Web Analytics

Coşmarul unei „pozitive”. Degeaba a stat în carantină, că nu primeşte concediu medical!

de | 28.08.2020 10:32 | Dezvăluiri

De parcă nu era de ajuns suferința, moartea, spaima, viața întreagă dată peste cap, cu tot ce însemna ea, cu tot ce știam despre noi și ziua de mâine, mai vine și incapacitatea, neputința, nepăsarea și nesimțirea statului, care nu este în stare să își protejeze cetățenii. Așa apar situații halucinante născute din toată această criză Covid, în care oamenii care, deși au scăpat ca prin minune de vreo formă gravă a bolii, nimeresc, după carantină, direct în hățișul birocratic sau în cavernele scăpărilor legislative. Li se întâmplă unor foști pozitivi care au stat acasă două săptămâni, în carantină, pentru că nu au avut niciun simptom al bolii și așa spune legea. Nu s-au dus la medic și, în consecință, află cu stupoare că nici nu pot beneficia de concediu medical. I s-a întâmplat Elenei L., din Hârsești, care, după ce a fost luată cu salvarea de la poarta întreprinderii unde lucra, pentru că i s-a făcut rău și nu mai putea respira, a fost depistată pozitiv și a fost trimisă acasă. Și acolo a rămas. Două săptămâni, cum spune legea. Iar acum femeia aleargă între DSP Argeș și medicul de familie, pentru că, dintr-o lacună legislativă, nu poate să primească patalamaua în baza căreia să i se dea concediul medical. Dar mai bine citiți ce i s-a întâmplat…

„La spital mi s-a spus să mă las de țigări. «Ce țigări, doamnă, că eu nu fumez?!», am răspuns”

„Era pe data de 4 august. Tocmai ce ajunsesem la muncă, la schimbul doi, când am simțit că mi se face rău. Nu mai aveam aer, mi s-a făcut rău și am căzut atunci când am coborât din microbuz. Eu eram căzută pe asfalt, m-au luat două persoane și m-au dus la poarta de intrare, a venit medicul de la cabinet de la firmă (o cunoscută fabrică de produse de uz casnic din Găești, n.red.). Mi-a luat tensiunea, mi-a găsit tensiunea 7 cu 5 și am rămas cu cei de la cabinet și cei de la poartă până când a venit salvarea și m-a dus la Spitalul de Urgență Târgoviște. Am stat în spital de la 14,00 până seara la 21,00. Mi-au făcut perfuzii, că, de fapt, îmi făcuseră și pe salvare și atâta tot, altceva nimic. M-au trimis acasă cu mașina personală și mi-au spus să aștept rezultatul testului. Am plecat cu radiografia. La Târgoviște mi s-a spus să mă las de țigări. «Cum să mă las, doamnă, că eu nu fumez?! Ce țigări să las?», am zis eu. S-a uitat lung la mine și nu a mai zis nimic. M-a trimis acasă, la Hârsești, să stau până pe data de 6 august să îmi vină rezultatul. Pe data de 6, m-au sunat de la spital și mi-au spus că mi-a ieșit testul pozitiv. L-am cerut pe mail și mi-au trimis pe mail rezultatul. Mi-au zis să sun la 112, să anunț că sunt pozitivă, să mă ia să mă carantineze undeva. Am sunat la Salvare, la Pitești. M-au întrebat dacă mi-e rău, le-am spus că nu, nu am absolut nimic, mă simt foarte bine. La care mi-au zis: «Păi, dacă vă nu vă simțiți rău, nu are rost să venim să vă luăm». Doamna de la telefon mi-a dat un număr de telefon, să o sun personal. Mi-a zis că vine cu echipajul și mă ia, dacă mă simt rău. Nu m-a văzut niciun medic după toată treaba asta. Am doar radiografia la mână și atât. Și rezultatul testului. De ce mi l-au mai dat? Culmea este, gândiți-vă un pic, logic… La unul care este contact, care a luat doar legătura cu o persoană pozitivă, i se dă decizie să își ia concediu medical și eu, care sunt în cauză și am avut problema, mie îmi dă doar o adeverință care nu este valabilă, nu mi se dă o decizie de ieșire din carantină. La contacți le dă decizie că nu au avut boala, dar mie, că am avut boala, nu îmi dă”, ne-a spus Elena L.

“Am ieșit din carantină, m-am dus de două ori la Pitești, nu a interesat pe nimeni”

Femeia ne-a mai mărturisit, în încheiere: „Mie nu mi-a mai făcut nimeni un alt test să vadă dacă mai sunt sau nu mai sunt pozitivă. Medicul de familie nu îmi dă concediu, m-a pus să îmi iau fără plată. Pentru ce mi se opresc asigurările de sănătate?… Am ieșit din carantină, m-am dus de două ori la Pitești, nu a interesat pe nimeni. Puteam să mai am, puteam să nu mai am boala. Problema e legea, dată în așa fel, adică îi dai celui care e contact și mie, care am avut, nu îmi dai concediu… Cum vine asta? Eu, normal, trebuia să mă duc la muncă? Aștept să îmi spună doamna director de la DSP Argeș, care aștepta de la Ministerul Sănătății un rezultat la cererea dânsei, să vedem dacă ne dă sau nu hârtie la mână. Mi-a dat firma câteva zile de concediu de odihnă, plătit 100%. Dar problema e că, pe perioada de carantină, nu pot să obțin nicio hârtie de nicăieri ca să îmi iau concediu. De pe 6 până pe 20, pentru că pe 4 și pe 5 am fost în așteptarea rezultatului, pentru aceste două zile trebuie să îmi dea Spitalul de Urgență Târgoviște, unde mi s-a făcut și testul. Acolo m-a dus cu salvarea”.

Protest în curtea DSP

Curtea interioară a DSP Argeș s-a umplut joi, 20 august, de angajați de la mai multe întreprinderi care au fost în carantină din cauza infecției cu coronavirus și care acum, după perioada în care legea le-a impus să stea acasă, nu se pot întoarce la serviciu. Asta pentru că li se cere un test negativ, în unele cazuri, iar în altele, o dispoziție de infirmare de la DSP, fără de care nu li se dă concediu medical. Directoarea DSP Argeș, Sorina Honțaru, a trebuit să iasă în mijlocul oamenilor nemulțumiți și să le promită rezolvarea problemei.
“Am făcut adresă către Ministerul Sănătății și se va clarifica. Dacă ministerul hotărăște să le dau eu dispoziție, le dau dispoziție, dacă hotărăște să le dea medicul de familie, le va da acesta. Situația se va rezolva, vor primi concediu medical.”, ne-a declarat directoarea DSP Argeș, Sorina Honțaru.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole