Web Analytics

Corneliu Berevoianu, fost primar al comunei Nucşoara, judecat pentru înlesnirea unor fraude cu fonduri europene

de | 13.01.2017 09:38 | Actualitate

 

fost primar berevoianu nucsoaraPatru persoane au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie, într-un dosar cu fonduri europene. Printre ele se află și Corneliu Berevoianu, fostul primar al comunei Nucşoara.

Este vorba despre fapte comise în mai 2011, atunci când un întreprinzător local, Nae Bălăianu, a cerut Primăriei Nucşoara deschiderea unei poziţii de rol fiscal pentru Obştea Scărişoara Mică, al cărei reprezentant a pretins că este și a cerut să i se elibereze o adeverinţă necesară obţinerii unor fonduri de la APIA pe o suprafaţă de 133 hectare pe muntele din localitate.

„Inculpatul Berevoianu Corneliu, în calitate de primar al localităţii Nucşoara, a dispus efectuarea unor menţiuni false în registrul agricol al comunei Nucşoara, respectiv deschiderea poziţiei de rol agricol pentru Obştea Scărişoara Mică. Deoarece Obştea Scărişoara Mică nu avea personalitate juridică, nu putea obţine nici sprijin financiar pe suprafaţă de la APIA. Drept urmare, la iniţiativa inculpatului Bălăianu Nae, a fost identificată o modalitate prin care, cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru terenurile din muntele Scărişoara Mică să fie obţinute fonduri europene, prin intermediul unei alte obşti, legal constituită, în cadrul căreia inculpatul avea calitatea de vicepreşedinte şi contabil. În acest context, inculpatul a determinat un număr de 17 persoane (dintre cei 27 proprietari ai celor 133 ha teren din muntele Scărişoara) să încheie cu preşedintele obştii respective un contract de comodat ce privea întreaga suprafaţă, deşi aceştia nu o deţineau în totalitate“, arată procurorii DNA. Primarul Berevoianu a aprobat cererea și a eliberat respectiva adeverinţă, deşi aceasta conţinea menţiuni false. În acest context, Liviu Fulga, preşedintele celeilalte obşti cu ajutorul căreia au fost făcute formalităţile, a obţinut de la APIA suma de 312.257,10 lei. „La data de 15 martie 2012, la Consiliul Local Nucşoara, a fost înregistrat un contract de arendă, încheiat între Forma Asociativă Scărişoara Mică, reprezentată prin membrii Consiliului de administraţie Bălăianu Nae – preşedinte, Fulga Liviu – vicepreşedinte, cu aceeaşi obşte legal constituită, în calitate de arendaş. Obiectul contractului l-a constituit arendarea aceluiaşi teren, în suprafaţă de 133 ha, păşune alpină în muntele Scărişoara Mică, nivelul arendei fiind de 1.000 lei/an, contractul fiind încheiat pe o durată de 5 ani“, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
Prejudiciu total înregistrat este de 987.616,54 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii