De când a început pandemia de Covid-19 am sentimentul permanent că sunt două realități în jur. O realitate care este serioasă, adevărată și crudă, fiind vorba de viață și de moarte, care este formată din bolnavi și din sistemul care luptă direct cu boala. Și mai este o realitate, bazată pe aparențe, pe vrăjeală (scuzați termenul, dar aparține ministrului de Interne Marcel Vela) și pe minciuni, formată din sistemul politico-administrativo-organizațional, care are drept scop doar supraviețuirea socială, descurcăreala, imaginea. Și, din păcate, această a doua realitate conduce jocul și de aceasta ne vom ocupa în continuare. Mai cred că jocul, adică modul de luptă cu pandemia, a fost gândit așa de la bun început, că nu întâmplător Direcția Sanitară din fiecare județ a primit dispoziție să raporteze totul (în special numărul de testări) direct la București, la Grupul de Comunicare Strategică, iar acesta trimite centralizarea de ei făcută către prefecturi, astfel încât abia acum informația ajunge la presă și la public. Acestea fiind zise, să ne ocupăm de realitatea cu „vrăjeala”.
Să presupunem că președintele unei țări normale, România, a fost chemat de către președintele UE să explice de ce e atât de ridicat gradul de infectare cu Covid-19 a populației din țara lui. Întrucât absolut toți cetățenii UE au mari responsabilități cu privire la limitarea transmiterii păcătosului virus. Așa că, șeful UE, încruntat, pe un ton firesc nemulțumit, i-a zis șefului României, care raportase un nivel ridicat de infectare a populației: „Dumneavoastră sunteți principalul responsabil pentru situația dezastruoasă în care se prezintă România astăzi! Indiferent de vrăjelile pe care încercați să mi le raportați!”.
Având în vedere că acesta-i întotdeauna adevărul, adică primul responsabil pentru ce se întâmplă în țara lui Papură-Vodă e chiar Papură-Vodă, șeful UE s-a uitat la șeful României și imediat a văzut explicația. Dintre toți șefii statelor din UE doar șeful României nu purta mască, pe principiul că într-o adunare, oricât de mare, dacă doar unul nu poartă mască, nu e nicio problemă. Acesta e protejat de măștile tuturor, iar fiecare dintre ceilalți e protejat de propria mască. Începând de la doi fără mască principiul nu se mai aplică. Chiar cu puțin timp înainte șeful României explicase acest principiu într-o conferință de presă, spunând că „în fața unei boli, ori ești precaut, ori ești prost”. Așadar, văzându-se că din întreaga adunare de șefi de state și de guverne doar șeful României nu poartă mască, brusc toată lumea a înțeles, vorba aceluiași clasic, că „PSD-ul e de vină”.
Am glumit. De fapt, fraza cu „vrăjeala” a fost adresată de ministrul Vela către Emanuel Soare, prefectul de Argeș, care tocmai raportase, civilizat, că în concursul pe județe la numărul de infectări Argeșul este permanent pe unul din primele trei locuri, în ciuda tuturor măsurilor luate. Iar ministrul Vela, fost primar, cu tupeul caracteristic, bazându-se pe faptul că prefectul Argeșului nu-i va răspunde la obrăznicie, a continuat: „Cum se face că, de exemplu, la Satu Mare acțiunile de prevenție, coordonate de prefect, sunt duble numeric față de Argeș?? N-am decât să aduc prefectul de la Satu Mare ca să vă facă dvs. treaba în Argeș”.
Asta cu adusul prefectului de la Satu Mare în Argeș e vrăjeală pe față, că nu stă în puterile unui ministru de Interne întreg la cap. Ce este însă adevărat, sau vrăjeală bine ascunsă, este cum de județul Satu Mare are zero infectați în ziua în care județul Argeș are 124 sau, azi, când scriu, județul Argeș are 3.512 total infectați, iar județul Satu Mare are 110. Explicația poate să fie, așa cum cred majoritatea celor cu care am vorbit, inclusiv medici, că județul Satu Mare are zero infectați din zero testați sau foarte puțini, iar județul Argeș are 124 de infectați din 1.200 de testați, sau foarte mulți. Explicația logică trebuie dată urgent, însă doar de cei din Grupul de Comunicare Strategică (ce nume!), singurii care o dețin, că așa a fost gândită operațiunea.
P.S. Poate că prefectul Soare nu e perfect, dar nici cu vrăjeli nu umblă!
0 Comentarii