„Cred în rolul bibliotecii, în reîntoarcerea omului la valorile absolut autentice”

de | 20.08.2014 18:44 | Cultură

# Declară Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii „Dinicu Golescu”. 

Directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu”, sociologul, scriitorul şi profesorul universitar Octavian Mihail Sachelarie, a devenit, de curând, în urma unui concurs desfășurat la nivelul Consiliului Județean Argeș, manager al Bibliotecii. Având în vedere acest lucru, faptul că, într-un fel saul altul, fără cultură, nu suntem întregi, iar aceasta este un organism viu de care trebuie să avem grijă, „să-l hrănim”, dar și intrarea în cel de-al optulea an al Sărbătorii Argeșului și Muscelului, am realizat cu  domnia sa un interviu, în care să-și prezinte opinia cu privire la acest fenomen necesar dezvoltării unei societăți.

# Ce rol are cultura în România?
– Cultura este unul dintre principalele noastre atuuri, având în vedere că ne îndreptăm spre o Europă globalizată, care însă ține foarte mult cont de identitatea națională. Cultura poate reprezenta salvarea României din punct de vedere al identității culturale, pentru că se trece foarte ușor cu vederea faptul că este un element esențial alături de limbă, istorie… toate elemente de identitate românească.
# În calitate de membru al Consiliului de Conducere al Institutului Cultural Român, puteți face mai multe pentru instituțiile de cultură din Argeș? Susține statul cultura?
– Sigur că, la nivel național, dar mai ales la nivel internaționl, Institutul Cultural poate face foarte multe lucruri și face foarte multe lucruri pentru cultura națională. Însă, ca eu să sprijin niște proiecte culturale, ele trebuie să existe. De 3 ani, de când sunt în Consiliul de Administrație al ICR, nu a venit nimeni din cultura argeșeană, să ne sfătuim pentru depunerea unui proiect sau pentru organizarea unei activități, deși există o transparență, o proiecție a tot ceea ce face Institutul în țară sau străinătate. Aștept cu interes proiectele culturale argeșene. Menționez că a existat un asemenea proiect, derulat de către Centrul de Cultură „I.C. Brătianu”, anul trecut. Statul român sprijină insuficient cultura, lucru cunoscut de toată lumea. Mai mult, în ultima perioadă, sunt fenomene cu care nu sunt de acord, și-ți dau un singur exemplu: Muzeul Literaturii Române. Nu putem accepta și nu putem fi de acord cu punerea la o conservare nemeritată a unui fond extraordinar de carte… numai fondul Lucian Blaga înseamnă cultură națională. Cultura înseamnă emulație economică. Asta doresc și eu pentru Argeș.
# Ce înseamnă Sărbătorile Argeșului și Muscelului pentru Consiliul Județean, pentru noi, argeșenii, și cu ce vine anul acesta Biblioteca Județeană?
– Sunt niște oameni care au stat la baza acestui fenomen cultural. Foarte mulți au ridicat semne de întrebare, dar suntem la a opta ediție și iată că o asemenea inițiativă a dus la realizarea unui inventar al performanțelor argeșene. Acesta este de fapt scopul, să aducem în atenția opiniei publice oameni valoroși, performeri în domeniul lor și care au făcut ceva pentru comunitatea argeșeană. Anul acesta, s-a introdus o nouă secțiune pentru performerii tineri. În premieră, începând cu această ediție, tinerii cu rezultate excepționale la olimpiade și alte concursuri internaționale vor fi premiați, în cadrul secțiunii „Tineri argeșeni de succes”. Vrem să organizăm și „Zilele filmului etnografic” (20-22 august), în care vor fi difuzate mai multe filme despre viața și activitatea unor meșteri populari argeșeni: „Elena și Gheorghe Mateescu: mereu aproape de tradiție”, „Viața la stână”, „Dan Gherasimescu: Omul pasăre al românilor”, „Nunta din Galeșu Argeșului la Muzeul Golești”. Toate aceste manifestări culturale sunt menite să revitalizeze interesul tinerilor și nu numai, pentru folclor, pentru tradiția noastră populară.

„Biblioteca rămâne unul din puținele locuri în care oamenii vin cu plăcere”

# Ce planuri de viitor aveți pentru Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș? Veniți cu ceva nou, care să aducă în prim-plan instituția culturală numită Bibliotecă, eventual să o adaptați noilor cerințe ale „pieței”, dinamismului acesteia, dar în același timp să-i păstrați valorile materiale și spirituale consacrate?
– Nu renunțăm la proiectele noastre internaționale: Europe Direct și Biblionet. Continuăm să realizăm evenimente culturale cu care cititorii noștri s-au obișnuit și să punem în valoare patrimoniul de care dispunem. O bibliotecă mare, cum este „Dinicu Golescu” are foarte multe funcții, patrimonială în primul rând pentru că deține și achiziționează în continuare multe valori: lucrări bibliofile și o colecție reprezentativă de cărți vechi românești. Biblioteca rămâne unul din puținele locuri în care oamenii vin cu plăcere. Cred în rolul bibliotecii, în reîntoarcerea omului la valorile absolut autentice: comunicare umană, toleranță și civilizație.
Miruna Matei

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii