Web Analytics

Construcţia reactorului ALFRED la ICN Piteşti începe în 2020

de | 25.05.2017 15:19 | Actualitate

ICN
În anul 2012, ICN Piteşti a informat Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare despre participarea sa la proiectul European LEADER, proiect de dezvoltare de reactoare rapide răcite cu plumb, de generatie IV, şi despre intenţia de amplasare a reactorului demonstrativ rapid răcit cu plumb topit (ALFRED – 12 Advanced Lead – Cooled Fast Reactor European Demonstrator) la Mioveni.
 
Realizarea demonstratorului european de reactor cu plumb la Mioveni este estimată la aproximativ un miliard de euro din care România va suporta cca. 20%. Până în 2020 se va face testarea tehnologiilor şi proiectarea reactorului de demonstraţie, iar construcţia propriu-zisă este programată pentru perioada 2020-2030.
 
“Ne dorim construcţia demonstratorului ALFRED încpând cu exerciţiul financiar următor. Avem nevoie de suport şi de la Comisia Europeană, şi de la de la Departamentul Energiei al Statelor Unite ale Americii. Aşteptăm cu îngrijorarea şi cu speranţă, mai degrabă, rectificarea bugetară din vară, pentru că cercetarea depinde de condiţiile de finanţare”, a precizat directorul ICN Piteşti, Constantin Păunoiu., miercuri, când la ICN Piteşti s-au semnat noi acorduri pentru dezvoltarea reactorului Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator.
 
Este vorba de un Acord de cooperare în domeniul cercetării şi educaţiei pentru sisteme nucleare avansate (CESINA), între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN / ICN), Universitatea din Piteşti, Universitatea Constantin Brâncoveanu – Piteşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Prognoza Economică  – Academia Română şi de un Memorandum de Înţelegere între Parteneriatul pentru Cercetare şi Educaţie pentru Sisteme Nucleare Avansate (CESINA) şi Asociaţia “Forumul Atomic Român” (ROMATOM).

 

“Am aprobat în Martie, anul cesta, completarea Strategiei naţionale de cercetare dezvoltare cu mai multe proiecte printre care şi cel privind tehologiile aferente reactorului nuclear de generaţie 4 ALFRED,  pentru dezvoltarea căruia au fost semnate două acorduri ce vor completa acordul internaţional existenta al consorţiului european Falcon. Va fi încă un proiect de prestigiu, ce se va adăuga la celelalte două, laserul de la Măgurele şi Centrul Danubius de la Tulcea. Independenţa energetică este scopul urmărit de România, iar Guvernul pe are-l conduc va oferi sprijin tuturor tehnologiilor  producătoare de energie electrică sustenabilă”, a precizat, miercuri, la Mioveni, premierul Sorin Grindeanu.  

 

Derularea acestui proiect presupune câteva sute de locuri de muncă pe care vor fi atraşi specialişti de înaltă calificare, 300 de angajaţi de specialitate la ICN şi se estimează că vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală.
Principalul scop al Institutului de Cercetări Nucleate – Piteşti este  menţinerea şi dezvoltarea suportului ştiinţific şi tehnologic pentru programul energetic nuclear naţional, componentă vitală în asigurarea energiei electrice durabile. Programul energetic nuclear din România prevede operarea în condiţii de siguranţă şi competitivitate a Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă, finalizarea Unităţilor 3 şi 4, construirea unei noi centrale nucleare, promovarea pe termen mediu şi lung a reactorilor avansaţi de generaţia IV, depozitarea în condiţii de siguranţă a combustibilului ars şi a deşeurilor radioactive. 
 
ICN Piteşti asigura operarea, dezvoltarea şi utilizarea infrastructurii necesare pentru desfăşurarea programelor de cercetare – dezvoltare, educaţia şi pregătirea specialiştilor, precum şi o cooperare internaţională susţinută. De asemenea, ICN promovează dezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor nucleare în medicină, industrie sau agricultură adăugând o contribuţie importantă la creşterea standardului de viaţă în beneficiul cetăţenilor

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii