Web Analytics

Cristian Gentea, despre bursele elevilor: „Toată lumea solicită să fie cum au fost inițial. Nu se mai poate din cauza Hotărârii de Guvern”

de | 23.12.2020 16:52 | Actualitate, Politica si Administratie

În ședința de Guvern din 4 decembrie a.c. a fost aprobată hotărârea prin care se stabilește, în premieră, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, ce pot fi acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, în anul școlar 2020 – 2021. S-a stabilit pragul minim de 100 lei pentru fiecare tip de bursă. În conferința de presă din data de 23 decembrie, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, care este și membru al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, a vorbit despre acest subiect. 

„După cum știți, Hotărârea de Guvern a venit foarte târziu anul acesta, pe 4 decembrie, așa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Suntem printre puținele municipii care au avut alocate o sumă pentru aceste burse, 2.3 milioane lei. Un milion două sute se cheltuise deja, a rămas un milion o sută. Este o prevedere legală în noua hotărâre de Guvern: cuantumul minim al fiecărui tip de bursă (sunt 4 burse – socială, de studiu, de merit și de performanță) este de 100 lei. Noi aveam 40, 50, 70 și 100 lei, așa erau ele. Ne-am conformat, am intrat în Consiliul Local, am propus cuantumul minim, 100 lei pentru fiecare. Consilierii PNL și USR au solicitat 200 lei și 150 lei. Am spus de atunci că putem pune și 500, numai că în loc de 200 de burse, de exemplu, dăm 5, 10, 20, cam asta este problema. Văd că toată lumea este nemulțumită acum. S-a ajuns iar la plângeri penale, pe care nu le înțeleg, dar n-am nicio problemă. Am avut o discuție cu o parte dintre consilieri, erau și de la PNL, și le-am spus că nu există, efectiv, pentru anul acesta, niciun fel de posibilitate. Mâine este ultima zi de plată, astăzi intrăm cu diminuarea veniturilor de cinci milioane două sute. Primăria și-a făcut treaba. Până la urmă, am văzut că toată lumea solicită să fie bursele așa cum au fost inițial. Nu se mai poate din cauza acestei Hotărâri de Guvern, dar măcar dacă erau la 100 lei… Și eu am avut copil care a făcut performanță la școală și știu cât de bucuroasă era când lua acei 50 de lei/ lună. Sigur că vor fi foarte mulți copii dezamăgiți, mai ales că au fost anunțați că vor primi bursă și, în urma hotărârii pe care am luat-o în CL, nu vor mai primi burse. Deci, cam așa stau lucrurile legat de burse.

Citește și Cristian Gentea: „Sper ca Piața Primăriei să se termine măcar în primele zile ale lunii ianuarie”

Pentru anul acesta nu mai există nicio posibilitate. Un milion o sută de mii de lei avem… Am participat în video – conferință la prima ședință a Comitetului Director, dl Boc a spus că la nivelul Clujului a trebuit să plătească un milion de euro pentru aceste burse, al noul cuantum, și toată lumea a fost total de acord că Guvernul trebuie să dea și sursa de finanțare. Scrie în această Hotărâre de Guvern că banii vin de la bugetul local și de la bugetul de stat. Știu că de 10 ani de zile nu s-a dat niciun ban de la bugetul ăsta, oricine a fost la putere tot așa s-a comportat.  Nu se mai poate face nimic anul acesta, dar, repet, nu din cauza mea”, a declarat Cristian Gentea. 

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii