduri europene

  • PSD propune recompensarea comportamentului responsabil al consumatorilor noncasnici care-și reduc cu 15% consumul de energie. Astfel, IMM-urile, prestatorii publici și privați de servicii de utilitate publică, inclusiv transportul public electric, lăcașurile de cult vor beneficia de o majorare la 90% (de la 85%) a consumului lunar, la prețul plafonat de 1 leu/KWh, dacă acest consum este mai mic cu 15% față de aceeași lună a anului trecut.

În acest fel PSD răspunde inteligent și realist cerinței Uniunii Europene de reducere a consumului energetic, fără impuneri administrative absurde, ci stimulând economisirea și conformarea voluntară a consumatorilor.

Celelalte amendamente făcute PSD:

  • clarifică faptul că un consumator casnic va plăti primii 255 de kW consumați la prețul plafonat de 0,8 kW și DOAR diferența până la 300 de kw (adică 45 de kW) va fi plătită la prețul pieței.
  • introducerea în categoria entităților care plătesc preț compensat de 1 leu/KWh a fabricilor de medicamente, a distribuitorilor en-gros de medicamente, a farmaciilor cu lanț de frig, a lăcașurilor de cult și serviciilor de utilități publice (apă, transport în comun) care s-ar scumpi foarte mult dacă nu ar beneficia de compensare.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *