Web Analytics

Continuă scandalul în cazul depozitului de cianuri de la Câmpulung. Agenţia de Mediu aruncă vina asupra Gărzii de Mediu

de | 10.04.2014 17:36 | Dezvăluiri

# Inspectorii Corpului de Control de la Ministerul Mediului nu au găsit, într-o primă fază, niciun document pentru că le luaseră deja organele de cercetare penală # O dată repusă în funcţie, directoarea  executivă  de la mediu, Mariana Ionescu,  a trecut ea la atac, găsind de cuviinţă să reclame Avocatul Poporului. Timp de o săptămână, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Piteşti a fost un amplu control al Ministerului Mediului, vizat fiind incendiul de la Câmpulung de anul trecut, când au ars zeci de tone de deşeuri într-o hală închiriată de firma ieşeană Global Eco Center pe fosta platformă ARO.  Însă nici măcar cei de la ministerul de resort nu s-au putut lămuri care sunt vinovăţiile, cu exactitate, iar APM nu a reuşit să  ofere un răspuns credibil şi inteligibil până acum.
Mai mult, după revenirea pe post a directoarei executive Mariana Ionescu, aceasta l-a înştiinţat cu aplomb pe noul prefect că instituţia nu îşi însuşeşte recomandarea Avocatului Poporului, deşi, iniţial, pe vremea suspendării din funcţie, recomandarea fusese însuşită. De altfel, a urmat şi o serie de plângeri îndreptate împotriva instituţiei reprezentată de avocatul Mihaiela Stănciulescu.
 Într-o primă fază, inspectorii au rămas mască pentru că au ajuns la concluzia că nu prea au ce acte să verifice întrucât toate documentele în original fuseseră ridicate de organele de anchetă care ajunseseră înaintea lor.  Unul dintre documentele prezentate inspectorilor a fost un punct de vedere al juriştilor, referitor la procedurile administrative în legătură cu evenimentul produs în ziua de 2 octombrie 2013 privitor la activitatea SC Global Eco Center SRL. Aici se arată că, deşi toate acuzele se îndreaptă către APM, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu ar fi avut toate instrumentele legale pentru a acţiona în situaţia în care agenţia nu şi-a făcut treaba. „Garda Naţională de Mediu este un corp specializat de inspecţie şi control iar comisarii sunt funcţionari publici cu statut specific care pot lua măsuri de sancţionare, de suspendare şi/sau sistare a activităţii ca urmare a poluării şi deteriorării mediului sau pentru nerespectarea condiţiilor impuse prin actele de reglementare şi a măsurilor stabilite în notele de constatare şi în rapoartele de inspecţie şi control”, se arată în documentul prezentat Corpului de Control.
Alina Crângeanu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii