Web Analytics

Costescu din „Dosarul Zahărului” l-a denunţat la DNA pe belgianul Vital

de | 27.11.2013 20:49 | Actualitate, Dezvăluiri

# Mega-anchetă anticorupţie cu puternice conexiuni la Câmpulung. # Omul de afaceri Vital Raedschelders, proprietar al unei fabrici de procesare carne în Schitu Golești și asociat al cunoscutului afacerist muscelean, Țil Popescu,  e la un pas de fi trimis în judecată pentru înșelăciune și fals în înscrisuri # Ancheta a pornit  după ce belgianul a câștigat un proces ciudat la Tribunalul Comercial Argeș prin care CEZ trebuia să-i plătească daune de 290 miliarde lei vechi pentru că l-a debranșat ilegal.

A venit să facă afaceri în România şi a ajuns să fie anchetat de DNA. Vital Mathieu Odile Raedschelders este cetăţean belgian şi este asociat cu omul de afaceri câmpulungean Constantin „Ţil” Popescu la firma Vital Avi Natural SRL Câmpulung. În urma unui proces cu CEZ Vânzare, belgianul a intrat în atenţia procurorilor de la Parchetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de tentativă de înşelăciune şi fals în înscrisuri. Reclamaţia făcută de CEZ împotriva lui Vital Raedschelders a survenit după un denunț al câmpulungeanului Sorin Costescu, co-inculpat, alături de fostul ofițer SRI, Gabriel Vâlcu, în „Dosarul zahărului” în care DNA acuză o evaziune de peste 80 miliarde lei vechi.
Toată povestea a pornit de la obişnuinţa CEZ de a debranşa de la reţeaua de electricitate clienţii rău-platnici. De trei ori în vara anului 2010, Vital Avi Natural a rămas fără curent electric, deşi avea marfă perisabilă în stoc, adică produse congelate din carne de pui, la fabrica din comuna Schitu Goleşti. „Facturile aveau termen de plată pe 10, să zicem, şi ele ajungeau la noi pe 15. Astfel le plăteam cu întârziere, dar au apărut penalităţile, ajungându-se la un total de vreo 30.000 de lei”, explică belgianul. Cum riscul de pierdere era foarte mare, în condiţiile în care societatea, aflată în insolvenţă, trebuia să respecte contracte de export către parteneri din Germania şi Bulgaria, s-a solicitat instanţei de judecată ordonanţă preşedinţială prin care să se dispună reconectarea la reţea. S-a obţinut soluţie favorabilă, însă timpul petrecut fără alimentare a fabricii a fost destul de lung, iar produsele s-au deteriorat. S-a efectuat un inventar al acestora, în prezenţa unui reprezentant al DSV şi al unui avocat, iar mai apoi s-a încercat o procedură de mediere cu reprezentanţii CEZ, în condiţiile în care s-a estimat faptul că pierderile survenite în urma debranşării de la curent se ridicau la circa 21.500.000 lei. Potrivit spuselor lui Vital Raedschelders, cei de la CEZ nu au dat curs invitaţiei şi astfel s-a ajuns la judecată.

Daune uriașe dictate de Tribunalul Comercial în favoarea lui Vital

Procesul de solicitare a daunelor a fost declanşat la Tribunalul Comercial Argeş în februarie 2011. În cauză au fost efectuate expertize contabilă şi de specialitate veterinară, iar hotărârea a fost pronunţată pe 8 iunie 2012: „Instanţa admite acţiunea. Obligă pe pârâtă (n.red: CEZ Vânzare) să plătească reclamantei suma de 29.159.791,91 lei cu titlu de prejudiciu”. Imediat după vacanţa judecătorească, CEZ a făcut apel, în cauză au intrat şi principalul creditor al Vital Avi Natural, Romanian International Bank, şi lichidatorul firmei din Câmpulung, dar procesul s-a întrerupt. Motivaţia instanţei ţine de implicarea lui Vital Raedschelders într-o anchetă efectuată de către Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, structura centrală. Între timp au intervenit mai multe cereri ale CEZ de suspendare a punerii în executare a hotărârii Tribunalului Comercial sau de strămutare a procesului, dar s-a rămas tot la Piteşti.

Cum l-a înregistrat Sorin Costescu la telefon pe belgianul Vital

Belgianul Vital Raedschelders a ajuns prima dată la DNA în august 2012. De atunci a primit zeci de citaţii, inclusiv prin SMS, şi a fost nevoit să contribuie la constituirea unui dosar în 5 volume. Unul dintre acestea cuprinde transcrierea unor convorbiri pe care Vital le-a avut, în timp, cu un câmpulungean (Sorin Paul Costescu, condamnat la închisoare în Dosarul Zahărului, n.red) aceasta fiind persoana de la care a pornit ancheta procurorilor împotriva belgianului. Ulterior, denunțului făcut de respectivul i s-a adăugat o sesizare a CEZ Vânzare și astfel s-a ajuns ca belgianul Vital Mathieu Odile Raedschelders să fie acuzat de tentativă de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Practic, actele care au stat la baza obţinerii despăgubirilor de la CEZ, acte administrate ca probe de Tribunalul Comercial, deci luate în considerare ca fiind veritabile, sunt susceptibile acum că au fost falsificate. Iar asta deşi în primă instanţă a intervenit şi părerea unui expert contabil asupra documentelor. Mai mult, s-au efectuat investigaţii inclusiv la partenerii străini ai firmei Vital Avi Natural, pentru a se constata veridicitatea contractelor sale de parteneriat economic. Pe 8 noiembrie 2013, afaceristul belgian a fost pus în faţa dosarului încheiat de DNA în stadiul finalizării urmăririi penale. Urmează decizia de trimitere sau netrimitere în judecată, iar despre acest lucru vom reveni cu amănunte. Vital Raedschelders spune că a apărut deja o eroare procedurală importantă: dosarul nu i-a fost pus la dispoziţie tradus în limba maternă, adică limba flamandă. Mai mult, el consideră că efectul posibilei trimiteri în instanţă va fi unul defavorabil DNA, îndeosebi pe plan extern.

400 de file cu transcrierea convorbirilor telefonice dintre Vital și Costescu

„Surpriza cea mare este că ancheta a pornit în urma unui denunţ făcut de un câmpulungean (Sorin Costescu, n.red) care m-a înregistrat de mai multe ori. Au reieşit 400 de file cu transcrierea convorbirilor, cu un conţinut irelevant, având drept concluzie o opinie personală. Să înţeleg că în România poţi să scapi de pedeapsă dacă îl torni pe altul şi astfel se face un lanţ de denunţuri ca materie primă pentru DNA?”.

La fabrica din Schitu Golești, belgianul Vital este asociat cu Ţil Popescu

Vital Avi Natural SRL Câmpulung a realizat în comuna Schitu Goleşti o fabrică de procesare a produselor din carne de pasăre, beneficiind şi de fonduri Sapard. Investiţia s-a ridicat la circa 4.000.000 de euro. Activitatea a început în anul 2007, cu circa 100 de angajaţi, iar producţia era destinată în exclusivitate exportului. În 2008 s-a optat pentru procedura insolvenţei, a fost întocmit un plan de reorganizare, iar lichidator a fost numit Rovigo SPRL Bucureşti. Potrivit unui raport din anul 2011 al acestei firme, reorganizarea nu are rezultatele scontate. Administratorul special Vital Raedschelders susţine că o piedică importantă a constituit-o pierderea contractelor cu partenerii externi, recuperarea pagubelor produse prin debranşarea de la curent putând asigura relansarea activităţii. La acest moment, fabrica din Schitu Goleşti produce doar pentru piaţa internă, cu deosebire pentru supermarket-uri.
Potrivit celor declarate de către Vital Raedschelders, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a anchetat pe toţi angajaţii fabricii din Schitu Golești (la ora actuală numărul acestora variază între 10 şi 15). În toate cazurile s-a dispus încetarea urmăririi penale.

Denunţătorul a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru spălare de bani

Deşi Vital Raedschelders nu a dorit să indice persoana care l-a băgat în ghearele DNA, toate indiciile duc către Paul Sorin Costescu, un câmpulungean condamnat la 7 ani de închisoare pentru spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Piteşti în vara acestui an într-o cauză în care au mai fost judecaţi Mihai Gabriel Vâlcu (fost ofițer SRI și fiu al unuia  dintre patronii hotelului Muntenia, Ion Vâlcu, n.red),  Stelian Tecuceanu şi Cornel Nicolae Dumitrache. În fapt, instanţa chiar a făcut referire la relaţia dintre Costescu şi Raedschelders în unele încheieri de şedinţă, astfel: „Admite probele înscrise la punctele 4 şi 6 din nota de probatorii depusă, referitor la adresa emanând de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu denunţul făcut de inculpatul Costescu Paul Sorin şi la CD-ul conţinând înregistrările convorbirilor telefonice dintre acest inculpat şi Vital Raedschelders, ca fiind utile soluţionării cauzei. Pune în vedere apărătorului inculpatului Costescu Paul Sorin să depună la dosar aceste probe până la următorul termen de judecată”. (dosar nr. 3074/109/2011) Costescu a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primul termen fiind stabilit pentru data de 17 ianuarie 2014. Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii