Web Analytics

Credincioşii, mai interesaţi de selfie-uri decât de canonizarea lui Pârvu Mutu

de | 10.08.2017 13:43 | Actualitate

11 03Duminică 6 august, mănăstirea Robaia din comuna Mușătești a cunoscut probabil cea mai mare afluență de public din istoria ei. Peste 5.000 de credincioși din toată țara au venit cu noaptea în cap pentru a asista la proclamarea canonizării lui Pârvu Mutu, cel mai mare pictor de biserici din țara noastră. La ora opt dimineața, când a început slujba oficiată de înalți ierarhi, în curtea mănăstirii erau deja aproximativ 2.500 de credincioși, însă numărul lor s-a dublat în doar o oră. Deși inițial era dată ca sigură prezența patriarhului Daniel la Robaia, în cele din urmă acesta nu a mai venit, informația fiind comunicată cu o zi înainte de eveniment. Iar absența patriarhului a făcut ca și oficialitățile din județ să fie extrem de puține.

Microbuzele şcolare, folosite pentru transportul credincioşilor

11 02Cum parcarea mașinilor nu era posibilă în preajma mănăstirii și cum și distanța ce trebuia parcursă până la locul canonizării era de 4-5 kilometri, organizatorii au apelat la o soluție foarte utilă: mai multe microbuze școlare au fost folosite pentru transportul credincioșilor din centrul comunei Mușătești până la mănăstire și retur.
Comerțul cu icoane a fost unul foarte profitabil la Robaia pe durata evenimentului, mai ales că prețurile acestora erau mici: între 5 și 10 lei.
Cum căldura a fost una foarte mare încă de la primele ore ale dimineții, centrul de hidratare amplasat la nici o sută de metri de mănăstire a fost unul foarte solicitat.
Absența patriarhului a fost compensată de prezența ÎPS Laurențiu, mitropolitul Ardealului, a ÎPS Calinic – arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și a câtorva zeci de prelați din București și din mai multe județe din sudul țării.
Drumul până la Mănăstirea Robaia a fost asfaltat parțial de către Consiliul Județean în urmă cu mai multe săptămâni, când prezența patriarhului era dată ca sigură. Patriarhul nu a venit, dar măcar a rămas drumul asfaltat pe o porțiune mare. Și poate nu ar fi rău ca și ultimii trei kilometri până la mănăstire, acoperiți cu pietriș demn mai degrabă de un raliu Paris-Dakar decât de un traseu special, să fie asfaltați într-un viitor cât mai apropiat.

Credinţă de circumstanţă: „Am venit să ating racla cu moaştele sfântului, că am înţeles că a făcut multe minuni când a trăit”

11 04Așa cum se întâmplă la asemenea manifestări, alături de credincioșii pur-sânge nu au lipsit credincioșii de circumstanță, acei credincioși care își exhibă fervoarea religioasă într-un mod deloc… ortodox. Astfel, pe toată durata slujbei am remarcat zeci de femei, unele trecute bine de 50 de ani, care au filmat și fotografiat slujba cu o asiduitate demnă mai degrabă de cea a unor reporteri decât de cea a unor credincioși. Au fost inclusiv participanți care și-au făcut selfie-uri, tot în timpul slujbei ce a ținut aproape patru ore. Oare s-au mai uitat la poze și filmări după încheierea slujbei? Bănuiesc că nu.
Câțiva dintre credincioși au venit și cu bere la PET la Robaia, consumând o parte din conținutul sticlelor până la încheierea slujbei. Cine știe, or fi vrut să experimenteze cum e să ai alcoolemie la mănăstire…
Am văzut și femei cuprinse de un soi de bigotism al momentului. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că destui dintre cei prezenți nu prea știu despre ce eveniment e vorba. Claudia Vasilache (58 de ani) a venit din București la Robaia. Am întrebat-o firesc despre motivul deplasării: „Sunt un pic supărată că nu a mai ajuns patriarhul, prezența sa ar fi fost ceva special. Eu am venit să văd slujba asta frumoasă și să ating racla cu moaștele sfântului…” Chestionată despre ce sfânt e vorba, doamna Vasilache dă din colț în colț: „Nu știu exact despre ce sfânt e vorba, am înțeles că e cineva din zonă și că a făcut multe minuni când a trăit”. Trăiască ignoranța! Deși se spune că rămășițele pământești ale lui Pârvu Mutu sunt în zona Mănăstirii Robaia, acestea nu au fost găsite până acum. Cât despre minuni, pictorul Pârvu Mutu nu a făcut niciuna pe parcursul vieții, remarcându-se însă prin talentul excepțional și dăruirea totală pentru pictarea bisericilor.

Deputatul Dănuț Bica a plecat la jumătatea slujbei

11 05Ceremonia canonizării lui Pârvu Mutu a fost urmărită, de la balconul uneia dintre casele unde stau călugărițele, de oficialitățile prezente, deputata Simona Bucura-Oprescu și șefa DSP-Sorina Honțaru, fiind singurele care au urmărit slujba cap-coadă. Prezent și el la eveniment, deputatul Dănuț Bica a plecat la jumătatea slujbei, iar inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu, venit și el de la opt dimineața, a dispărut la un moment dat din peisaj.

ÎPS Calinic, discurs special: „Noi la Robaia avem un fast al modestiei… Noi românii trebuie să ne schimbăm firile”

11 01Revenind la ceremonia de canonizare a pictorului Pârvu Mutu, ÎPS Calinic a avut din nou un discurs meșteșugit și care le-a mers la suflet credincioșilor. „Noi aici la Robaia avem un fast al modestiei. Sfântul Pafnutie a stat aici cinci ani. Doar stâlpii de iluminat electric din zonă strică, în rest totul este natural la Robaia. Sfântul Pafnutie a zugrăvit peste 40 de biserici în 60 de ani. Vă dați seama? Să pictezi 60 de ani la lumina lumânării sau a feștilei… Cea mai frumoasă icoană pictată de sfântul Pafnutie este cea reprezentând Sfânta Treime, aflată la Mănăstirea Sinaia. Am adus aici o copie a acestei icoane, despre care Nicolae Iorga a spus că e cea mai frumoasă din România. Eu aș spune că e cea mai frumoasă din lume, să ne dovedească cineva că e altfel”. Tot ÎPS Calinic a venit la final și cu un sfat: „Noi românii trebuie să ne schimbăm firile”.

Patriarhul Daniel, Cetățean de Onoare în… lipsă

Finalul canonizării de la Robaia a fost marcat și de un moment care parcă nu își avea locul tocmai la mănăstire. Concret, primarul de la Mușătești, i-a făcut Cetățeni de Onoare ai comunei pe patriarhul Daniel, fie și în lipsă, și pe ÎPS Calinic.
Pârvu Mutu, care şi-a petrecut ultimii cinci ani din viaţă la mănăstirea Robaia, va avea numele de Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul de la Mănăstirea Robaia. Credincioşii îl vor putea cinsti anual în data de 7 august. Născut în 1657 la Câmpulung Muscel, Pârvu Mutu s-a stins din viață în 1735.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii